De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

“Ook de Aldi heeft nu veel blanke klanten”

aldi_chicago.jpgDoor Dick Jansen

Zoals aan elk begin van een nieuwe maand is het druk in de Aldi op South Western Avenue in de South Side van Chicago. In dit verpauperde deel van de zwarte wijk Inglewood, staan lange rijen klanten te wachten voor de kassa’s van de van oorsprong Duitse supermarktketen.
Reden: aan het begin van de maand krijgen de overwegend zwarte armlastige bewoners van dit deel van Chicago “food stamps”, de federale voedselbonnen, die uitgereikt worden aan Amerika’s armsten door het  ministerie van Landbouw. De “food stamps” kunnen alleen ingewisseld worden voor voedsel. Drank en sigaretten zijn uit den boze, alhoewel er een zwarte makrt is voor de bonnen. Dat wil zeggen; sommigen verhandelen de bonnen onderhands tegen een cash-tegenwaarde die altijd lager is dan de feitelijke waarde die ze hebben in een supermarkt.

De meerderheid van mensen die de bonnen wel gebruiken voor etenswaren, hebben hun karren volgepakt met meel, plantaardige olie, zakken met ingevroren kippenpoten, brood, ontbijtgranen, jello en conserven. Sommige gezinnen staan voor de kassa met meer dan een volgepakte kar. Naast hun in Nederlandse ogen zeer geringe bijstandsuitkering, zorgen de foodstamps in ieder geval de eerste weken van de maand voor het nodige eten in huis. Sinds jaar en dag is dat het stereotype beeld in deze discount-supermarkt voor de “ down & out” van deze zwarte achterstandswijk. Zij zijn zogezegd wel gewend aan economische tegenspoed.

Maar sinds enige tijd is het klantenprofiel van de supermarkt veranderd. De Aldi op Western Ave. krijgt nu ook bezoek van grote aantallen blanke klanten. De oorzaak laat zich raden: de economische recessie slaat toe in alle delen van de bevolking. Onwennig lopen nu ook meer dan ooit blanken langs de schappen met een beperkt en daarom goedkoper aanbod van etenswaren. De parkeerplaats van de nabijgelegen traditionele supermarkt van Jewel-Osco oogt veel leger dan in voorbije jaren.

Dat geldt ook voor de belangstelling voor de autodealers langs dit deel van Western Ave. Bij Ford en GM zijn op de ramen van de showrooms grote felkleurige plakkaten opgehangen met beloftes van enorme cash-bonussen bij aanschaf van een nieuwe auto: financiering tegen 0 % rente tot 2012, en een cashbonus van (jawel) $6000,- bij aankoop van een Pontiac G6 GT( normale aanschafprijs $19,500 voor een zescylinder 3,2 liter sedan). Buiten voor de showroom proberen verkopers tevergeefs klanten naar binnen te lokken. De bedrijven stunten met goedkope onderhoudsbeurten ,“tune-ups” en bandenacties. Helpen doet het niet getuige de angstkreet van de General Motors-directie van afgelopen week dat het concern ondanks steun van Washington hoe dan ook niet langer levensvatbaar zal blijken.

In heel Chicago zijn de gevolgen van de crisis te merken. Banenmarkten met twintig- voudige belangstelling voor het enkelvoudige aantal openstaande vacatures. De restaurants “downtown” en in het aangrenzende Chinatown worden veel minder druk bezocht. In Obama’s favoriete ontbijtrestaurant Valois op 53th Street in Hyde Park is het op zondag ook veel rustiger dan anders, zij het dat Obama-toeristen nog wel naar binnengaan om te zien waar de president graag in het weekend zijn ontbijt nam.

De lijnkoks maken met dezelfde snelheid de borden klaar, maar de klantenrijen voor de vermaarde bacon and eggs, hamburgers, chopped liver en hash-browns ontbreken hoegenaamd.

In de kerken van de South Side wordt gebeden voor de slachtoffers van de recessie. In de preken gefulmineerd tegen de hebzucht van bankiers en hypotheekmakelaars . De weekendbijlagen van de kranten staan vol met tips hoe te besparen en banen te vinden. Onder andere bij de overheid zelf en in de niet-cyclische zorgsector.

Ook in de bijlagen; tips voor ouders die hun kind dit komend najaar naar “college” uitzwaaien. Moeten ze kiezen voor de hoogsthaalbare of de meest betaalbare universiteit? Moeten ze hun toch al flink in waarde afgenomen pensioengelden aanspreken om een periode van werkloosheid te overbruggen of niet? Vrijwel onvoorstelbare keuzes in Nederland, hier schijnbaar normaal bij de afwezigheid van een volwassen sociaal vangnet. Het wordt pas echt erg als het lang duurt met de recessie en het gehoopte economische herstel uitblijft, lijkt het algemene oordeel nu.

Aan de oostelijke rand van Hyde park vliegen ganzen in V-formatie langs de oever van Lake Michigan naar het noorden. Overal worden de “potholes” in de wegen gevuld met koud asfalt, totdat het ‘s nachts ook niet meer vriest en de duizenden gaten in de wegen permanent gerepareerd kunnen worden. De arctische winter is ook in Chicago voorbij en op de sportvelden en in parken wordt al weer American football en basketball gespeeld. Een enkeling loopt op straat al weer in korte broek in hoopvolle verwachting op warmere tijden.  En de Aldi op Western Avenue heeft vacatures voor nieuwe kassamedewerkers.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op ““Ook de Aldi heeft nu veel blanke klanten””

 1. fucheng zegt: 10-03-09 om 17:57

  mooi verhaal!

 2. puck donga zegt: 10-03-09 om 22:27

  Informatief verhaal, beeldend geschreven. Vroeg me af of er in Nederland ook dominees zijn die vanaf de kansel fulmineren tegen de hebzucht van bankiers!

 3. in Nederland is Aldi en Lidl ook steeds poppulairder ok bij de Nederlandse middenklasse ga maar eens kijken op de pakeerplaatsen !

 4. Tim zegt: 11-03-09 om 12:56

  Sorry, die staat vol met Poolse busjes. Die van de Dirk staat vol met noord afrikaanse familie auto’s. Denk dat dat ligt aan waar je woont *grijns*

 5. fucheng zegt: 12-03-09 om 03:00

  @ puck donga:zouden ze wel moeten doen, toch, die dominees!

 6. REEEL zegt: 13-03-09 om 19:31

  In Nederland is voeding goed en niet duur.Maar wat wordt er tegenwoordig onder voeding verstaan? Grote karren vol chips cola en andere frisdranken! Drink gewoon een kopje thee, aanbieding in de VOMAR:)Twee pakjes voor de prijs van een:), en eet gewoon en snoep niet en rook niet en drink niet! Slecht voor de economie? Goed voor de portemonnee en de gezondheid:)

Geef een reactie