De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het is mooi geweest bij ‘d’n Emie’ in Uden

Johnny Rotten blèrde de longen uit zijn lijf om zijn misnoegen te uitten over de platenmaatschappij EMI. De bonzen van het muziekgrootkapitaal immers zwichtten voor het burgerfatsoen. En daar hadden Rotten en zijn Sex Pistols het juist op gemunt. 

In het Brabantse dorp Uden leeft een ander sentiment. E.M.I. wordt daar doorgaans, met weldunkende ondertoon, aangeduid als d’n Emie. Want de platenmaatschappij zette op het industrieterrein bij het dorp een grote fabriek neer. Daar vonden in hoogtijdagen meer dan duizend mensen emplooi – toen muziek van oud vinyl als cd een nieuwe gang naar de winkels vond en downloaden nog geen vanzelfsprekendheid was. De meeste Udenaren werkten met plezier bij d’n Emie.  Op de bijna lege parkeerplaats stellen drie oud-medewerkers vast dat het mooi is geweest –  en dat de toekomst er somber uitziet. 

Download Beluister hier de radioreportage van maandagochtend.

Na een faillissement plus doorstart in 2007  als MediaMotion) en opnieuw een faillissement gaan per 1 januari 2009 de fabrieksdeuren definitief dicht. Het onherroepelijke verdict werd al  begin dit jaar uitgesproken. In het fabriekscomplex aan de Industrieweg worden nu nog de laatste aflopende zaken afgehandeld. 

 Ex-medewerkers MediaMotion

John-Pierre van Deursen, René van Londen en Marco Vervenne – oud-medewerkers van MediaMotion.

Toeleveranciers van de cd-fabriek worden zwaar getroffen. Eén drukkerij van cd-hoesjes overleefde het faillissement van MediaMotion niet. Een andere drukkerij moest reorganiseren en 24 mensen ontslaan. 

Drukker Wim Hieltjes moest 24 mensen ontslaan door de sluiting van de cd-fabriek.
Drukker Wim Hieltjes moest 24 mensen ontslaan door de sluiting van de cd-fabriek.

Wethouder Economische Zaken Marnix Bakermans stelt vast dat de van oudsher sterke economische positie van het Brabantse dorp ernstig wordt aangetast door het verdwijnen van de cd-fabriek. Het faillissement van MediaMotion komt bovenop de effecten van de kredietcrisis en de recessie, die ook in Uden optreden. De wethouder wil dat de kassen van de Opleiding- en Ontwikkelingsfondsen gemakkelijker bereikbaar worden voor kleine bedrijven. 

Wethouder economische zaken Marnix Bakermans
Wethouder Economische Zaken Marnix Bakermans.

Download Beluister hier de radioreportage van dinsdagochtend.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Het is mooi geweest bij ‘d’n Emie’ in Uden”

 1. jan van dragt zegt: 30-12-08 om 21:18

  een hoop slap gezever mochten ze niets zeggen over het slechte beleid dat de fabriek gewoon naar de klote is geholpen door de ecf groep

 2. Peter zegt: 31-12-08 om 10:08

  Beste redactie,

  Ik vind het behoorlijk teleurstellend dat een mediaspeler als de NOS zich laat verleiden tot onzorgvuldige berichtgeving en dat dit ook afstraalt op de mensen die ook in dit bericht worden geciteerd dan wel te zien zijn.
  1. Media Motion Manufacturing is in 2008 failliet gegaan en heeft een doorstart gemaakt als Media Motion Disk.
  2. Helaas is het zo dat het bedrijf al binnen een jaar moet sluiten. Dat is triest en was te voorkomen geweest. Het bedrijf is niet failliet gegaan.

  Hopelijk bent u in de toekomst iets/veel zorgvuldiger.

Geef een reactie