De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wie volgt?

De pot van Wouter Bos is al weer voor meer dan de helft leeggehaald. Na ING (10 miljard) heeft nu ook Aegon (3 miljard) een beroep gedaan op steun van de staat. Ook in het geval van Aegon is het geld bedoeld om het kernkapitaal van de onderneming te vergroten. De patiënt is langs de dokter gegaan en daar bleek dat tie helemaal niet ziek is (De bank was al gezond, maar is nu nog gezonder, zeggen zowel Bos als Aegon) dus duwt de dokter hem de deur uit met een vitaminepil.

Je zou verwachten dat ook andere verzekeraars in de rij staan voor zo’n energieboost. Toch is dat niet het geval. In de eerste plaats omdat de pil niet gratis is. De overheid wil wel betaald worden voor deze diensten. Maar belangrijker is dat de overheid via commissarissen ook een vinger in de pap wil.

Het enthousiasme voor dit soort inmenging is bij de andere verzekeringsbedrijven dan ook niet zo groot. Dus zwijgen de meeste concurrenten en pruttelt een enkeling zoals vanavond de Goudse Verzekeringen. Deze kleine verzekeraar vreest dat er zo valse concurrentie ontstaat.

Hoogleraar Antoon Pelsser verwacht niet dat de verzekeraars in de rij staan voor steun. Aegon is volgens hem een verhaal apart. Het bedrijf is eigenlijk een Amerikaans bedrijf dat ook een beetje op de Nederlandse markt actief is. Dus is Aegon ook harder geraakt door de crisis op de Amerikaanse markt.

Maar na vandaag hebben we dus wel twee categorieën verzekeraars. Je hebt nu namelijk een gezonde verzekeraars met drie miljard van de staat op zak en gezonde verzekeraars zonder steun.

Maar wat is nu beter? Misschien wel de verzekeraar die geen steun nodig heeft want die is dus gezonder. Lijkt logisch, maar de verzekeraar die net steun heeft gekregen staat nu misschien wel steviger op zijn benen. Dus misschien is Aegon nu wel beter af.

De consument blijft toch weer achter met heel veel vragen en die niet alleen, want ook beurshandelaren zetten vandaag een reusachtig vraagteken: ruim tien procent is er nu al weer van de koers van Aegon afgegaan.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Wie volgt?”

 1. hans zegt: 29-10-08 om 01:31

  Leren leren leren zou je zeggen maar nee de grote verzekraars en banken doen net als of hun neus bloed, en gaan rustig met overheids steun adverteren in het buitenland, hoe is het nauw allemaal gekomen vriendelijk vrienden ?????? jullie verdienen een geweldige schop onder jullie kont omdat jullie gewoon verder gaan met het spelletje de finacieele boom groeit tot in de hemel, moet dan iedreen eerst kappot en gaan we dan als aandeelhebbers klagen over ons dividend (de beurs is als een casino, zo gewonnen zo geronnen) of gaan we weer met mooie verhalen komen dat wqe klanten uit het buitenland moeten hebben ?? En als het misgaat ?? op je jacht naar het einde van de wereld ????

 2. bas zegt: 29-10-08 om 10:20

  Bekijken we gezond op de lange termijn, dan is het de vraag of het verstandig is gebruik te maken van dat potje van 20 miljard. Het geld is namelijk duur geld

  ING betaalt er 8,5 % voor, terwijl leningen meestal minder kosten. De eerste 850 miljoen die de ING volgend jaar verdient is aan de rente over de 10 miljard kwijt.

  Dat is een fors deel van de winst die over 2007 gemaakt is, en dus zullen aandeelhouders constateren dat de te verwachten winst (die toch al onder druk staat) stevig verwaterd is

  Hetzelfde geldt voor Aegon, maar niet voor De Goudse.

  En daarnaast moet het bedrijf commissarissen toelaten die ze wellicht nooit hadden gewild. Mensen die wellicht geen verstand van bankieren hebben (Lodewijk de Waal, bijvoorbeeld) maar wel een vetorecht hebben.

  Nee, als je zonder het Potje van Bos kan, moet je het ook zeker zonder doen. En dus is er gebruik van maken wel degelijk een teken van zwakte, of onzekerheid

 3. Blitz zegt: 29-10-08 om 14:48

  Als er een bank/verzekeraar nog een beroep op het ‘Potje van Bos’ zou doen is dat SNS REAAL, dat is namelijk de enige aan de AMX genoteerde bank/verzekeraar. De Basel II-eisen (en Solvency II-eisen)hebben met name betrekking op beursgenoteerde verzekeraars. De noodzaak bij SNS REAAL is minder hard aanwezig. Ze richten zich met name op de Nederlandse markt. Afschrijvingen op Amerikaanse subprimes zijn hier dus ook niet aan de orde verwacht ik. En wie zit er – zoals Bas terecht al opmerkt – nou te wachten op inmenging van de staat op het beleid van de onderneming als het niet strikt noodzakelijk is. Niemand toch? Directie niet, klanten niet, werknemers niet, aandeelhouders niet en belastingbetalers niet…

 4. pieter zegt: 29-10-08 om 15:55

  Men kan beter geld steken in de ontwikkeling van duurzame energie dan boven hun stand levende bankiers helpen.

 5. @Pieter.

  Exact, koppel daar aan het elektrisch railtransport en je hebt een ideale duurzame en schone combinatie.

Geef een reactie