De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Sterft, gij oude vormen en gedachten!

betogingIn verband met 1 mei, de Dag van de Arbeid zijn de belangrijkste beurzen in Europa vandaag gesloten. Bij de Euronext-beurzen heeft Parijs bedongen dat 1 mei een vrije dag is en wij  in ruil daarvoor Koninginnedag moesten opgeven. Het is nu vooral een dagje vrij voor beurshandelaren, maar vroeger was het een ideologisch belangrijke dag van verbroedering tegen het grootkapitaal.

De Internationale, het strijdlied van de arbeidersbeweging, ademt nog helemaal dat gevecht: “Ontwaakt, verworpenen der aarde! Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer!”. En: “De wereld steunt op nieuwe krachten, Begeerte heeft ons aangeraakt

Er is veel veranderd sinds het lied in 1892 het officiële strijdlied werd.

We zijn met z’n allen welvarend geworden. De arbeider van weleer is een werknemer geworden, met een cao-loon, een spaarrekening en soms aandelen, een huis en een pensioenregeling. De begeerte naar een sociale nieuwe wereldorde is soms zelfs overwoekerd door hebzucht: “De rijkaard leeft zelfzuchtig voort.” En laten we eerlijk zijn, niet alleen maar bij bankiers of topsporters (de Belg Eric Gerets gaat als trainer 250.000 euro per maand (!) verdienen bij een voetbalclub in Saoedi-Arabië), ook bij de gewone man en vrouw. Niemand wil dief van zijn eigen portemonnee zijn. Profijt wil iedereen, en je bent dom als je iets laat liggen bij de baas of de fiscus.

Stresstest
1 Mei lijkt me een mooie dag voor bezinning in aanloop naar de resultaten van de stress-test bij 19 grote Amerikaanse banken. Die staat op de agenda voor 4 mei maar wordt waarschijnlijk een paar dagen uitgesteld. De FED en andere Amerikaanse toezichthouders onderzoeken met team van honderden mensen in hoeverre die banken financieel bestand zijn tegen ontwikkelingen in de markt. Er worden allerlei scenario’s langsgelopen: wat als de economie verslechtert, de werkloosheid stijgt, de huizenprijzen dalen, geldmarkten verstoord zijn, crediteuren in gebreke blijven, de beurskoersen onder druk staan, enz.

Ik ken te veel mensen die handenwrijvend staan rond het graf van banken en bankiers, zachtjes “Sterft, gij oude vormen en gedachten!”  neuriënd uit de Internationale. Maar slim en handig is dat niet. De resultaten zijn explosief materiaal. Het rapportcijfer is één ding, maar hoe vertel je het de mensen? Hoe voorkom je dat de resultaten de vrees aanwakkeren voor nieuwe banken-ellende? De banken hebben met staatssteun de financiële storm overleeft, zijn aangespoeld, maar hoe overleven ze de economische recessie en tegen welke prijs? De geringste twijfel aan de overlevingskansen van banken is funest voor én banken én de economie.

En dus ook voor de arbeiders.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Sterft, gij oude vormen en gedachten!”

 1. Karel Verbunt zegt: 01-05-09 om 11:41

  Ze kunnen het beter de dag van de werkeloosheid tegenwoordig!

 2. bas zegt: 01-05-09 om 13:31

  1 mei is in Nederland nooit iets geweest, alleen is nu de bank gesloten, oh ironie

  Ik vind 1 mei altijd een goede dag om te arbeiden

 3. Tim zegt: 01-05-09 om 16:08

  Zoals altijd op het werk. Wel vreemd, half europa is dicht. Maar goed, een dag als alle anderen.

Geef een reactie