De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Slecht, slechter, slechtst

beurs-fotothumbnail.jpgDe pensioenfondsen kreunen onder de kredietcrisis, maar veel mensen met een eigen pensioenverzekering zijn nog slechter af. Deskundigen verwachten dat de Europese Centrale Bank de rente opnieuw zal verlagen. Dat is slecht nieuws voor de Nederlandse pensioenfondsen. De beurscrisis vreet al aan de pensioenreserves, maar door de lage rente zakken veel fondsen nog verder in de put.

Met een lage rente moeten fondsen eigenlijk meer in kas hebben om op hetzelfde eindresultaat te komen. Om het met een simpel voorbeeld te illustreren: Als je einddoel 105 is en de rente vijf procent, moet je dus 100 in kas hebben om na een jaar uit te komen op je doel. Maar daalt de rente tot drie procent dan heb je aan die 100 niet genoeg en moet je dus meer (101.94) in kas hebben om op datzelfde doel uit te komen. En daar lopen de pensioenfondsen dus tegenaan, en over meer jaren lopen die verschillen nog verder op.

Nu is het probleem voor de fondsen dat ze door de beurscrisis niet meer, maar juist minder in kas hebben. Dus ze worden van twee kanten aangevallen; ze hebben steeds minder in kas, terwijl ze door een steeds lagere rente eigenlijk steeds meer in kas moeten hebben. Daarom zakken de fondsen massaal onder de wettelijke minimumgrens. Daar hebben we vervolgens allemaal last van. Als fondsen onder die grens zitten stijgen de pensioenen niet meer met de inflatie.  Dat merken gepensioneerden als eerste, maar ook de spaarders bouwen minder pensioen op. Enkele fondsen zijn zo erg door het ijs gezakt dat ze de premies moeten verhogen en de pensioenen verlagen om toch voldoende in kas te houden, maar in de meeste gevallen kunnen mensen nog wel rekenen op hetzelfde pensioen.

Toch is er een groep mensen die de huidige pensioen-crisis nog directer voelt. Dat zijn de mensen met een pensioen waarbij de werkgever niet de uitkering, maar de inleg garandeert, een zogenaamde beschikbare premieregeling. Een groot deel van de inleg wordt belegd en de werknemer draait in veel gevallen zelf op voor de risico’s. Dus als de beurs instort en de rente lager wordt, merkt de werknemer dat direct. Volgens het Verbond van Verzekeraars hebben ongeveer 350.000 mensen zo’n pensioenregeling. En ongeveer 25.000 mensen zullen op korte termijn dit spaargeld moeten opnemen voor hun pensioen. Zij hebben hun pensioen in hoog tempo zien verdampen.

“Op dit moment durf je je mensen eigenlijk niet met pensioen te sturen,” zegt een deskundige, “zij krijgen veel minder pensioen dan waar ze eigenlijk op rekenenden.” Ongeveer eenzelfde groep heeft een regeling waarbij de uitkering wel gegarandeerd is. Ook zij krijgen minder, maar toch in ieder geval het bedrag dat door de verzekeraar wordt gegarandeerd.

Werkt u bij een bedrijf met zo’n regeling, dan zouden we graag van u horen wat de gevolgen voor u en uw pensioen zijn. U kunt hieronder reageren of via nospensioenen@gmail.com.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Slecht, slechter, slechtst”

 1. Ricardo Minderman zegt: 24-08-10 om 23:58

  Wat ik in de heel discussie mis is het verhogen van de pensioen leeftijd naar 67 jaar. Actuarieel is het zo dat ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat het pensioen ongeveer 8% lager uitvalt.
  Dat betekent dus anderzijds dat het verhogen met 2 jaar minimaal 16% meer moet opleveren; wanneer je deze buffer nu gebruikt (voor de komende generatie) dan moet het de fondsen zeker meer vet op de botten geven.
  Je zou je zelfs kunnen afvragen of deze discussie de fonden niet erg goed uitkomt; de opinie is al voorgekookt dat 65 jaar echt niet meer haalbaar is, de politiek doet de rest en zo ben je in een klap klaar met een lastig dossier!

 2. W.Verver zegt: 30-08-10 om 21:07

  Ik vraag me af als er geen credietcrisis zou zijn, zouden dan de pensioenfondsen ook, met al hun bedenkingen over de betaalbaarheid, naar buiten zijn gekomen.
  Al die bedenkingen klinken heel logisch en redelijk, maar het is naar mijn mening verkooppraat om de rekening van de crisis te laten betalen door hen die geen schuld hebben maar een tegoed. Dat zijn dan de pensioenfondsen en mensen met een positief banksaldo. Het positieve banksaldo komt nog aan de beurt met een vliegende inflatie.

 3. henk van enkhuizen zegt: 01-11-10 om 22:53

  Ik zag vanavond het interview met Twan Huys, die ik over het algemeen respecteer. Maar de pensioenproblematiek heeft hij echt niet goed onder de knie zoals meerderen. Althans het blijkt niet uit de conclusies die
  hij meent te moeten trekken.
  Hij zou de tekst van Dennekamp nog eens goed moeten doornemen, dan
  begrijpt hij wellicht dat het grootste probleem de huidige lage rente is
  en dat je met een rente van 3% over 20 jaar een lagere opbrengst krijgt
  dan met 4 of 5%.

Geef een reactie