De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Pensioenvoorlichting

Pensioenbijeenkomst FNV (Foto:NOS)Als de bijeenkomst in Groningen een indicatie is voor het landelijke beeld, dan is er nog veel werk te verrichten in de pensioenvoorlichting. Honderden overwegend oudere vakbondsleden kwamen naar de kick off in de Martini Plaza – een ‘voorlichtingstour’ door Nederland van FNV Bondgenoten. Wat gaat er met de pensioenen gebeuren?

Voor aanvang klinkt door het koffiegeklinkel in de foyer het nieuwsgierige geroezemoes. Het nieuws van de afgelopen tijd. Aandelen dalen, het is weer iedere dag op tv. Er is iets met dekkingsgraden. De pensioenen worden niet verhoogd. Misschien wel gekort. Ik heb er achtenveertig jaar voor gewerkt. Wat is er eigenlijk aan de hand?

In de zaal legt een pensioenfondsmedewerker het allemaal uit. Heel duidelijk, stapje voor stapje. Met lichtbeelden op een enorm scherm. Over de Amerikanen die te veel geld leenden en hun schulden niet meer konden afbetalen. Over hoe banken en verzekeraars in de problemen raakten – en uiteindelijk de hele economie. En dus ook de pensioenfondsen.

De zaal is stil, luistert geconcentreerd. Zo zit het dus.

Dan komen de vragen van het publiek, via de handmicrofoons die worden aangereikt door vakbondsdames. Veel getallen en verschillende benamingen voor regelingen voor eerder-stoppen-met-werken. En of dat zomaar kan. Klopt het wel wat ze me voorspiegelen?

Veel persoonlijke onzekerheid kan niet worden weggenomen. Iedere situatie is verschillend. Voor de één werkt het zus, voor de ander zo. Dat kunnen we nu in de zaal, hier op het podium, niet goed inschatten. Misschien kunt u in de pauze even langskomen?

In de Martini Plaza waren het er dinsdagavond een paar honderd. In heel Nederland gaat het om misschien wel miljoenen mensen die dagelijks het slechte economische nieuws horen en weten: dit kan mijn pensioen raken, maar hoe precies en hoeveel ga ik dan minder krijgen en waarom eigenlijk?

Vadertje Staat heeft er een nieuwe taak bij. Uitleggen waarom het niet meer zo is als vroeger. En misschien wel nooit meer zal zijn.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien. Overzicht van andere pensioenbijeenkomsten

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Pensioenvoorlichting”

  1. Fred Kolijn zegt: 04-03-09 om 12:46

    De onrust over de pensioenen treft alle werknemers en gepensioneerden. De grote groep jongeren onder de werknemers hoor je niet echt over de problemen bij de Pensioenfondsen. Dat is jammer want ook zij zouden zich zorgen moeten maken. Het initiatief van de FNV is toe te juichen. Dergelijke bijeenkomsten zouden eveneens bemand moeten worden met functionarissen van een groot aantal Pensioenfondsen. Want daar zit de kennis over de eigen situatie van het betreffende Fonds. De FNV heeft een algemene kennis van de pensioenregelingen maar geen goed inzicht in de huidige financiële situatie van de Pensioenfondsen. Uiteraard zitten in de Pensioenfondsbesturen en deelnemersraden werknemers die lid zijn van een van de vakbonden maar een echte diepgaande kennis van de financiële situatie van de Fondsen ligt bij de functionarissen die er dagelijks mee te maken hebben.

  2. i.m. meijer zegt: 04-03-09 om 12:58

    In plaats van een aardige sfeertekening te geven in dit artikel, had er beter een beknopt artikel kunnen staan over wat er inhoudelijk is uitgelegd aan de bezoekers van deze bijeenkomst, zodat mensen die niet in staat zijn zo’n bijeenkomst bij te wonen, toch geinformeerd worden over oorzaak van de crisis en de gevolgen voor de pensioenen/-fondsen.
    Het lijkt me even zinnig om artkelen te publiceren waarin vermeld staan welke manieren/opties er zijn zo goed mogelijk met de huidige situatie
    om te gaan, inclusief vermeldingen naar intressante, relevante links.

Geef een reactie