De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het vallen van een blad

vallend-blad.jpgDe maand oktober is een hele beroerde beursmaand geworden. De hevige verergering van de financiële crisis begon al in september, toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel. Dat was “de waterscheiding in de kredietcrisis” volgens bankpresident Wellink gisteren op de hoorzitting over de crisis in de Tweede Kamer.

Het vertrouwen in banken dook omlaag, de beurskoersen gingen hard onderuit en de geldmarkt tussen banken viel helemaal droog. Alles ging op slot.

Met miljarden schoten regeringen de bankensector te hulp en draaiden aan de renteknoppen. Banken kwamen onder curatele, werden aan het infuus gelegd, of gewoon genationaliseerd.

R-woord
En alsof dat nog niet genoeg was begon het R-woord rond te zingen: er is een recessie op komst! Het Verenigd Koninkrijk en de VS maakten bekend dat het derde kwartaal voor hun economie een krimp liet zien. De eerste stap op weg naar een echte recessie. Het is bovendien volop kwartaalcijferseizoen. Bedrijven maakten soms nog fraaie winsten bekend, maar vaker klonken winstwaarschuwingen.

Vooral de beurzen maakten het ontplofte vertrouwen zichtbaar. Beleggers, groot en klein, dumpten hun aandelen uit angst nog grotere verliezen te lijden of gedwongen door de bank. Vooral de hedgefondsen (waar er naar schatting zo’n 10.000 van rondlopen en die samen goed zijn voor 1100 miljard euro aan vooral geleend en geïnvesteerd vermogen) stonden onder druk. Ze werden door de uitlenende banken gedwongen om meer geld op tafel te leggen voor de in waarde gedaalde investeringen (zogenaamde margin call) en als garantie voor de aflossing van de geldleningen. Dat had een nog grotere koersdruk tot gevolg.

Bijstorten
De gevolgen zijn enorm. De verliezen op de aandelenmarkten worden geraamd op minstens 1100 miljard dollar, zo’n 700 miljard euro. Bij pensioenfondsen is het alle hens aan dek want zij zijn door de gedaalde aandelenkoersen miljarden kwijtgeraakt en door kritische grenzen voor hun dekkingsgraad gezakt. De pensioenen worden volgend jaar niet geïndexeerd, dus dat betekent koopkrachtverlies. Maar ook bij particulieren wordt er gebloed. Denk aan de koopsompolissen met een beleggingscomponent, beleggingshypotheken, of in aandelen belegd vermogen. Misschien bent u ook al door uw bank benaderd of u zo vriendelijk wil zijn om bij te storten.

De maand oktober dan. Op woensdag 1 oktober begon de beurs op 331 punten, maar eindigt de maand rond de 250 punten, zo’n 25 % lager. De AEX dipte zelfs even tot 231 punten en leek op weg naar het dieptepunt van maart 2003 toen de AEX 218 punten waard was. En als de beurs daar doorheen geschoten zou zijn dan waren we zomaar qua standen meer dan tien jaar terug in de tijd gezet, ergens in de jaren ’90. Maar dat lijkt voorkomen, hoewel niemand weet wat de komende weken gaan brengen.

Maar deze beursmaand is wel goed voor een hele trits aan extreme records. De AEX-index telde maar liefst 4 record-koersdalingen die thuishoren in de top-tien van grootste dalingen in procenten sinds 1987. Koersdreunen van 7 tot meer dan 9 procent. Maar ook de andere kant op: in de top-vijf staat 2 keer een bijna onwaarschijnlijk hoge stijging van 10,5% en ruim 9%. De uitslagen op de beurs hadden soms meer weg van de wedstrijduitslag van een E-voetbalelftal dan op een serieuze kapitaalmarkt.

Het is volop herfst en dan moet de winter nog komen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Het vallen van een blad”

 1. pieter van son zegt: 13-11-08 om 20:40

  Ja André,
  We zijn nu midden november en voorlopig wintert het nog hevig door. Ik weet dat je geen adviezen geeft. Natuurlijk niet, want je rapporteert.

  Maar toch, alle beetjes helpen. De grote fondsen hebben zich al in hun ziel laten kijken. De overheid heeft er zich al mee bemoeid. De minder grote jongens zagen de bui al hangen en kondigden de tegenvallers al aan. We wijn dus prima op de hoogte en de beleggers hebben zich daar op ingesteld. Erg negatief, als je het mij vraagt.

  Of kan het nog lager misschien? We hebben de technische jongens nog die gewoon ijskoud zeggen dat de AEX (dwarsstraat) eerst maar eens naar de 218 moet.

  Ik weet het ook niet. Ik zie wel – meer dan ooit – een postitieve en hardwerkende ploeg werken aan een betere wereld. Lijkt me goed. Ook als daarvoor de nodige barrières moeten worden genomen.

  groet, pieter

Geef een reactie