De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Ook Armenië ontkomt er niet aan

1800px-yerevan-sunset1.jpg

Economieredacteur Gert Jan Dennekamp was een paar dagen in Armenie om lokale journalisten te trainen en constateerde dat de wereldwijde crisis ook niet voorbij gaat aan de voormalige Sovjetrepubliek.

De economische crisis slaat overal toe. Niet bij ons, gaat de grap in Armenië, want wij hebben geen economie. Toch zijn de economieën zo met elkaar verweven dat ook in Armenië de eerst schokken worden gevoeld. Karen stuurt zijn glimmende SUV bedreven door het drukke verkeer van Jerevan. De zaken gaan nog steeds goed: “De economische crisis kwam ook naar Armenië,” grapt hij, “zag dat er helemaal geen economie is en is dus weer vertrokken.” Hij lijkt gelijk te hebben. Links en rechts schieten grote westerse wagens ons voorbij. In het centrum hebben de dure kledingmerken een eigen winkel. De straat wordt bevolkt door goedgeklede mannen en vrouwen – voornamelijk in het zwart. Volgens Karen een goedkope kleur. “Het ziet er snel stijlvol uit en je hoeft niet na te denken over welke kleuren je met elkaar kunt combineren.”

In deze wintermaand is Jerevan een grijze stoffige Sovjet-stad. Maar de stad werkt aan een nieuwe uitstraling. In de hele stad priemen hijskranen en hoogwerkers de blauwe lucht in. Aan de Italiëstraat wordt zelfs dag en nacht aan een appartementencomplex gewerkt – door een Italiaans bouwbedrijf. Maar toch, langs de boulevard richting opera is het stil. Ergens op een verdieping brandt licht, maar de meeste appartementen moeten nog worden afgebouwd.

Als we die avond een tafel zoeken in een Armeens restaurant krijgen we toch ook een ander beeld. Veel tafels zijn leeg. ”Het is een stuk rustiger dan vroeger,” zegt de jonge ober, een Armeense jongen uit Georgië. Hij is net klaar met zijn studie en verdient wat bij in het restaurant. Met zijn salaris kan hij het appartement in Jerevan al niet meer betalen.

De internationale storm klotst ook over het Kaukasische gebergte, weet Susjan. Veel Armeniërs leven van het geld dat uit het buitenland, vooral Rusland, wordt opgestuurd. Nu de crisis daar toeslaat droogt die stroom op. Haar man werkt in Rusland in de bouw. Hij heeft nog werk, maar tientallen collega’s van hem zijn al ontslagen.

Om dit gat op te vangen is de Armeense regering met de pet rond gegaan. Het IMF kwam vorig jaar al over de brug met een lening van 14 miljoen euro. Vorige week leende Rusland nog een extra 500 miljoen en ook de Wereldbank heeft geld gereserveerd. De huidige crisis is uniek is al eens geconstateerd. Zo uniek dat zelfs een land zonder economie in een economische recessie terecht kan komen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Ook Armenië ontkomt er niet aan”

 1. Willem zegt: 03-03-09 om 17:36

  Tsja.. dat krijg je ervan als je 20% van Azerbaijaans grondgebied bezet, een genocide pleegd op de Azeri in 1992. Andere landen van een zogenaamde genocide beschuldigd van eeuw geleden waarvan historici er nog steeds niet over uit zijn of het nu wel of geen genocide is geweest. Armenië moet eerst zijn genocide erkennen op de Azeri, Joden en Turken en moet dan maar eens naar andere volkeren gaan wijzen. Wellicht als ze niet meer zo gedreven zijn door haat (en steun van Rusland), dat Azerbaijan en Turkije dan wel hun grenzen willen openen. “want wij hebben geen economie”, wat een wonder, waar zou dat nu aan liggen?

  Armenia: Secrets of a “Christian” Terrorist State – Samuel Weems

 2. Erik den Hertog zegt: 04-03-09 om 12:57

  @Willem – Excuse me?
  Een schande om deze door de Turken uitgevoerde genocide op de Armeniërs te ontkennen! De resten van deze verschrikkelijke tragedie zijn nog overal zichtbaar op het Turkse grondgebied. Het spreekt voor zich dat Sam Weems een vriend was van de staat Turkije. Een staat die haar staatsburgers verbiedt het woord ‘genocide’ in de mond te nemen. Die Nederlanders met een dubbele Turkse nationaliteit, waaronder onze staatssecretaris Albayrak van Vreemdelingenzaken, de kans ontneemt om openlijk over dit onderwerp te spreken. Hoezo vrijheid? Dit alles vindt dus ook plaats op Nederlandse bodem door de verstrekkende en beklemmende invloedsfeer vand de Turkse Staat.
  Dit alles wordt gesteund door mensen die niets, maar dan ook niets, van de geschiedenis afweten. Types zoals bisschop Williamson.

  Een schande dat er westerlingen zijn die de geschiedenis verloochenen. Helaas is dat vandaag de dag meer en meer regel dan uitzondering.

  Daarom wil ik u waarschuwen: niet ieder boek spreekt de waarheid, meneer Willem.

 3. Erik den Hertog zegt: 04-03-09 om 12:59

  Gert-Jan Dennekamp:
  interessant en leuk geschreven stuk om te lezen!

Geef een reactie