De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Ook zzp’ers voelen gevolgen crisis

bouwkraananp-7342280.jpgHet is een fors contrast tussen de drie zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) die we hebben opgezocht. Een kraanmachinist, een programmeur en een adviseur.
De overeenkomst is dat ze  alle drie merken dat de crisis ook bij hun toeslaat, maar de echte gevolgen verschillen.

We hebben besloten om een verhaal rond de zzp’ers te maken, omdat ze behoren tot de zogenoemde flexibele schil. Dat is een term die de laatste jaren bij managers en ondernemers bijzonder populair was. Flexibele schil wil zoveel zeggen dat je meer mensen kan inhuren als het goed gaat, maar dat je die mensen ook weer makkelijker kwijt kan als het wat minder goed gaat.

Vanaf de jaren negentig heeft het aantal zzp’ers een vlucht genomen. Vaak dus gestimuleerd door de baas. En het was aantrekkelijk, soms kon je klanten meenemen, maar er lag meestal een gouden toekomst voor je als kleine zelfstandige.De tarieven konden omhoog, kreten als de sky is the limit werden vaak gehoord. Kortom er werd redelijk tot goed verdiend.

Vandaar dat veel zzp’ers nu ook zeggen dat de eerste ronde tariefsverlagingen niet zo erg is. De lucht gaat uit de markt. Maar de lucht verdwijnt wel heel erg snel. De afgelopen week kwamen er berichten bij ons binnen van financieel adviseurs bij een verzekeringsmaatschappij die een kwart van hun tarief moesten afdoen. In de metaal werden opeens opdrachten ingetrokken.

Maar dat zien we nergens terug in de cijfers. Bij de kraanmachinisten wordt gezegd voor jou tien anderen en dus pas je je tarief aan, zoals Jan Bootsma zegt. Hij is van een corporatieve vereniging. Tot voor kort van 50 man, maar door de crisis zijn het nu wel 60 man. Ze werken samen, proberen zo de tarieven op peil te houden en het werk te verdelen, zodat iedereen wat geld kan verdienen.

Ook bij de adviseerring gaat het minder. Heleen Roossien adviseert een ziekenhuis en merkt dat het moeilijker wordt. Maar als we dan de cijfers er op na slaan, zien we nergens een toename van bijvoorbeeld het aantal zzp’ers dat een uitkering aanvraagt of in de bijstand terecht komt.

Zo erg is het nog niet, zegt Hein Kroft. Hij is programmeur, software specialist en ook hij merkt dat het lastiger wordt om klussen te krijgen. Scholen, je kennis op peil houden dat is het enige wat je als kleine zelfstandige kan doen, is zijn advies aan die kleine 1 miljoen collega’s.

Ondertussen hebben de mensen in de reclame, de marketing, de dienstverlening, maar ook in bijvoorbeeld de nieuwbouw het moeilijk. De mensen die echt kopje onder dreigen te gaan willen niet voor de camera en microfoon van de radio hun verhaal vertellen. Ze hopen op betere tijden. De mensen die nu nog hun hoofd boven water kunnen houden, kijken met een lichte spanning naar de komende maanden.

Bij de bouw zie je nu al dat het werk is verschoven van nieuwbouw naar verbouw. Daar is dus nog werk, maar hoe gaat het in de andere sectoren. Als de crisis aanhoudt zal het werk langzaam opdrogen.
Jan Bootsma kent ze wel alle mensen die hun mooie busje hebben ingeleverd bij de dealer. En inderdaad er zijn heel wat autodealers die rijen met bedrijfsbusjes hebben staan. Maar ook die willen niet in beeld. En wie weet gaat het de komende maanden toch nog beter.

Dan is iedereen weer voorbereid op de toekomst, dan werkt de flexibele schil. Voorlopig is het gespannen afwachten voor de één persoon bedrijven.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Ook zzp’ers voelen gevolgen crisis”

 1. vlam zegt: 08-03-09 om 22:18

  hallo
  Ik werk zelf ook in de bouw maar in loondienst nu hoor ik de verhalen van de zzp ers en het is allemaal treurig.
  Laaste jaren zeg maar de laaste 5,6jaar werd er tegen me gezegd jij bent maar een loonslaaf door de mensen die nu klagen.
  Word toch zzper anders word je nooit een kwartje werd er gezegd door hen.
  Afspraken met hen maken over de prijs en dan 1 dag voor het werk bellen en zeggen
  ik moet er 1 euro per uur bij hebben want ik kan bij klaasje meer verdienen.
  Nou is het anders om en nu maar klagen en natuurlijk zijn niet alle zzpers zo maar de gros wel
  en ik zeg de goeie blijven bestaan .
  Een goede vriend van mij is ook zzper en is altijd met de beide benen op de grond blijven staan .
  En die blijf ik ook steunen zolang ik kan met werk
  dus niet klagen maar dragen.

  mvg [loonslaaf] vlam

 2. Davy zegt: 08-03-09 om 22:24

  Vooral de zin ‘Maar dat zien we nergens terug in de cijfers’ roept vragen op. Wie is ‘we’ en over welke cijfers gaat het? De invalshoek is hier pars pro toto en dat werkt niet. De zzp-praktijk is wel wat complexer dan dit artikel je wil doen geloven.

  Davy

  Davy

 3. bas zegt: 08-03-09 om 22:26

  Wat een zielepoten, zeg

  Ik ben zelf ZZPer, maar deze heren hebben dus jaren lekker verdiend omdat ze geen sociale lasten hebben afgedragen

  en nu zielig het handje ophouden? Ze moesten zich kapotschamen

  Wees een vent, slappelingen!

 4. Lennard zegt: 08-03-09 om 22:45

  Wat zijn we weer hard voor elkaar :)

  Maar inderdaad, het is hetzelfde als je geld bij icesave zetten: er wordt een hogere beloning verwacht, maar uiteindelijk zit je nog altijd het veiligst bij je oude vertrouwde bank/werk

 5. luckybee zegt: 09-03-09 om 04:21

  Dit heb ik uit Amerika gekregen.
  http://cjunk.blogspot.com/2009.....press.html
  veel lees plezier.

 6. Ted zegt: 09-03-09 om 10:41

  Ja, lekker verdiend, maar dat geld zitten ze nu wel pot te verteren, geen werk is geen geld.
  Ze moeten het Urencriterium schrappen, anders staan de meeste ZZpers straks bij de gemeente op de stoep

 7. Ted zegt: 09-03-09 om 10:42

  En Donner maar geld verbranden bij ASML met zijn werktijdverkorting, die lui betalen nog gewoon dividend.

 8. bert van slooten zegt: 09-03-09 om 11:26

  Hoi Davy,

  We, dat is in dit geval de NOS, dat ben ik. Ik heb gezocht naar objectieve cijfers over hoe het nu gaat met de zzp ‘ers. Dus dan zoek je naar de werkloosheidsstatistieken, nou daar vind je ze niet. Het zijn zelfstandigen. Ook gezocht naar bijstand, daar kom je uiteindelijk terecht als je geen cent te makken meer hebt. Ook daar is geen trend te zien.
  Dat maakt het verhaal lastig. Ik zeg dus niet…Alle zzp’ers hebben het moeilijk. Ik zeg ook zzp ‘ers voelen de crisis en de één voelt de crisis harder binnen komen dan de ander. Zie het als een trend, dit is er gaande. Dat proberen we te beschrijven. Luister vooral naar Roel Masselink die volgens mij de nuances prima weergeeft.

 9. Davy zegt: 13-03-09 om 18:32

  Bert,

  Er is een wereldwijde verarming gaande. Dus ook zzp’ers worden geraakt. In die zin heb je onnodig onderzoek verricht. Een deel van zzp’ers heeft het nu moeilijk met het werven van opdrachten, ziet de omvang van de opdrachten teruglopen, vecht tegen een dalend uurtarief en lijdt daarnaast ook wel verliezen in box 3. Daarbij moet hoe dan ook worden voorkomen dat er gaten in het cv vallen, want dat presenteert slecht. Diegene die in de problemen zitten, komen wellicht vanzelf bovendrijven in de statistiek zodra hun vermogen is geslonken tot bijstandsniveau. Ik denk overigens dat zzp’ers eerder worden geregistreerd als ‘werkloze timmerman’ dan als ‘werkloze zzp’er’, maar gezien jij de zaak hebt onderzocht, zal je wel precies of de zzp’er administratief te onderscheiden is. UWV-statistiek lijkt me in deze niet boeiend. Daar hebben zzp’ers doorgaans niets te zoeken. Ze komen in principe niet in aanmerking voor een ww-uitkering of hebben die in het verleden al volledig gebruikt en zijn daarna zzp’er geworden. Een echt flexibele opstelling is dan ook waar het nu op aankomt, wil je een goed inkomen houden. Dit hoor ik veel. Ik zou best weleens willen weten hoeveel Nederlanders (de bijstandsuitkering uitgezonderd) voor geen enkele uitkering meer in aanmerking komen. Ik gok dat hun aantal momenteel steil oploopt. Wat denk jij? Ik heb je verhaal overigens met plezier gelezen maar er spreekt ook een onbekendheid met de zzp’er uit.

  Groet,

  Davy

Geef een reactie