De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wie zich brandt ……..

Ook een overzicht ontvangen van wat uw beleggingsverzekering of vermogen nu nog waard is? Voor veel mensen is dat schrikken en een deel zoekt woedend de weg naar een advocaat. Hun vermogen is verdampt en de vermogensbeheerder of de adviseur zou daarvoor verantwoordelijk zijn.

Verblind door historische rendementen kozen veel mensen voor een beleggingsproduct, een beleggingshypotheek of een beleggingsverzekering voor de studie van een kind. De mensen met wat meer geld zochten een vermogensbeheerder op, die met het geld op de beurs aan de slag ging. Het doel was: hoge rendementen.

Niet eerder had de zin; rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, zoveel betekenis. Koersen zijn met een klap omlaag gekomen. Sommige beleggers menen dat de vermogensbeheerder heeft gefaald omdat hij niet heeft gewezen op de risico’s.

Advocaat Adriaan de Gier ontving de laatste maanden veel klachten. Hij meent dat een deel daarvan terecht is. Toen de beurs steeg kon iedereen geld verdienen. Nu de beurs daalt blijkt het verschil tussen een goede en een slechte adviseur of vermogensbeheerder. “Men denkt te beleggen bij een kwalitatief goede organisatie, maar in de praktijk valt dat tegen. We praten niet over professionele oplichters, maar over de gegoede sector. Dat is triest om te zien.” Zei De Gier zondagavond in het achtuurjournaal.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Hij vertelt het verhaal van een man die in 2007 zijn geld in handen geeft van een vermogensbeheerder. Door hoge kosten en verkeerde beleggingen is van die miljoen euro na een jaar tijd minder dan de helft over. “De schade is enorm en dat heeft maar heel beperkt te maken met de neergaande beurs, maar veel meer met foute keuzes en hoge kosten.” 

De vermogensbeheerders en banken vinden dat deze consumenten nu wel heel makkelijk met de vinger naar een ander wijzen. In het verleden zocht iedereen naar hoge rendementen, op de keerzijde, hoge risico’s, werd door de consument niet gelet. “Het is heel makkelijk om met het vingertje te wijzen naar de vermogensbeheerder. Ook de cliënten moeten kijken naar hun profiel en de manier waarop zij risico’s zijn aangegaan,” zegt Cees Bijloos van de Vereniging van vermogensbeheerders.

Ook ombudsman Jan Wolter Wabeke constateert dat het aantal klachten over adviseurs enorm toeneemt. “Je ziet dat niet alleen de consument, maar ook de professional niet goed heeft opgelet. Er is lang een klimaat geweest van, het gaat toch wel goed.” Hij zei dat vandaag in het Radio 1 Journaal.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.  

Miljoenen mensen gokten op een hoge beurs. Nu die instort  valt het rendement tegen. Heeft u een beleggingsverzekering afgesloten voor de studie van uw kind, of een beleggingshypotheek en valt de opbrengst nu tegen, vertel het ons op research@nos.nl, of hieronder. 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Wie zich brandt ……..”

 1. christian zegt: 23-03-09 om 19:56

  Moeten de mensen soms ook meteen hun bankrekeningnummer vermelden waarop het geleden verlies terug gestort kan worden, of loop ik nu te hard van stapel?

  De beurs is verworden tot een ordinaire loterij. Daar waar het eerst ging om bedrijven met (tijdelijk) overtollige middelen helpen hun toekomst middels groei veilig te stellen en dat als het even kon tegen een nette beloning voor bewezen loyaliteit, gaat het nu puur om het winnen van de jackpot, c.q. maximaal rendement binnen zo korst mogelijke termijn. De lange termijn overlevingsstrategie van het bedrijf zelf doet al lang niet meer mee in dit spel. Je geld toevertrouwen aan een vermogensbeheerder is hetzelfde geworden als loten kopen voor de staatsloterij om er maar eens 1 te noemen. Je geeft je geld in de hoop in de toekomst een veelvoud terug te krijgen, zo niet pech gehad en volgende keer meer geluk, want de hoofdprijs zal toch ergens moeten vallen! Zeg je dan tegen jezelf om je eigen twijfel te onderdrukken, want de kansen dat jij verliest dan wel aan het kortste eind trekt zijn vele malen groter dan dat je die klapper zult maken die je net zo vermogend zullen maken als de (droom)prins die je voorgespiegeld wordt.

 2. bas zegt: 23-03-09 om 21:34

  Inderdaad, die moet op de blaren zitten

  Zou ik vermogensbeheerder zijn, dan zou ik tegen een dergelijke snurkert zeggen dat ik in geval van een dagvaarding een brief aan zijn buren ga schrijven

  Ik heb met die lui – geen hersens om een folder te lezen, maar wel een hoog rendement verwachten, zonder risico – 0 medelijden

  zou ik weten wie het waren dan zou ik ze publiekelijk uitlachen

 3. Jos zegt: 24-03-09 om 11:03

  Het is heel vervelend dat iedereen nu zo veel geld is verloren, maar dat was het risico. Jaren lang blij zijn met het hoge rendement en zodra het fout gaat klagen en iemand anders de schuld geven. Je kiest er zelf voor om te beleggen en daar hangen risico’s aan vast.

 4. michael zegt: 24-03-09 om 18:13

  nee dan maar liever je geld op een bank zetten die enorme bonussen uitkeert bij wan prestaties en de staat om hulp vraagt van , je raad het al: jouw belasting geld . zij zullen niet op de blaren zitten !
  @ bas : geen hersens hebben om een folder te lezen : als je auto kapot is ga je naar een automonteur / garage die je ook niet uit legt waarom ie welke schroef extra aandraait . als je je belastingen wilt laten invullen ga je ook naar iemand die erom bekend staat daar een zinnig woord over te kunnen zeggen, geen enkel mens kan alle facetten in het moderene leven volledig bevatten en stelt daarom zn vertrouwen op anderen om die dingen voor hem te doen waar hij zelf weinig begrip of kennis van heeft en ja daar zijn wij allemaal naief in . het punt is waar nemen wij bewust risiscos en op welk punt worden wij geflest door ons eigen onvermogen die risicos te begrijpen .de financiele sector heeft al meerdere malen aangegeven zelf in een groot aantal producten zelf de bomen door het bos niet meer gezien te hebben en dus meen jij het recht te hebben mensen die helemaal niet uit de financiele sector komen zo weg te zetten als dom en simpel hebzuchtig? wees alsjeblieft iets genuanceerder in het beoordelen van slachtoffers van deze crisis .onze complete regering zat er op prinsjes dag volledig naast neeem daar een voorbeeld aan voor je wat roept

 5. E. Altorf zegt: 25-03-09 om 16:46

  Ach , resessie of geen resessie ik zeg maar zo , zo je eraan gekomen bent kom je er ook weer vanaf !!
  Hoor maar wat een Leidse groenteboer achter op z,n wagen heeft staan , Ik heb grootte stelen en kleine stelen, maar grootte stelen het meest. !!!

 6. doordenker zegt: 28-03-09 om 18:36

  We konden het eigenlijk wel zien aankomen dat alles wat wij mensen bedenken en opzetten..vroeg of laat wordt afgebroken of uitzichzelf im- of explodeert. Nu is ons financieel systeem aan de beurt en zal het niet meer worden zoals het was. Elk financieel product en bedenksel van slimme “geld’handelaars zal voortaan met argusogen worden bekeken en hopelijk zijn wij consumenten nu minder naief. Zonder afnemers..geen woekerwinsten en geld-windhandel.

 7. H.Nehmelman zegt: 30-03-09 om 23:00

  Hoe eerlijk is de leeftijds verhoging van de AOE?
  De AOE van 65-67 heeft geen inkomen en krijgt pas bijstand als
  hij zijn huis opgegeten heeft.
  Jan Modaal krijgt op zijn 65ste een veel lager pensioen en moet mogelijk
  zijn huis verkopen.
  De Top van nederland met een pensioen van 100.000 euro of hoger
  merken nauwelijks iets van dit AOE gemis.
  En de Miljonair vult u zelf maar in.
  Dus de Zwaarste Lasten komen op de Zwakste Schouders.
  Nederland, vraag aan Balkenende, Donner, Geel en het CDA,waar toch hun
  Normen en Waarde zijn gebleven?
  Want als dit door gaat wordt het een sociale winter in Nederland.

Geef een reactie