De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Dear Citi Colleagues

Vikram Pandit

Dear Citi Colleagues,

Na een week waarin aandelenmarkten uitverkoop hielden, heb ik bedacht jullie een korte update te geven van hoe wij ervoor staan.

 

 

 

 

Zo begint een inmiddels beroemd emailbericht. Vikram Pandit, de bestuursvoorzitter van de Amerikaanse bank Citigroup schrijft het op maandag 9 maart. Een dag later ligt het bericht op straat, bereikt de financiële markten en zorgt voor de meest euforische dag sinds maanden. Aandelenkoersen vliegen omhoog, dat van Citigroup zelfs met 38%.

Toch wel eigenaardig, zo’n intern digitaal nieuwsbriefje dat uitlekt. Wat erin staat is zonder meer koersgevoelige informatie te noemen. En een strenge beursregel is dat koersgevoelige informatie onverwijld bekend gemaakt dient te worden. Het enige wat Citigroup gedaan heeft is de email pas na het uitlekken op de website zetten. Maar toen stonden de beurzen al een tijdje te dansen.

Wat zegt hij nou precies in die email? Pandit vertelt over de teleurstellende koers van het aandeel die geen goede weergave is van de kracht van de bank. Je moet maar durven. Toegegeven, één euro voor een aandeel van de ooit grootste financiële instelling ter wereld, is belachelijk. Zoveel kostte een aandeel  maandag nog. Maar het is wel de bank waar de financiële crisis woekert als nergens anders. Die in 2008 meer dan 18 miljard dollar verloor, die voor 345 miljard dollar aan steun ontving, en voor 36 %  in Amerikaanse staatshanden is. O ja, en 75.000 banen geschrapt heeft.

En dan dat zinnetje waar iedereen zo juichend op reageerde: We zijn in de eerste twee maanden van 2009 winstgevend geweest en hebben het beste kwartaalresultaat sinds het derde kwartaal van 2007. Dat klinkt als een wederopstanding. Maar hij gaat verder: In januari en februari bedroegen onze inkomsten $ 19 miljard, exclusief afschrijvingen. Met andere woorden, er wordt weer geld verdiend, maar niet duidelijk is hoeveel daarvan overblijft als er weer afgeschreven moet worden op slechte leningen. Dus zo indrukwekkend goed nieuws is het ook weer niet. Meer een schemerlampje dan een helder licht in de nacht. Meer een zwaluw die in z’n eentje de lente ook niet maakt.

Pandit besluit zijn email met:
Nogmaals bedankt voor jullie toewijding. Dit soort tijden zijn bepalend voor ons allemaal.
Hartelijke groet,
Vikram

p.s. Voor wie de hele email wil lezen: http://www.citigroup.com/citi/fin/data/090309a.pdf?ieNocache=434

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Dear Citi Colleagues”

 1. bas zegt: 11-03-09 om 17:06

  EBITDA ten top

  Hoeveel een bedrijf ‘winst’ maakt voor afschrijvingen interesseert mij totaal niets

  Neem een transportonderneming die geen geld apart zet. Ik weet niet hoe lang die trucs rijden, maar op een gegeven moment doen ze het niet meer

  Waanzin, net als de reactie op de beurs die hier op volgde. Alweer een bewijs voor mijn stelling “gelukkig heb ik geen aandelen, want die beurs, dat is een enorm gekkenhuis”

 2. Ed Harms zegt: 11-03-09 om 17:51

  Ja maar als beurshandelaren een koers naar beneden praten (mede op basis van geruchten) mag hij ‘m toch ook omhoog praten?

 3. aart zegt: 13-03-09 om 19:26

  Ik vind het vreemd dat het positieve effect van dit mailtje eigenlijk maar weinig kettingreactie veroorzaakt. Ik bedoel; je zou toch mogen verwachten dat en de media en de grote financiele instellingen en de handelaren op de beurs dit positieve effect van een bijna onbeduidend mailtje zouden aangrijpen om op zijn minst op zoek te gaan naar nog andere schijnbaar onbeduidende positieve geluiden? Of zijn deze hoofdrolspelers in de wereldeconomie op zoek naar nog meer ellende om werkelijk het allerlaagste index niveau op de beurs te bereiken om dan hun slag te kunnen slaan en voor een appel en een ei opnieuw het grote geld na te kunnen gaan jagen? Wordt het spelletje zo hoog gespeeld?
  Ik wil het niet over complotten hebben maar heb toch wel het gevoel dat het systeem zodanig werkt dat deze hoofdrolspelers niet meer anders kunnen denken.
  Inderdaad waanzinnig! Ik heb zelf gelukkig ook niet veel aandelen, ooit een pakketje gekregen maar er nooit wat mee gedaan en ben er dus niet afhankelijk van. Maar de kans is niet ondenkbeeldig dat als de opdrachtgevers voor mijn baas nog lang blijven twijfelen of ze wel of niet willen investeren, mijn baas harde maatregelen moet nemen en uiteindelijk ik en velen met mij daar de klos van worden.

 4. REEEL zegt: 13-03-09 om 20:03

  http://www.huffingtonpost.com/.....73824.html

Geef een reactie