De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Leunstoelcommentatoren

Hoe kun je nou zo stom zijn. Je geld wegzetten bij een veilige bank. Een bank met een A-rating, dezelfde als Fortis, beter dan NIBC. Een bank die toegang had tot de Nederlandse markt en dus eigenlijk van de DNB een stempel van veiligheid heeft gekregen.

De leunstoelcommentatoren komen maar tot een conclusie: die lokale en provinciale bestuurders zijn toch ontzettend dom. De spaarder blijkt een kluns die zich heeft laten verblinden door enorme percentages. Maar waarom werden we dan niet eerder gewaarschuwd en wat moet ik met deze waarschuwingen?

Deze week zei oud-bankier Cees Maas, voorheen van de ING, dat mensen die sparen met een percentage van 5,25 toch wel beter hadden moeten weten. Dan loop je toch grote risico’s leek hij te suggereren (Bent u al nerveus aan het schuiven?) Maar wat bedoelt Cees Maas nu eigenlijk? Kunnen we de stabiliteit en degelijkheid van een bank aflezen uit het rentepercentage dat ze bieden? Met andere woorden hoe lager hoe veiliger? Of bedoelt hij eigenlijk: alles meer dan de ING?

En wat bedoelde minister Bos gisteravond toen hij zei dat overheden bij hem of de Bank Nederlandse Gemeenten moeten bankieren, want “dan weet je dat je geen risico loopt”. En vervolgde hij; “Moet je dan voor dat eene procentje meer toch nog de hele wereld afscannen”. Bedoelde hij te zeggen dat ook mijn spaargeld alleen veilig is bij een AAA bank en dat een procentje meer het risico inhoudt dat ik het nooit meer terugzie.

De vertwijfeling slaat bij mij volledig toe, want hoe verhoudt zich dit dat weer met zijn oproep dat ons geld in Nederland veilig is. Maar wat moet ik dan met een Nederlandse bank, als de NIBC, die onlangs door een kredietbeoordelaar is afgewaardeerd naar BBB+ en die agressief adverteert met hoge rentepercentages.

Ik hoor in de verte al weer de echo: Hoe had je zo stom kunnen zijn? Ik zou mij graag verlaten op deze leunstoelspecialisten. Het enige nadeel is dat zij hun gelijk alleen achteraf bewijzen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


14 reacties op “Leunstoelcommentatoren”

 1. effe zegt: 15-10-08 om 13:19

  Welllll, dit is zo’n stomme vraagstelling en zoooo pretentieus dat ik inderdaad denk: Gert-Jan hou is een moment je kop dicht jongske. Je bent echt een leunstoelcommentator die wel z’n kwek opentrekt, maar echt niet weet waarom, waarvoor of waarover het gaat. Het lijkt wel of de “financiele crisis” nog maar het enige onderwerp in Nederlands nieuw(s) kan zijn. Het wordt, nee het IS al lang een beetje heel erg vervelend. Persoonlijk ben ik van mening dat de banken met elkaar een juweel van een deal hebben afgesproken, PANIEK ZAAIEN en geld binnenhalen. Dat is niks nieuws overigens en behoort tot de kerntaken van de banken, weten we nof wel?? Operatie geslaagd dus en onnozele politici zijn er weer eens ingestonken. Met en via mijn en jouw belastinggeld dus. Slaap zacht, de minister waakt over u.

 2. Kees Fluitman zegt: 15-10-08 om 13:34

  De vikingen hebben niet alleen Dorestad geplunderd en gebrandschat, maar zijn ook plunderend en verkrachtend door het hele land getrokken. Ze zijn geholpen door plaatselijke overheden, die beweerden, dat het allemaal geen kwaad kon. Maar dat zeiden ze alleen, om de bevolking niet in paniek te laten raken. We gaan over op een rampenscenario. Zorgt u, dat u met een transistorradio op batterijen op de hoogte blijft van de situatie en tijdig de adviezen van diezelfde overheden kunt opvolgen!

 3. Kees Fluitman zegt: 15-10-08 om 13:38

  Het enige wat nog helpt is vette jus

 4. lymusa zegt: 15-10-08 om 14:46

  dan doe je niets en dan kun je later ook zeggen dat ze stom zijn.

 5. Edwin zegt: 15-10-08 om 15:09

  Je hebt groot gelijk. Fortis was onlangs een redelijk gezonde bank zonder problemen die in feite door geruchten om zeep is geholpen net als een aantal van de Amerikaanse banken.
  Het is dan ook aardig walgelijk zoals de Rabo leute gruwelijk misbruik maken van het ongeluk van een ander, en zo te horen is de ING ook al geen haar beter.
  Het lijkt een beetje alsof tegenslag tegenwoordig niet meer mag bestaan. Er verdampt een berg gemeenschapsgeld bij het omvallen van een bank, en de eerste vraag (zowel van de media als de politiek) is wie we daar eens de schuld voor kunnen geven.
  Het klinkt lullig, maar er bestaan onvoorziene omstandigheden, en dit is er een van. Alle betweters in Hilversum en Den Haag ten spijt.

 6. Johan zegt: 15-10-08 om 15:17

  Natuurlijk ben ook ik woest over de huidige gang van zaken !
  Politici, banken, media en analisten rollebollen over elkaar heen
  Verdachtmakingen en beschuldigingen wederzijds zijn al begonnen
  voordat er een oplossing is gevonden. Iedereen wil op de stoel van
  de ander zitten, aan betweters geen gebrek !
  Gedane zaken nemen geen keer en garanties in het verleden bieden
  geen perspectief voor het heden. Politici en bankiers zijn vooral
  doodsbang voor hun eigen hachje en nog meer voor sociale onrust.

  LEVE DE PRIVATISERING, VRIJE MARKTWERKING, EN INVOERING EURO !
  LEVE DE UITVERKOOP VAN GERENOMMEERDE BEDRIJVEN IN ONS LAND.
  NEDERLAND IN DE VERKOOP, VOLG DAF EN FOKKER NAAR DE EEUWIGE
  MARKTVELDEN WAAR IEDEREEN TOT OP HET BOT WORDT GESTRIPT.

  Ongetwijfeld zullen er nog zoveel lijken uit de kast rollen,
  dat de stank niet meer te harden is. Helaas is de huidige
  situatie niet het einde, maar maar het begin van de lange
  tunnel, eindigend in een ZWART GAT

 7. Casimir zegt: 15-10-08 om 16:26

  Frankrijk en Italië glorieus verslagen, het hele land jubelt. Een matige strijd tegen Roemenië, maar dat wordt vergeven. En dan de ondergang door toedoen van (voetbaldwerg?) Rusland… en het hele land is in diepe rouw en de voetbalmiljonairs worden verwijten gemaakt.

  Mensen we leven nog steeds in een van de rijkste landen ter wereld, de werkloosheid is ongekend laag, en we beschikken, nog steeds, over een van de meest robuuste financiele systemen ter wereld. Tuurlijk kan het wat minder gaan en kunnen we klappen vangen, maar we beschikken over genoeg krachten en sterke elementen om terug te krabbelen. We zijn de afgelopen decennia te veel verwend doordat we zoveel risico’s af hebben kunnen wentelen en af hebben kunnen kopen. Zoals mijn Accounting docent ooit zei: ‘Waar lusten zijn, zijn ook lasten.’ Helaas zijn de lasten nu een beetje zwaarder.

 8. Patrick zegt: 15-10-08 om 17:36

  Ik ben blij om eindelijk een ander geluid dan het gejammer te horen, en ondersteun deze analyse van harte. Eerder dit jaar is door meerdere bankbestuurders gesteld dat deze rentepercentages niet realistisch zijn. Ik kan mij Clairie Polak van Nova nog herinneren die de Rabobaas Heemskerk voor oplichter uitmaakte omdat zij niet meegingen in de rentepercentages van de nieuwe partijen en zo de consumenten benadeelde.
  Zwaar teleurgesteld ben ik in de zogenaamde kwaliteitsjournalistiek van onder meer de NOS die al dagen niet verder komt dan de miljoenen van de gemeentes te tellen en 2de rangs ambtenaren na te bellen. Kom op zeg, misschien iets meer aandacht voor echt onderzoek in plaats van de lekker makkelijke symptoonjournalistiek die iedereen begrijpt.

  De VPRO en Middelkoop waren hier jaren geleden al mee bezig, en dat was voor iedereen te volgen die het enigszins interesseerde. Een deel van deze documentaires zijn gisteren nog eens herhaald.

  Ik ben bang dat een groot deel van het journaille toch ook de nodige euros in IJsland heeft neergezet. Ze weten als geen ander hoe de ambtenaren zich voelen en dit is de enige manier om nog enig gram te halen. Best zielig.

 9. Jan Molenaar zegt: 15-10-08 om 18:25

  Er wordt met miljarden gestrooid om “het vertouwen terug te krijgen”. Maar sinds wanneer is vertrouwen een handelsartikel geworden, dat gewoon te koop is???

 10. bas zegt: 15-10-08 om 21:01

  Dit jaar is het beste jaar aller tijden, net als 2007 in de tijd was, en 2006 daar weer voor

  2 % economische groei betekent dat er 2 % meer geld in het land is – en dat wordt verdeeld over al de mensen. Bij een bevolkingsgroei van 2 % blijven we dus precies even rijk/arm. De groei is echter ongeveer 100.000 mensen, of minder, dus 0,7 % hooguit

  Volgend jaar zal de groei onder die 0,7 % zakken

  Welnu, ik voorspel u, volgend jaar wordt dus het een na beste jaar aller tijden

  Als we nu ook nog ophouden met zeuren, dan kunnen we er zelfs nog van genieten

 11. Tim zegt: 16-10-08 om 10:33

  Economische groei is geen dikker belegde boterham voor iederee bas.

  Ik lach om deze analyse overigens. Noem me een leunstoelcommentator zoveel als je wilt. Zoals ik reeds eerder een keer heb gemeld heb ik geen geld naar IJsland overgemaakt om precies de reden die je nu noemt: ik heb een degelijke nederlandse bank en niet een buitenlandse nieuwkomer op de nederlandse markt die middels rente percentages die gewoon erg veel hoger zijn dan de huidigen probeert klantjes af te pikken bij een ander. ik vertrouw (zie je het woord ?) mijn huidige bank.

  Nu ben ik ervan overtuigt dat anderen hier anders over denken, maar ik ben nog steeds van mening dat gemeenschapsgeld niet gegeven wordt om zogenaamde risico’s mee te nemen. Wij geven dat in vertrouwen (is hij weer) aan een overheid waarvan wij verwachten dat ze er goede dingen mee gaan doen. Dat je zoiets met je spaargeld doet, moet je zelf weten (en is dus wederom dan ook je eigen risico) maar in het geval van overheidsinstellingen wordt ik hier pisnijdig van. Ik had die fout zelf ook kunnen maken, daarvoor hoeven ze het niet eerst bij mij weg te halen om het vervolgens stompzinnig te verkwanselen. Tot zo ver mijn vertrouwen dus, wanneer is het gemeenteraads- en provinciele staatsverkiezingen ?

 12. Casimir zegt: 17-10-08 om 10:40

  @Tim

  Als je vindt dat een gemeente of zelfs een ambtenaar jouw geld verkwanseld heeft, dan hoef je toch niet te wachten op verkiezingen, stap naar de rechter!

  De miljoenen bij gemeenten en provincies lopen ook het risico in waarde te dalen door inflatie (vooral omdat het geld voor projecten op de lange termijn bedoeld is). Dat de instellingen dit proberen op te vangen door geld weg te zetten op een spaarrekening is dan niet zo gek. Ik probeer geen ambtenaren in bescherming te nemen want ik ben het roerend eens met minister Bos: ze kunnen net zo goed met de staat zaken doen en hoeven echt niet voor een procent extra de wereld af te zoeken.

 13. Loes zegt: 18-10-08 om 17:17

  Heel leuk stuk. De boodschap wordt wellicht niet door iedereen begrepen.

 14. Leendert zegt: 20-10-08 om 07:03

  Journalisten willen te weinig verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van hun gedrag; al jaren is er kritiek op de berichtgeving, met name het hijgerige karakter van de berichten. Nieuws brengen is één ding, het goed proportioneren is iets anders.
  Een bericht van 10 gram dat elk half uur wordt herhaald is na 48 keer afgespeeld te worden uitgegroeid tot een omvang a la het einde van de wereld. Voeg daaraan toe dat negatief nieuws mooier is dan positieve berichten en het cirkeltje is rond.
  Het effect van die vorm van berichtgeving wordt door de betrokkenen hardnekkig ontkend; voor die groep heb ik een klein experimentje.
  Trek uit de hoge hoed de naam van een willekeurige collega, en spreek elk half uur uit dat de integriteit van die collega wordt onderzocht.
  (aan het onderzoeken van integriteit is niets vreemds, als het goed is wordt dat ook van tijd tot tijd bekenen)

  Bekijk na onze 48 meldingen hoe in den volke over deze collega wordt gedacht, en laat hem eens wat sollicitaties doen naar banen waar hij op zich gekwalificeerd voor lijkt. Ik denk dat we allemaal weten wat de uitkomst ervan is.

Geef een reactie