De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Adoptiebedrijven NOS ‘springlevend’

Hoe gaat het met de NOS  adoptiebedrijven? Ik krijg een wisselend beeld als ik de mannen heb gesproken. Het mooie weer helpt de kledingwinkel van Jos Schomaker, maar de machinefabriek De Gouwe heeft niets aan de zon.

Het jaar 2009 ziet er niet goed uit en Jan Willem van der Wolf heeft dan ook zijn begroting aangepast. Moeilijke tijden zijn het daar. Hans van Bruggen van de Adviesgroep Van Bruggen is opmerkelijk positief gestemd. Jos Schomaker ziet het altijd zitten en ook bij Hans van Bruggen vind ik de optimistische stemming bijzonder.

”Klanten willen weer kopen”
Hans van Bruggen krijgt weer wat positieve geluiden uit zijn vestigingen. Het vertrouwen neemt wat toe. “Het zijn de starters die weer kopen en willen weten hoe lang hun polstok is.” Hij vindt het echter nog steeds onbegrijpelijk dat het kabinet geen maatregelen heeft genomen om de huizenmarkt een ‘boost’  te geven.

Zo moet nog steeds de Nationale Hypotheekgarantie omhoog, maar ook dat gebeurt maar niet. Van Bruggen blijft goede hoop houden dat het kabinet alsnog over de brug komt. Ondertussen is hij blij dat de klanten iets minder terughoudend zijn en daar houdt hij zich voorlopig maar aan vast.

Jan Willem van der Wolf van de Machinefabriek De Gouwe heeft zijn begroting voor dit jaar aangepast, want de terugval zet dit jaar door, verwacht hij. De orders komen nog wel binnen, maar op een laag niveau: vijftien tot twintig procent minder dan het jaar ervoor. Hij heeft inmiddels kostenbesparende maatregelen genomen. Twee contracten worden niet verlengd en vervroegde uitreders worden niet vervangen. Verder heeft hij nieuwe afspraken gemaakt met het schoonmaakbedrijf over het kraanonderhoud.

“Scherp aan de wind zeilen”
Van der Wolf heeft ook personeel gedetacheerd en dat loopt goed. Inmiddels gebeurt dat op commerciële basis. De komende weken gaat hij zich verdiepen in de deeltijd-ww, zodat hij nog geen mensen hoeft te ontslaan. “Ik moet scherper aan de wind zeilen”, zegt Van der Wolf.

“Spannend wordt de zomer, hoeveel voorraad bouw ik op? Deze maanden zijn traditioneel de maanden waarop orders binnenkomen. In juli en augustus ligt alles stil.” Ook is hij hard bezig nieuwe netwerken/relaties aan te boren: “De kansen doen zich voor, daar gaan we volop in.”

Misschien hebben we het diepste punt wel bereikt, steeds vaker worden de kleine lichtpuntjes uit de crisis belicht. “Iedereen heeft ook behoefte aan positief nieuws en wij kabbelen ondertussen een beetje door.”

“Het was even zwaar, eerlijk is eerlijk”
Het was voor rasoptimist Jos Schomaker even schrikken toen in maart de omzet een dikke min vertoonde. Zelfs zijn beste winkels wilden niet draaien. Hoe zou dat verder gaan? Begin april ging de zon schijnen en Pasen viel gunstig dit jaar. Hij draaide zijn beste voorjaarsweek ooit. Het voorjaar duurt in de winkel van januari tot en met juni. Spontaan trakteerde hij zijn personeel op paasbrood met spijs. Zijn verklaring: ”Het weer speelt echt een onvoorstelbaar grote rol bij de aankoop van kleding.” En daarbij is natuurlijk de koopkracht over het geheel genomen nog goed. “Ik weet zeker dat ik een goed seizoen ga draaien.”

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie