De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Adoptiebedrijven over kabinetsmaatregelen

schomaker12.jpgHet is tijd voor een rondje langs de adoptiebedrijven nu de kabinetsmaatregelen een beetje zijn neergedaald. De maatregelen zijn niet op alle bedrijven van toepassing, zo heeft Jos Schomaker van mannenmodezaak Schomaker nog betrekkelijk weinig last van de recessie. Maar voor de Van Bruggenadviesgroep geldt het omgekeerde. Jan Willem van der Wolf  van machinefabriek De Gouwe is blij met zijn nieuwe werk,  waarover we eerder berichten. Hij kan er weer even tegen en ‘hobbelt’ lekker door.

”We zitten lekker voor op de bok”
Jos Schomaker van Schomaker mannenmode vindt dat het kabinet een evenwichtig pakket heeft samengesteld. ”Je proeft heel duidelijk het compromiskarakter, maar of het genoeg is zal moeten blijken”.

Gelukkig voor Jos is de koopkracht goed en hij prijst in die zin de maatregelen van het kabinet om de werkgelegenheid op peil te houden. Ook ziet Jos dat de overheid niet alles overneemt: ”Ik zie de zelfredzaamheid terug”.
 
Ondertussen verheugt Jos zich ondertussen op het mooie weer, want met die regen komt er geen hond in de zaak.  Zodra de zon schijnt krijgen mensen zin om iets nieuws aan te schaffen. Pas de volgende maand kan hij echt aangeven hoeveel last ze hebben van het economische klimaat. Hij en zijn personeel blijven alert. Of zoals Jos het uidrukt: ”We zitten lekker voor op de bok”.
 
”Een gemiste kans”
hans-van-bruggen-111.jpgIn de kabinetsplannen wordt met geen woord gerept over stimuleringsmaatregelen voor de woningmarkt. ”Een gemiste kans”, zegt Hans van Bruggen van de Van Bruggen Adviesgroep Hij hoopt dat het kabinet nog tot bezinning komt. Hij had eigenlijk verwacht dat het kabinet bewegingen zou maken richting de woningmarkt om het vertrouwen te herwinnen, maar helaas.
 
”Ik zie aan klanten die bij ons over de vloer komen dat ze onzeker zijn over hun baan, over de hypotheekrente aftrek en dat maakt dat ze terughoudend zijn in het kopen van een huis”, aldus Hans.
Voor Hans is duidelijk dat het kabinet veel onzekerheid weg had kunnen nemen. ”Ze hebben het laten liggen in Den Haag”.
 
Met de zaak gaat het redelijk. De omzetdaling valt nog mee dankzij een paar nieuwe vestigingen en de sfeer is ”wel positief”,  zegt Hans bedrukt. Want hoe ik het ook wend of keer: De maatregelen vallen hem tegen.
 
”Onzekerheid blijft, waar staan we nou”?
de_gouw_machine_1212.jpgJan Willem van der Wolf van machinefabriek De Gouwe sluit zich aan bij Hans van Bruggen. ”De kabinetsmaatregelen zijn van een hoog poldergehalte”, zegt hij. Nu heeft Jan Willem ook niet de ilussie dat het kabinet de crisis gaat oplossen maar voor het midden en klein bedrijf had hij absoluut meer verwacht. Of hij gebruik gaat maken van de deeltijd ww, weet ie nog niet. Voor de werktijdverkorting kwam hij niet in aanmerking. 

Met het managementteam bereidt ie wel kostenbesparende maatregelen voor, maar kan daar verder nog niets over zeggen.

Goed nieuws is dat hij de komende weken twee man kwijt is aan een werkje van een collega via het al eerder genoemde Metaalgilde. Ook heeft ie een mooie order weten binnen te slepen dus kan ie weer acht tot tien weken vooruit, maar de ”onzekerheid blijft”. 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie