De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hallo, met Donner…

donneranp-9109564.jpgEen bijzonder staaltje damage-control. De woordvoerders van de minister kwamen er even niet uit, maar een ‘kwestie’ is zo geboren. Gedoe met de coalitiepartners, spoeddebatten in de Kamer. Liever niet. Dan komt de minister zelf maar even aan de telefoon… 

Het ging dan ook om een gevoelige zaak. Over geld én politiek: ik had de minister in een interview gevraagd naar de kabinetsbegroting.

Minister  Donner was maandag op één van de weinige plaatsen in Nederland waar de crisis al helemaal in z’n volle omvang zichtbaar is.  Staalbedrijf Corus in IJmuiden heeft het moeilijk. De grootste klanten, de auto-industrie en de bouw, hebben ineens geen staal meer nodig. Vorige week werd duidelijk dat hier 800 man uit moeten. Intussen is de werktijdverkorting voor 6.500 Corus-werknemers de vijfde week ingegaan zonder dat er uitzicht is op herstel.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Wie hier z’n baan verliest  kan niet zo maar bij een ander bedrijf aan de slag. Toeleveranciers en servicebedrijven in de regio zijn sterk afhankelijk van Corus en hebben het nu minstens zo zwaar. Bij het UWV in buurgemeente Beverwijk melden zich nu  al 25 procent meer werklozen. Minister Donner trok daarom nog maar eens 13 miljoen euro extra uit, voor de nieuwe mobiliteitscentra die de ontslagen werknemers aan de slag moeten houden.

De economische crisis slaat intussen forse gaten in de kabinetsbegrotingen. Het begon met de miljardensteun aan de banken. Maar er is ook geld nodig voor bijvoorbeeld de extra garanties voor het MKB en de steun aan exportbedrijven. En de AOW wordt straks, net als de pensioenen, flink duurder. Kortom,  terwijl de belastinginkomsten in tijden van crisis alleen maar teruglopen, gaan de uitgaven fors omhoog.

Regeringspartij Christen Unie en president Wellink van De Nederlandsche Bank stelden dit weekend voorzichtig voor om de begrotingsdiscipline los te laten, maar Donner wil daar absoluut niet aan. Echt niet? Of wat bedoelt hij eigenlijk met deze uitspraak?

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

“En dan is de discussie over alle waarden en grenswaarden (…) daaraan ondergeschikt”. Is dat Haags jargon voor ‘ik denk dat die regels wel even kunnen wachten?’ Nee hoor, zeggen zijn voorlichters. Donner is voor bezuinigen, en blijft voor bezuinigen. Maar waarom zegt hij dan dat de discussie minder relevant is? Tsja, hier heb je Donner zelf even.. De sonore stem van Donner: “Het gaat om het doel en niet om de regels. Maar ik wilde daarmee niet zeggen dat die regels dan maar overtreden moeten worden. Integendeel.”

Jammer, verkeerd begrepen kennelijk.  Een klein scoopje is aan mij voorbij gegaan, en (belangrijker) een politieke doorbraak in de kiem gesmoord. Of wordt er binnen het CDA toch al stiekem nagedacht over extra geld om deze crisis te betalen? Ik hou mijn telefoon maar even aan..

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Hallo, met Donner…”

 1. Terra zegt: 13-08-11 om 19:57

  Waarom wordt er geen ruchtbaarheid gegeven over de zeer lage stand van de euro, zeker t.o.v. de zwitserse franc.
  We gaan langzamerhand naar de kelder.

 2. Hallo, waar maken we ons druk om! ,dit is nog maar het begin van de ondergang!.Miljarden die over de tafel worden gesmeten, naar onze buurlanden. De euro waar velen voor waren!. het lijkt toch zo geweldig.
  Ons neder ! landje dat graag voor aan staat in de linie. Gebrek aan integer besturen, Onze bestuurders die zo graag de hielen likten van Amerika, samen de afgrond in!. Jammer dat er te veel van de oude garde
  regeert. Dat zijn juist de integere bestuurders die niet willen!!! afdwalen ,en hun eigen meningen vast houden. het vernederen van eigen burgers !,
  doet bloeden. Overheid luister naar de burgers, voordat het te laat is, en de burger de overheid links laat liggen. Wij als burgers zullen sterven!, Maar daar ontkomt ons integer bestuur ook niet aan.
  H. Okken Zorgvlied Drenthe.

 3. wa van nieuwburg zegt: 16-09-11 om 16:22

  graag wil ik antwoord waarom iedereen in moet leveren behalve het koningshuis ze gaan er niet op vooruit maar hoeven ook niet in te leveren moet niet iedereen offers brengen dus ook onze voorbeeld burgers .

Geef een reactie