De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hoe kun je dat nou doen?

beursgrafiek.jpg“Hoe kun je dat nu doen?” Mijn verontwaardiging was gericht op iemand die net aandelen ING had gekocht. Ik weet weinig van beleggen, maar wel dat de aandelen van banken in een vrije val zijn beland. Dus leek het mij onverstandig om je pensioengeld in bankaandelen te beleggen. Ruim een week later staat ING op forse winst. Tot zover mijn carrière als beleggingsadviseur.

Ik heb geen verstand van beleggen. Meestal ben ik het eens met de laatste spreker:

Je moet niet beleggen.

- Nee, natuurlijk

Je moet nu instappen want de koersen zijn laag.

- Inderdaad

En het laatste advies kreeg ik vorige week: Je moet beleggen in grond.

- Goed idee

Volgens deze laatste grondspeculant is de mens eigenlijk ongeschikt om te beleggen: als je belegt moet je uitstappen als de koers stijgt. Dat doen we liever niet, want misschien stijgt de koers nog wel verder en waarom zou je winst laten liggen. En als de beurs daalt moet je je verlies nemen. Maar we blijven zitten omdat de beurs ooit wel weer omhoog moet gaan. Beleggen in grond is veel rustiger, de prijs groeit stabiel, zei hij. Ja, dacht ik, misschien wel in grond. Maar soms hoef je geen beleggingsexpert te zijn om te twijfelen aan sommige adviezen. Een beetje kritische blik helpt ook. De grond werd aangeboden voor twintig euro per vierkante meter. Maar na navraag bij het kadaster bleek dat de speculant het zeven jaar geleden voor vijftig gulden had gekocht. Iets in mij zegt dat iemand die nu grond tegen verlies verkoopt niet gelooft dat hij er binnen vijf jaar honderden procenten op gaat verdienen.Hoe kun je dat nu doen, denk ik, de mensen die de grond kochten, kochten vooral een droom.

Maar misschien zit ik er opnieuw wel weer naast.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Hoe kun je dat nou doen?”

  1. blitz zegt: 17-03-09 om 20:06

    Als je wat geld over hebt kun je best gaan beleggen. Alles staat historisch laag. Koop bank aandelen en wacht lekker tot dat ze op het punt staan dat je het de moeite vindt om te verkopen. Kun je iets leuks voor doen of kopen, en dat zonder er voor te werken.

  2. Tja beleggen. Begin eens met je lekkere boterham en voelt dat goed dan over naar stap twee.

Geef een reactie