De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Deflatievrees op de beurs

GeldbiljettenNiemand is blij als het leven duurder wordt en de prijzen links en rechts stijgen. In de winkel, aan de benzinepomp, de energierekening, of de gemeentelijke belastingen. Met je salaris kun je dan steeds minder doen. Inflatie of koopkrachtverlies heet dat. Prijzen stijgen door schaarste of door te veel vraag, wat eigenlijk hetzelfde is. De welvaart neemt toe, het geld rolt en iedereen wil meer van hetzelfde.

Inflatie hoort vooral bij een economie die groeit. Maar ook bij een economie die krimpt kun je inflatie krijgen. Denk aan de hyperinflatie in Duitsland in de jaren ’20, of die van vandaag in Zimbabwe.

Maar het omgekeerde van inflatie bestaat ook. Het leven wordt niet duurder maar goedkoper omdat de economie hapert, de onzekerheid over het inkomen toeneemt en daardoor de vraag wegvalt. Prijzen dalen en blijven dalen. Want mensen durven, kunnen of willen geen grotere uitgaven doen, want morgen is het bankstel, de TV, de jurk misschien nog goedkoper. Het wordt stiller in de winkelstraat. En wat we al hebben wordt ook steeds minder waard: het eigen huis, de auto, de aandelen. Het fenomeen van uitstel van aankopen en alsmaar dalende prijzen heet deflatie. Er is wel geld, het leven is goedkoper dan ooit en toch zit iedereen thuis met de hand op de knip.

Op de aandelenbeurzen is iets soortgelijks aan de gang. De prijs van een aandeel kun je uitdrukken in wat heet de koers/winst-verhouding. Je deelt de koers van een aandeel door de gemaakte (of voorspelde) winst van het betreffende bedrijf en dan komt daar een bepaalde verhouding uit rollen. Onder de 10 betekent dat een aandeel goedkoop is, 10 tot 15 is normaal, en boven de 15 is duur. En wat blijkt: door de gekelderde aandelenkoersen en de ingezakte winst bij bedrijven is de K/W gedaald voor heel veel AEX-fondsen tot ver onder de tien, soms zelfs onder de 5. Spotgoedkoop dus.

Aandelen van banken en bedrijven zijn te verkrijgen tegen afbraakprijzen. Vergeleken met een jaar geleden krijg je kortingen van 40, 50 procent of nog meer. Het aandeel TomTom bijvoorbeeld is  helemaal de weg kwijt en in een half jaar tijd 80 procent goedkoper geworden. Voor een appel en een ei koop je nu zelfs een heel bedrijf op. Voor nog lagere prijzen van Europese aandelen moet je terug naar de recessie in de jaren ’70 en ’80. Bij Amerikaanse aandelen komt zelfs 1880 in zicht, als je de depressie van de jaren ’30 even niet meetelt.

Toch is het stil op de beurs, de omzetten zijn laag en de prijs van aandelen blijft vooral dalen, op een enkel dagje na zoals gisteren toen de beurs even uit z’n dak ging. Waarom koopt niemand aandelen? Omdat het spook van de deflatie rondwaart op de beursvloer. Omdat bedrijven volledig in het duister tasten over omzet en winst. Omdat de aandelenkoersen nog verder kunnen dalen en dus nog goedkoper kunnen worden. Omdat het sentiment slecht is. Omdat we wachten op tekenen van hoop en herstel. Omdat niemand anders koopt. Omdat we het eigenlijk niet meer weten. We zijn het prijsgevoel kwijt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Deflatievrees op de beurs”

 1. Koopt niemand aandelen?
  Waar blijven dan de aandelen die tegen die lage koersen verkocht worden?
  Tegenover elke verkoop staat toch een aankoop?
  De argumentatie klopt m.i. niet.
  Er zijn naar mijn mening heel wat kopers die voorzichtig hun slag slaan.
  cvd

 2. Mieke zegt: 11-03-09 om 11:44

  Volgens mij is het wel een mooi moment om in te stappen. Helaas heb ik het geld niet anders zou ik die risico wel nemen, want over een aantal jaar zal de beurs toch wel beter moeten zijn… En dus heb je flink winst…

 3. Rudhra zegt: 11-03-09 om 11:57

  @ C van Deursen:
  met “niemand koopt aandelen” wordt dus precies bedoelt wat jij eigenlijk zegt. De _handel_ in aandelen staat op een heel laag pitje omdat er niet wordt gekocht en verkocht.

 4. wim zegt: 11-03-09 om 21:56

  Het wereldje rond aandelen en banken heeft de boel letterlijk bedrogen het ging goed zolang domme malloten geld naar de bank brachten. Feitelijk hebben alle banken ook een soort pyramidespel gespeeld en komen ze er mee weg, Zeer grote beleggers zoals pensioenfondsen hebben teveel verspeeld en staan onder curatele en kopen niet of minder. Wellicht heeft de beurs als instrument, of als afgesproken spelletje, afgedaan. Mensen kopen niet omdat het een handel in wind is, zonder molens.

 5. REEEL zegt: 13-03-09 om 19:24

  De aandeelhouders zijn uitgestapt, omdat op de beurs de handel met computers regeert. Handel dus, en niet beleggen. Waarom doet de toezichthouder hier niets aan?

 6. doordenker zegt: 16-03-09 om 20:31

  Een uitgegeven aandeel heeft een intrinsieke waarde (d.i. door de waarde vh bedrijf=gebouw, inventaris en goodwill e.d. te delen door de emissie of het aantal uitgegeven aandelen). Meestal kom je dan niet verder dan een paar centen ‘echte’ waarde. De handelswaarde daarentegen kan door het spel van vraag en aanbod bijna ongelimiteerd stijgen.Hedgefondsen die short sellen , de optiehandel en andere speculatieve spelletjes hielden de koersen mede in beweging. Doordat iedereen nu massaal z’n aandelenbezit ging dumpen is er dan ook een eind gekomen aan het rondpompen van het geld en is daarmee ook ‘de overwaarde’ van het aandeel verdampt. Al is het aandeel door deze deflatie nu bijna ‘te geef’ , het is goed geld naar kwaad geld gooien als je een paar aandelen koopt ( wie wil er nu iets dat een paar centen waard is voor een x-tal euro’s kopen?). Zo is de ING-bank als bedrijf door en door gezond maar schijnt iedereen te wachten ‘tot er weer een winst per aandeel te verwachten is” om er z’n portefeuile mee te vullen.
  Tot zo lang blijven de aandelenhandel en eventuele koersstijgingen uit
  tot kopers ‘ dat harde bewijs’ terugzien.

 7. Eerst sparen,en dan geld uitgeven.In één groot landelijke dagblad stond jl zaterdag,dat geldlenen de recessie in hand werkt,je gaat van de ene recessie naar de volgende recessie.Alleen voor de hypotheek voor de aankoop van onroerend goed,kan men nog aanspraak maken voor een geldlening op basis van 70% van het aankoop bedrag.Waarom moeten de brave sparende burgers opkomen voor die extra kosten,als de hypotheek niet ingelost kan worden etc.of door de schuldsaneringen.Comsuptie-krediet blijkt wel weer,is de doodsteek voor één evenwichtige economie.Door snobisme(Je rijker voordoen,dan dat je kunt veroorloven) is je zelf belazeren.

Geef een reactie