De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De stresstest: Oef! Poeh!

stresstest
In februari kondigde de Amerikaanse overheid aan dat ze een aantal grote en belangrijke banken ging doorlichten. Met tweeërlei doel. Om te beginnen wilde de regering weten of de overgebleven banken wel solide genoeg waren om financieel en economisch bar weer te doorstaan. Of dat ze een extra dikke jas en een ijsmuts moeten opzetten, lees extra geld nodig hebben. En twee: de regering wil het vertrouwen van burgers in banken en bij banken zelf herstellen. Rust brengen in de financiële tent.

De aankondiging alleen al zorgde voor een hoop stress en die nam toe naarmate de dag dichterbij kwam waarop de resultaten bekend gemaakt zouden worden. Valt het mee of tegen? Wordt het veel of erg veel? Vallen er banken door de mand?

De overheid waakt
Gisteravond kwam het verlossende woord: 9 banken komen met de schrik vrij en zijn sound and solid gebleken. Maar tien banken hebben 75 miljard dollar extra nodig om het stempel betrouwbaar te krijgen.
De Amerikaanse minister van financiën Geithner sprak geruststellende woorden: Amerikanen weten nu dat de overheid waakt over de banken en dat hun spaargeld veilig is.

75.000.000.000. Oef! dat valt reuze mee, denkt de ene helft. Want de vrees was dat het meer en erger zou uitpakken. Poeh! Wat een hoop geld voor weinig zekerheid, zegt de andere helft. Schijnzekerheid. Want in hetzelfde stressrapport staat ook dat de komende tijd nog vele miljarden afgeschreven zullen worden op slechte leningen en verliezen bij creditcards. De zwakke broeders worden dan wel ondersteund maar lopen nu wel rond met het stempel van zwak en kwetsbaar op hun voorhoofd.

Geen garanties
De vraag is ook of  je met deze test de beoogde rust en het vertrouwen creëert. Want het streven naar openheid van zaken leidt tegelijkertijd ook tot een hoop onzekerheid. De garantie dat na dat extra geld de zorgen voorbij zijn, is er domweg niet.

Maar de banken die ongeschonden uit de tests komen, zoals Goldman Sachs en JPMorgan Chase, blaken opeens van zelfvertrouwen. Ze kondigden onmiddellijk aan dat ze de staatssteun die zij zelf ontvangen hebben ($ 10 miljard  voor Goldman Sachs en $ 25 miljard voor JP Morgan Chase!) zo snel mogelijk gaan terugbetalen. Niet uit dankbaarheid, maar omdat ze de handen vrij willen hebben en de overheid liefst als klant hebben en niet als baas.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “De stresstest: Oef! Poeh!”

 1. Edmond V.O. Katusz zegt: 17-07-09 om 08:24

  Graag zou ik toch meer en hardere informatie zien over de Amrikaanse bancaire sector. Donderdagavond 16 Juli 20:00 uur hoor ik Philip Freriks zeggen dat JP Morgan Chase de staatsteun van 25 milliard dollar heeft terugbetaald.

  Klinkt leuk, maarrr… hoe zit het met de
  1. 28.820.000.000 dollar die ze van de Federal Reserve Bank of New York kregen? T.b.v Maiden Lane LLC (Bear Sterns)?
  2. 40.458.900.000 dollar die ze van de Federal Deposit Insurance Corporation kregen in het kader van het Temporary Liquidity Guarantee Program?
  3. 400.000.000 dollar, eigenlijk peanuts. Maar goed zie: http://www.aig.com/aigweb/inte.....155645.pdf.

  De inwoners van de USA kunnen blij zijn, ruim 13 biljoen dollar is in de banken gestoken en zij mogen het ophoesten om deze legale boeven het hoofd boven water te laten houden. Nee sterker nog om ze weer millioenen te laten “verdienen”, Goldman Sachs voorop. God, wat eens schorem is het toch.

  Goldman Sachs ontving totaal 63.620.000.000 dollar en die magere 10.000.000.000 dollar van het TARP: Capital Purchase Program, is alles wat ze terug betalen hebben tot nu toe.
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz 

 2. Edmond V.O. Katusz zegt: 17-07-09 om 08:26

  Excuus:
  Niet zo: “is alles wat ze terug betalen hebben tot nu toe.”
  Maar zo: “is alles wat ze tot nu toe terugbetaald hebben.”

Geef een reactie