De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Urenbank

maars_brochure13.jpg“Deze zijn van glas, hufterproof en makkelijk schoon te maken.”  Het zijn zwarte glimmende wanden met een TV scherm en een print van Herman Brood er in verwerkt.

We lopen door een demonstratie hotelkamer, speciaal ingericht voor klanten. Op het hoofdkantoor van de firma Maars in Harderwijk. “Deze systeemwanden maken we alleen voor het hogere segment hotelkamers.”

Auke van der Zee leidt me rond. Hij is duidelijk trots op zijn familiebedrijf. Al 63 jaar maken ze systeemwanden voor hotels, kantoren en ziekenhuizen. Op een wereldkaart aan de muur staan de 40 landen aangestipt waar ze aan leveren.

Nog trotser is hij op zijn werknemers. De bestuursvoorzitter zegt nog niet veel last te hebben van de economische crisis. Maar of dat helemaal waar is?

We lopen inmiddels door de grote hallen van de fabriek. Vorkheftrucks met metalen frames en wandstukken rijden af en aan. Medewerkers met blauwe Maars overalls lassen en sleutelen wanden in elkaar. De fabriek heeft weer genoeg orders. Een medewerker vertelt me dat het in het begin van het jaar wel anders was.  “Heel, heel erg rustig. Veel collega’s namen snipperdagen op, uitzendkrachten kwamen er niet meer in”.

De 150 medewerkers op het kantoor hadden nog wel genoeg werk. Tijdens rustige tijden zet het bedrijf hoog in op sales en productontwikkeling. Samen met de directie bedachten ze een plan om de 100 collega’s van de fabriek te steunen. Ze besloten een urenbank op te zetten. Daarin mochten ze vrijwillig vakantie-uren plaatsen. Van die vakantie-uren kunnen de collega’s in de fabriek tijdens rustige dagen betaald thuis blijven.

Het plan moest een reorganisatie met ontslagen voorkomen. Niet dat het slecht ging met het bedrijf, benadrukt van der Zee nogmaals. Maar om te voorkomen dat de crisis in de toekomst wel toe zou slaan. 

Werktijdverkorting of deeltijd-ww aanvragen daar gelooft van der Zee niet in. Dat duurt allemaal veel te lang. De bestuursvoorzitter is blij dat hij dit samen met de ondernemingsraad heeft kunnen regelen.  Zonder hulp van de vakbonden of financiele steun van de overheid. 

Iedereen heeft vakantie-uren ingeleverd, gemiddeld 23 uur per werknemer. “Sommigen 2 dagen, anderen 1 week. De recordhouder zelfs 22 dagen”. Ook het management leverde in. Van der Zee zat onder het gemiddelde. “Maar ik heb dan ook veel minder vakantiedagen.”

Een medewerker op de productievloer zet de machine even uit om mij te woord te staan. Zijn gele oordoppen houdt hij in. Hij is zijn collega’s van het kantoor enorm dankbaar. “Heel collegiaal,” schreeuwt hij.

Van der Zee kan een urenbank ook aan andere bedrijven aanbevelen.  Werknemers vrijwillig vakantiedagen laten inleveren. Als het even wat minder gaat. Maar je kunt het niet opdringen. Het personeel moet het zelf ook willen en het nut er van inzien. Wel geeft hij toe dat het makkelijker is om dit tijdens een economische crisis  in te voeren.  “Het vriest buiten. Het is niet makkelijk elders een andere baan te vinden.” En dat weten de werknemers ook.

Lees ook: Vakantie inleveren voor je collega

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie