De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Recessie biedt kansen voor de studerende mens

werkbureau1.jpgHeerlijk, die crisis, schrijft Roeland Segeren op recessie@nos.nl. Dalende aandelenkoersen, omvallende banken, banen op de tocht. Als de wereld om je heen armer wordt, lijk je zelf iets rijker te worden. Terwijl de werkende mens moet vrezen voor arbeidstijdverkorting, behoudt de student zijn uren in de collegebanken. Het enige dat nog ontbreekt, is een periode van stevige inflatie die onze studieschulden doet verdampen.

In het studentenleven is weinig te merken van de economische onrust die de media in haar greep heeft. Het verschil tussen werkenden en studerenden is zelden beter zichtbaar. Kranten koppen dat de consument minder besteedt. Hierdoor gaan restaurants failliet en staat de auto-industrie op instorten. Intussen zit de studentenkroeg vandaag net zo vol als vóór het bankendomino. Is de student dan geen consument? In elk geval een ander type consument dan de doorsnee werkende Nederlander.

Studenten zitten nu eenmaal minder vaak in een duur restaurant en kopen over het algemeen geen splinternieuwe auto’s. Bijbaantjes zijn veelal flexibel en dat is nu juist precies wat bedrijven in onzekere tijden willen. Flexibele werknemers zijn gewenst, het liefst zonder vast contract. Iedere ontslagronde in het bedrijfsleven creëert op die manier vacatures voor studenten. Hetzelfde geldt voor de malaise in huizen- en hypotheekland. Erg vervelend allemaal, maar een student met een hypotheek is een zeldzaamheid. Misschien dat het probleem van de dubbele woonlasten zelfs nog gaat leiden tot een toename in kamerverhuur.

Voor de fulltime student biedt de crisis meer kansen dan bedreigingen. De situatie is minder aantrekkelijk voor bijna afgestudeerden. Die droombaan laat dan nog even op zich wachten. Maar studenten aan de start of in de bloei van hun studie hebben niets te klagen. Dus voor de werkende mens die altijd al die opleiding wilde volgen waar het voorheen nooit van kwam: dit is het moment.

Herkent u zich in dit verhaal? Ben je student en heb je de bijbaantjes voor het uitzoeken? Of zit je aan het einde van je studie en zie je je kansen op de arbeidsmarkt slinken? Of hebt u geen werk meer en bent u aan het studeren geslagen? Mail het op recessie@nos.nl of reageer hieronder.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Recessie biedt kansen voor de studerende mens”

 1. Tim zegt: 25-03-09 om 11:15

  Of heb je geen werk meer maar ook geen geld om een studie te betalen ?

  Ik werk nog maar de opmerking “Dus voor de werkende mens die altijd al die opleiding wilde volgen waar het voorheen nooit van kwam: dit is het moment” is een optimisme dat ik niet kan delen. Ik wil herscholen, ale en hele tijd, naar leraar. Maar het probleem is: geen geld. Als je ontslagen wordt en een hypotheek hebt heb je denk ik nog minder geld. Dus leuk plan, maar alleen als studeren gratis wordt. Laatste keer dat ik keek was dat nog niet het geval.

 2. papaindia zegt: 25-03-09 om 11:29

  Toevallig ben ik een 65+ en lees ik steeds maar weer dat de pensioenuitkeringen omlaag moeten om de fonden te helpen.Over hoeveel en hoelang lees je niets. De fonden hebben mijn premies verbrast en daar moet ik voor boeten !!!! En krijg ik die bijdrage met rente weer terug als het de fondsen weer goed gaat ? Het is zo absurd wat Donner bedenkt. Als het zo slecht gaat met de economie laten we dan allemaal een stapje terug doen. Voorbeeld ? Hoe hard werken we eigenlijk.Om 16.00 uur lopen de industriegebieden al leeg. Nog sterker veel werkenmers zitten om 16.00 uur al thuis.Kunnen we niet een uurtje langer werken om zo de inkomsten en uitgaven op niveau te houden. 2 jaar langer werken is echt niet van deze tijd. Laten de werkgevers maar met een goed plan komen om hun werknemers boven de 60 in dienst te houden. Dat plan om de AOW leeftijd te verhogen kan de SER m.i. direct in de ijskast leggen. Het bespaart de Overheid 2 jaar AOW betalingen, maar wanneer ? Over 15 jaar. Dan is de economische groei/welvaartsgroei weer toegenomen en merkt niemand iets van die korting op de AOW. De Overheid heeft te lang zitten praten en doet veel te weinig aan stimulering. Rommelen in de marge heet dat. Die 5,5 milliard zou uitsluitend ingezet moeten worden voor scholing-werknemersbijstand e.d.anders verdwijnt dit geld als winst in de ondernemingen.
  Het lijkt nergens op wat de regering nu doet.

 3. Erwin zegt: 25-03-09 om 11:34

  Wat betreft het verdampen van de schuld door een gierende inflatie: hoge inflatie gaat meestal gepaard met een nog hogere rente, de banken willen immers geen geld toeleggen op leningen. Een beetje dom dus redactie.

 4. mikkie zegt: 25-03-09 om 12:09

  @ Tim

  Dat heb ik ook, ik zou ook een opleiding tot leraar willen doen (nu ook werkend). Maar inderdaad, geen geld daarvoor…

 5. Rik zegt: 25-03-09 om 13:15

  Mooi verhaal redactie, alhoewel de bijbaantjes niet voor het oprapen liggen.
  Studenten merken inderdaad maar weinig van de recessie. Ik krijg nog steeds elke maand mijn geld binnen en lenen is geen probleem. Bier in de verenigingskroeg is nog altijd goedkoop (E 0,80) en tegen de tijd dat ik ben afgestudeerd (over 3,5 jaar) zal de economie vast al weer lekker aangetrokken zijn en liggen de banen wellicht voor het oprapen.

  @ Edwin: een student leent doorgaans niet van de bank, maar van de ib-groep. Die hebben een prima, vaststaand rente percentage. Gierende inflatie zou dus wel degelijk een welkome ontwikkeling zijn voor lenende studenten.

  @Tim : een beetje investeren door te lenen van de ib-groep en je kunt zo aan een fulltime studie beginnen. Ik doe dat zelf ook.

 6. Maya zegt: 25-03-09 om 13:42

  Het lijkt me heel logisch wat Tim zegt: geen werk meer, ook geen geld meer om een studie te betalen.
  En inderdaad het in dienst houden van werknemers boven de 60 lijkt mij bij voorbaat gedoemd te mislukken, omdat werknemers van in de veertig ‘al te oud zijn’.
  Ik vraag me altijd af waarom niet een soort regeling te treffen op vrijwillige basis: ik ken namelijk zeker zoveel mensen die gruwen van stoppen met werken op hun 65e, als die graag stoppen op die leeftijd.

 7. Daan zegt: 25-03-09 om 13:48

  Ben zelf student en merk er ook weinig van, behalve dat ik minder gebeld word voor mijn bijbaantje (uitzendwerk). Op zich is dat geen probleem, ik kan zonder veel problemen extra bijlenen als ik dat zou willen, tot nog toe overleef ik het. Ik kan zelfs een nieuwe spiegelreflex camera betalen. (alhoewel ik dat van andere inkomsten doe)

 8. Mieke zegt: 25-03-09 om 14:11

  @Rik:
  Toe maar, even wat extra geld lenen van de ib-groep… Misschien willen mensen niet lenen… Maar eerst sparen en dan uitgeven? Ik heb tijdens mijn studie wel geleend, en heb hier superspijt van. Als ik het over zou kunnen doen, zou ik niet lenen. Ik zit nu met een schuld, die ik maandelijks moet afbetalen, duurt ongeveer 15 jaar voordat het is afbetaald. Wat ik maandelijks betaal voor mijn lening/schuld zou ik heel goed kunnen gebruiken voor andere dingen/rekeningen. Door de recessie is mijn salaris enorm achteruit gegaan en zou handig zijn als ik tijdelijk mijn schuld kan bevriezen..
  Graag zou ik me willen omscholen, omdat ik wegens gezondsheidsredenen niet meer kan werken in de sector waarvoor ik gestudeerd hebt. Maar inderdaad… geen geld. En lenen? Nee bedankt ik heb nog een studieschuld staan….

 9. Kasper zegt: 25-03-09 om 14:59

  Ik studeer en heb iid nergens last van. Baantjes zat. als je maar goed zoekt. En, in geval van hyper inflatie, verdampt je studieschuld wel degelijk. Een maantje werken en je studieschuld is weg ;-) Lang leve de recessie !

 10. Kasper zegt: 25-03-09 om 15:08

  * maandje

 11. Selma zegt: 25-03-09 om 16:47

  @Mieke, je kan bij de IB-groep een lager maandbedrag gaan afbetalen als je inkomsten achteruit zijn gegaan, dat is juist het relaxte aan de IB-groep. Ze hebben een soort rekenmodel op hun site, kan je kijken of het wat scheelt. Formulier downloaden, inkomsten invullen (copie jaaropgaaf enzo moet erbij).

 12. Jazco zegt: 25-03-09 om 16:56

  Interessant artikel, al vraag ik me af of je niet gewoon hetzelfde kan zeggen over scholieren. Zij worden verzorgd door werkende ouders & eigen bijbaantjes. Zelfde geldt voor studenten, combi van ouders & overheid in de vorm van IBG & bijbaantjes.

  Ik ben paar jaar geleden afgestudeerd en werk nu, miniappartementje en al. Maar zit hard te twijfelen om met een totaal andere studie te beginnen.. of een baantje zoeken in een nieuwe branche/buitenland.

  Nadeel is juist nu dat een nieuw baantje vinden die je kan combineren met studie erg lastig is want het banenaanbod is klein.

  Wel interessant wat je dan zegt, dat nu juist vraag is naar flexibele krachten en dus ook parttimers. Toch denk ik dat het heel sterk afhangt van de branche.

 13. Erwin zegt: 25-03-09 om 16:57

  @ Rik, bij het vaste rente percentage van de IB groep heb je gelijk, maar inflatie is niet iets om je op te verheugen als de lonen niet mee stijgen.(of je studiebeurs)

 14. jan zegt: 25-03-09 om 16:59

  Inderdaad, ik ben de uitzondering: een student met een hypotheek. Maar ik herken het verhaal wel hoor, studenten komen er nog relatief goed vanaf. Nu nog wachten op de prijsdaling van het biertje :)

 15. Tim zegt: 26-03-09 om 12:23

  Ik heb een hypotheek van 2.2 ton, denk je dat ik er nog even geld bijleen bij de ib groep ? Waarom denk je dat ik werk ? Voor mijn lol ?

 16. dick zegt: 07-06-09 om 14:27

  Je werkt, doe het dan met plezier! Als zelfstandige verdien ik er genoeg mee en anders wordt je ook zelfstandig, ja toch? Een student kan een huis met hypotheek,zonder inkomensverklaring krijgen, als het huis maar genoeg overwaarde heeft.

Geef een reactie