De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wakker geschopt

weblog_meinema.jpgVoor aandeelhouders lijkt er geen houden aan. Moet ik mijn aandelen nog vasthouden en hopen op betere tijden, of neem ik mijn verlies en kieper ik de boel over de rand? Februari was al een maand van dalende koersen en maart is nog slechter begonnen. De financiele markten hebben miljarden aan belegde euro’s en dollars verloren. Beurzen zijn jaren terug in de tijd gezet. Voor nog lagere standen van bijvoorbeeld de AEX moet je naar het najaar van 1995.

Het lijken dagkoersen, maar het is meer. De beurskoersen zijn uitdrukking van het vertrouwen in de economie en de verwachtingen omtrent bedrijven. En dat is toevallig in een getal samengevat. Net als met het weer, als we zeggen dat het nog niet eerder zo koud, warm of nat is geweest.

Verbijsterend is wel de heftigheid waarmee het gepaard gaat. In drie maanden tijd is de economie omgekieperd en schreeuwen bedrijven moord en brand. Op de beurs zijn koersdalingen van 10 procent bijna normaal geworden. Het wordt steeds lastiger om nog passende superlatieven te verzinnen. Het is wennen na de glorieuze beursjaren van eind jaren 90 en het begin van deze eeuw.

Aandeelhouders werden beleggers die hamerden op rendement en je moest wel erg suf zijn als je niet vrolijk meedeed. Je hoefde ook weinig meer te doen dan aandelen kopen en vervolgens roepen dat veel niet genoeg was. Slapend rijker worden, net als met de alsmaar stijgende huizenprijzen.

Maar we zijn hard wakker geschopt. De financiele crisis is ontaard in een diepe economische recessie en het uitzicht op zware economische  tijden heeft de beurzen finaal onderuit gehaald. Banken blijven tobben met miljardenverliezen, bedrijven met instortende omzet en winst en een trappelend leger werklozen is op komst. Beleggen is helemaal niet leuk meer.

Boemannen
Met de zoete slaap is het nu gedaan en we liggen wakker met een hoofd vol zorgen. De boemannen zijn vooral de hebzuchtige bankiers. Zij hebben ons van alles aangesmeerd hebben en namen onverantwoorde risico’s. Hoho, zegt minister Bos vandaag op een congres van grote beleggers en pensioenfondsen, kijk ook even naar jezelf als aandeelhouders. Wie wilden meer rendement? Wie joegen bedrijven op om het onderste uit de kan te halen?  

Hij heeft een punt. Wie riepen ten tijde van de overname van ABN Amro dat de 66 miljard die Barclays wilde neerleggen niet genoeg was en gingen voor de 71 miljard van het consortium van banken? Precies, dezelfde beleggers die nu roepen dat ze bedonderd zijn. De economie is van ons allemaal.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Wakker geschopt”

 1. Tim zegt: 03-03-09 om 12:44

  Ik voel mij niet schuldig, ik heb nog nooit een cent belegd (dus ik ben suf *grijns*).

 2. verveer zegt: 03-03-09 om 13:03

  En dezelfde die nu van de overheid een vergoeding willen krijgen omdat ze voor een “te laag” bedrag genationaliseerd werden.

  Als deze niks had gedaan hadden de aandeelhouders geen cent te makken gehad. En ze weten toch, in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst

  aanstellers die aandeelhouders

 3. Arthur zegt: 03-03-09 om 15:06

  Ik heb geen medelijden met de aandeelhouders; tenminste niet met de grote!! Ze zijn absoluut voor een groot deel mede-verantwoordelijk voor de economische crisis, en realiseren zich kennelijk onvoldoende dat ze nu, dank zij onze belastingcenten, nog enigszins goed weg komen.
  En de gewone man betaalt zoals meestal het zwaarste gelag.

 4. bas zegt: 03-03-09 om 15:28

  Met Arthur heb ik geen medelijden met de grote aandeelhouder

  Maar ook niet met de kleine. Want, alweer, men wilt poen, poen, poen en de rest kan ze gestolen worden

  Enron, Aholt er waren signalen genoeg om te weten dat de boardrooms van al die grote bedrijven niet te vertrouwen zijn, maar men sloot de ogen.

  Prima. Fijn.

  Ik sluit mijn ogen voor jullie ‘ellende’

  Zelf heb ik, als zelfstandig ondernemer, ook geen belangen in welk pensioenfonds dan ook. Kijk, dat lijkt erg lullig.

  Maar alweer, kan gebeuren, en wie heeft er nu een pensioenprobleem? De generatie die nu op het punt staat met pensioen te gaan dat zijn de babyboomers, die altijd de wereld aan hun kant hadden

  De huizenprijzen zijn ontploft, uit deze generatie komen mensen die jong op hoge plekken kwamen, en er nu nog zitten

  Natuurlijk, niet de gehele generatie heeft de tijd mee gehad, maar degenen die geen pensioen hebben opgebouwd, die verliezen natuurlijk ook niets

  Kortom, de pijn komt daar waar hij zou moeten komen

 5. pjvanoostrum zegt: 03-03-09 om 16:12

  Mijneer Bos heeft natuurlijk wel gelijk wat betreft de belegger ,maar hij vergeet het belangrijkste namelijk de toezichthouder een meneer Wellink van de nederlandse bank.
  Je hoort er niets over, maar eigenlijk zou er een onderzoek moeten komen
  of de toezichthouder wel goed fuctioneert.

 6. Alexander Bouwens zegt: 03-03-09 om 16:19

  “Maar we zijn hard wakker geschopt”.
  “we liggen wakker met een hoofd vol zorgen”

  We?

  Ik kan me niet herinneren ooit aandelen bezit te hebben, schuldig voel ik me dus evenmin.

 7. Ted zegt: 03-03-09 om 17:02

  Hetzelfde geldt voor de aandeelhouders van NUON en Essent, veelal prtijgenoten van Bos

 8. Marcel zegt: 03-03-09 om 21:59

  Wie stelt nooit aandelen of anderszins belegd te hebben en deelnemer is in een pensioenfonds, heeft boter op zijn hoofd of begrijpt niet hoe pensioenfondsen werken. Pensioenfondsen moeten wel beleggen, om hun deelnemers een fatsoenlijk pensioen te kunnen bieden. Gewoon sparen tegen een relatief hoge rente wegens vaststaan van het ingelegde kapitaal garandeert geen redelijk pensioen. We zijn dus ook wakker geschud wat onze pensioenopbouw betreft.

 9. Tim zegt: 04-03-09 om 09:39

  Oh ja, dat wel Marcel. Maar ik heb niet gevraagd om bepaalde fondsen en om meer meer meer. Ik heb gewoon geleefd van mijn centjes, wat gespaard waar mogelijk via de gewone bank rente en geprobeerd nooit meer uit te geven dan ik had. En als ik iets moest lenen, dan nooit het hoogst haalbare gekozen maar dan maar met minder genoegen genomen.

  Altijd geleerd dat je niet meer moet uitgeven dan je hebt, een wijze les van mensen die nu hun pensioen verkloot zien.

 10. Alexander Bouwens zegt: 04-03-09 om 17:47

  @Marcel,
  Pensioenfondsen kunnen ook gewoon in staatsobligaties beleggen, iets wat ze vroeger verplicht waren.
  Super safe en laag rendement, maar wie kan dat wat schelen, je pensioen moet er gewoon zijn zodra je met pensioen gaat, al het extra is mooi meegenomen maar niet noodzakelijk.

  Nooit hadden ze een te lage dekkingsgraad, maar het management wilde meer, aandelen daar moesten ze ook in kunnen beleggen.
  Leuk als het goed gaat, maar nu zitten we met de gebakken peren en een te lage dekking.

  Daar ben ik niet schuldig aan.

  Had ik moeten overstappen naar een ander fonds dan?
  Kunt u mij een fonds noemen dat niet in aandelen belegd?

 11. Marcel zegt: 04-03-09 om 21:20

  @Alexander Bouwens,
  Ik neem aan dat pensioenfondsen gespreid beleggen dus ook in staatsobligaties en vastrentende activa,zoals onroerendgoed. Een deel van het probleem is dat je niet kunt overstappen op een ander fonds, tenzij men in een andere sector met een ander fonds gaat werken. Het Tweede probleem is dat we eerder met pensioen wilden. Terwijl daarvoor nog onvoldoende dan wel helemaal niet voor was gespaard. En nog steeds is de vraag, wanneer het pensioen uitkerings gereed dient te zijn . Ik bedoel met 63jaar, 64,65 jaar. Eerder of later. Wie weet het nog.
  U stelde dat er nooit eerder dekkingsgraad problemen waren. Dit is onjuist, daarvoor is er dus die 3-jaars regeling voor herstel. Juist is wel dat de problemen nu vele malen groter zijn. Daarvoor zijn we mijns inziens collectief voor verantwoordelijk. Nee, ik kan u geen fonds noemen dat niet in aandelen belegt of belegd heeft. Ik kan mij voorstellen dat de beleggingsstrategie is gewijzigd.

Geef een reactie