De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Beleggen in presidenten

beursgrafiek.jpgWat doen presidentsverkiezingen met de aandelenbeurs? Niet zoveel. Een beetje lood om oud ijzer. Een renteverandering of een plotseling omvallende bank heeft een veel grotere impact.

Gisteren sloten de Europese en Amerikaanse beurzen leuk hoger. Dat zou je kunnen zien als een aanloopje naar de verkiezingsoverwinning van Barack Obama. Of als een langzaam wegkruipende zorg over de bankensector en actieve koopjesjagers. De omzetten waren trouwens eerder aan de lage kant, wat wijst op voorzichtigheid bij beleggers.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Azië

De Aziatische beurzen waren de eersten die konden reageren op de komende man in het Witte Huis en daar stegen de koersen. Maar ook hier een dubbel verhaal. Koopjesjagers volgden de optimistische koers van Wall Street. En beleggers spraken zichzelf moed in: met president Obama krijgen de Amerikaanse burgers meer hoop en vertrouwen, en daardoor ook meer kooplust, en dus meer trek in Japanse auto’s en electronica. Zoiets.

Maar vandaag doen de Europese beurzen gewoon weer een grote stap terug. In de ochtendhandel noteert de AEX een verlies van 3 à 4 procent. Winstnemingen zullen we maar zeggen, na de aandelenrally van de voorbije dagen.

Optimisme
Een nieuw gekozen president sorteert geen één op één effect en geeft de aandelenkoersen geen boost. In beurskringen wordt gezegd dat een nipte overwinning beleefd wordt als een verkeerd signaal richting de markten en dat de beurzen beter af zijn met een duidelijk mandaat. Dat hebben ze nu gekregen. Obama geeft de Amerikanen het gevoel dat er echt iets gaat veranderen en hij straalt optimisme uit, wat Amerikanen heerlijk vinden. Het mag buiten nog zo hard waaien en regenen, Obama weet binnenshuis sfeer, vertrouwen en verwachtingen te wekken. Maar met alleen charisma redt je het niet in de echte economie.

Het algemene gevoelen is toch dat onder de regering Bush het een en ander goed fout is gegaan en dat verandering meer dan gewenst is. Obama treft in januari op z’n zachtst gezegd een economische puinhoop aan. Een ontspoord begrotingstekort door de miljarden die elke dag de deur uitvliegen door de Irakoorlog en belastingsverlagingen, het 700 miljard dollar kostende redddingsplan voor de banken, een ingestorte huizenmarkt en oplopende werkloosheid. Om maar iets te noemen. Na de renteacties en het bailout-plan is er weinig meer gebeurd en lijkt de Bush-regering wel verlamd.

Gejuich
Obama moet de gestrande economie weer vlot trekken. Het Obama-effect op de aandelenbeurzen zit daarom verder naar achteren. Want het maakt uiteindelijk natuurlijk wel degelijk uit wie aan het roer staat en welke economische politiek en koers gevaren wordt. Obama is zo slim geweest om direct aan te geven dat het een lange weg wordt.  Misschien heeft hij wel niet genoeg aan één termijn, zei hij vannacht. Toch verstomde het gejuich niet.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Beleggen in presidenten”

 1. House zegt: 05-11-08 om 18:37

  Het is niet dat de president Amerika verandert, nee de Amerikanen moeten zelf veranderen en dat laatst lijkt mijn niet haalbaar, andere cultuur en hele uitlopende ideeën et. etc.
  Europa biedt meer mogelijkheden en de tijd zal het leren!!!

 2. beschaving zegt: 06-11-08 om 02:35

  niks plotseling….. sinds okt 2007 gaan alle banken hard onderuit zie grafieken FEITEN…. maar ze zijn te groot om te laten vallen …
  maar wel groot genoeg voor de belastingbetaler …. allemaal schijn ….
  eens kijken wat er binnenkort met citi-group gaat gebeuren ….
  1. de staat 2. jp morgan of wellicht zoals lehman bros. kaput
  nog nooit is er zoveel geld verloren als afgelopen maand vergelijken met japan en 1987 is fout ja zelfs 1929 is nog een lachertje
  gewoon feiten melden a.u.b. statistieken en geschiedenis en wij hebben gewoon lekker meegedaan …. kapitalisme en zelfverrijking en dat over de hoofden van de gewone arbeiders die echt produceren…

  jaja heb maar vertrouwen en blijf maar positief ….. realisme is verdwenen

 3. pieter van son zegt: 13-11-08 om 20:50

  @beschaving 06-11-08 om 02:35

  Ik weet niet wat jij hebt verloren de afgelopen periode. Ik het mijne, dat beloof ik je, en velen met ons.
  Maar toch is er nu iets van een openheid. Waar iedereen over nadenkt. Van China/Japan tot en met de VS en de EU.

  Er is in mijn perceptie toch iets meer aan de hand. En laten we daar heel zorgvuldig mee omgaan. Dat kan op korte termijn al een positief resultaat opleveren.

  groet, p

Geef een reactie