De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De lange pijpleidingen in de bouw

piping_2208835201_f256d90c6.jpg“Nee, het zijn geen sombere prognoses. Het is gewoon wat er echt gebeurt.” De directeur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid, Taco van Hoek, zegt dat de klap in de bouw hard zal aankomen. Je ziet het het nog niet op de bouwplaatsen, maar aannemers zien het aantal orders in een ongekend tempo teruglopen. Zeker dertigduizend mensen zullen hun baan verliezen. Maar het duurt even voordat de malaise echt toeslaat, omdat er nog bouwprojecten in de pijplijn zitten.

Die pijplijn, die zit het bedrijfsleven behoorlijk dwars. Vooral in de bouwwereld. Het kabinet is voorzichtig en wil geen miljarden in de economie steken, zolang niet duidelijk is hoe hard de economie getroffen wordt. In tegenstelling tot Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanie die wel flink de portemonnee trekken. Maar wie de moeite neemt om te kijken hoe het voorin de pijplijn gaat, zeggen de lobbyisten, kan zo zien wat er gaat gebeuren. Het begint bij de orders. Orders die wegblijven, omdat kopers voorzichtig worden en de banken geen leningen geven. In de industrie is de pijplijn kort: staalbedrijf Corus sloot al in november één van beide hoogovens omdat de klanten van Corus ineens veel minder staal nodig hadden. Maar in de bouw duurt het zeker een jaar voordat de beslissing om te bouwen tot de eerste heipaal in de grond leidt.

Klaas de Leeuw is projectontwikkelaar en aannemer in Schagen. Hem staat de vorige huizencrisis, in 1982, nog vers voor de geest. De huizenprijzen stortten toen echt in, met zo’n 30 procent. De ene na de andere bouwonderneming ging failliet. Zelf overweegt hij nu drie bouwprojecten stil te leggen, omdat er te weinig woningen verkocht worden. En toch is hij over deze crisis nog niet zo somber. Vooral omdat het in zijn ogen een direct gevolg is van de bankencrisis. Als banken weer makkelijker met geld over de brug komen, dan komt alles weer goed, zegt hij.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Maar die pijplijn dan? Die is dan toch al voor een deel leeggelopen? Het EIB verwacht dat er de komende twee jaar een kwart minder woningen gebouwd zullen worden. De bouw van kantoren en bedrijven zal met 35 procent teruglopen. Werkelijk alle organisaties in de bouw; de werkgevers, de projectontwikkelaars, de woningcorporaties en de vakbonden vinden dat het kabinet nog te weinig maatregelen genomen heeft.

Of stevig ingrijpen verstandig is of niet, is nu moeilijk te zeggen. Ruim een half miljoen mensen zijn afhankelijk van de bouw. Bouwvakkers, werknemers van toeleveranciers, architecten, ingenieurs en ook woninginrichters en hoveniers moeten het voor een groot deel hebben van nieuwbouw. Maar de pijplijn van de bouw heeft de afgelopen drie jaar wel extreem vol gezeten. Zo vol dat goeie bouwvakkers vaak nergens meer te krijgen waren. Dat dreef de prijzen voor de nieuwbouw weer verder op. Voor de huizenkopers is het misschien wel prettig als het kabinet nog even afwacht wat er wel of niet uit de pijplijn komt.

Eva Wiessing 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “De lange pijpleidingen in de bouw”

 1. Dirk Pieter zegt: 22-01-09 om 17:43

  Het spijt mij heel erg voor alle hardwerkende eerlijke mensen in de bouw, maar wij hebben anderhalf jaar geleden een nieuwbouwwoning gekocht, welke nog steeds niet is opgeleverd, en ik kan nu even weinig sympathie voelen voor bouwondernemingen.
  Werkelijk op allerlei manieren probeert men de consument te bedriegen en geld af handig te maken…..

  Laat die stropdassen in hun kantoren maar eens wat minder verdienen!

 2. Gerard zegt: 22-01-09 om 22:43

  @Dirk Pieter:
  Ik kan me jou boosheid goed indenken en bedenk wel dat er meerdere mensen met dit probleem te maken hebben. Van onze regering hoef je momenteel ook al niet op veel hulp te rekenen. De waarde van je nieuwe woning zal waarschijnlijk ook een stuk minder worden dan waarvoor je tijden geleden een contract en hypotheek hebt afgesloten.
  Misschien kun je eea voorleggen aan de Nationale Ombudsman?
  Zelfs de opleveringstermijn moet ergens op papier staan en de aannemer dient zich daaraan te houden. Tot slot ben ik van mening dat mensen zoals in jou geval niet de dupe ervan mogen worden en indien zij dat wensen onder hun contractuele verplichtingen uit mogen kunnen komen met restitutie van aankoopsom, gemaakte kosten ed. VEEL SUCCES !

 3. Ja, het is een lastig onderwerp natuurlijk. woningen kunnen gaan inzakken of dalen in waarde.
  als ze dit maar wel veilig afhandelen.

  mvg

Geef een reactie