De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Adoptiebedrijven ervaren recessie wisselend

De adoptiebedrijven zijn door de NOS uitgenodigd voor een ontmoeting met ons bedrijf op de werkvloer.  Ze waren al wel eerder naar Hilversum afgereisd voor een opname voor het radio 1 journaal, maar dat was toen op een andere locatie. En zoals het hoort met directeuren, ze hebben het druk, erg druk, dus probeer de drie mannen maar eens bij elkaar te krijgen. Voor de zomervakantie moet het lukken.

De uitnodiging was meteen aanleiding om weer even te horen hoe het met ze gaat. Veel is er niet veranderd voor Hans van Bruggen van de Van Bruggen Adviesgroep en ook de situatie bij Jos Schomaker van Schomaker Mannenmode is hetzelfde. Jan Willem van der Wolf van Machinefabriek De Gouwe zit in de sector waar de klappen vallen. Hij lijdt onder de recessie.

”Going concern”
”Een goed draaiend bedrijf”, zegt Schomaker meteen. Ze halen dezelfde omzetten als vorig jaar en dan gaat het goed. ”Het is natuurlijk niet spectaculair, maar er wordt nog gekocht”.
Hij neemt zelfs her en der nog mensen aan want ”onderbezet staan, dat kunnen we ons niet permitteren”, legt ie uit. Het zijn dan wel tijdelijke contracten.

Het loopt dus goed daar en ook Hans van Bruggen van de Van Bruggen Adviesgroep heeft niet te klagen. Aan de onderkant van de markt begint het te lopen. Dat zijn dan de starters en dat gaat dan om huizen tot 2, 5 ton. ”Het duurdere segment , boven de 5 ton ligt nagenoeg stil”, zegt Van Bruggen.

Toch is ie niet ontevreden. Er is meer inloop bij de vestigingen, meer afspraken ook en als het zo doorgaat draait ie dit kwartaal een stuk beter dan in het begin van het jaar.

Crisis komt hard aan bij De Gouwe

Als ik Jan Willem van der Wolf bel van machinefabriek De Gouwe begint ie over het noodweer. Hij zit zonder stroom en er was van alles naar beneden gekomen daar in Stolwijk – buiten.

Hij weet natuurlijk meteen dat ik daarvoor niet bel, maar het breekt het ijs even zo’n gesprek over het weer. Na een korte stilte komt mijn vraag: Hoe gaat het met het bedrijf?

Met de vakantie voor de boeg heeft Van der Wolf het zwaar. Hij lijdt met lange ij,  onder de recessie. Op een personeelsbijeenkomst deze week heeft hij duidelijk gemaakt dat het met het bedrijf een andere kant uit moet. Want ook als de crisis voorbij is wordt het niet meer zoals het was.

Hij schat in dat de banken terughoudend blijven met financieren en dat de concurrentie blijvend zal zijn. De organisatie moet flexibeler. Ze moeten `reduceren’. In gewoon Nederlands betekent dat, banen gaan verdwijnen. Hoeveel en wanneer is nog onduidelijk. Maar er valt niet aan te ontkomen.  Zo gaat hij ook meer automatiseren, want de personeelskosten drukken op de toch al tegenvallende omzet.

Hoe hij dat gaat doen, blijkt economisch gevoelige informatie: ”Houdt het maar op slimmer bouwen” , zegt hij geheimzinnig. Na de zomer moet alles zijn beslag krijgen.

Niet de enige
Van der Wolf vertelt dat hij niet de enige is, hij hoort het ook om zich heen. Hij aarzelt om mij openheid van zaken te geven en vindt het lastig om over de situatie te praten.  De detachering van personeel gaat gelukkig voor hem nog gewoon door en ook heeft ie de afgelopen weken nachten doorgewerkt om orders af te krijgen. ”Ik vraag veel van mijn personeel, maar we gaan een zware tijd tegemoet en ik moet wezenlijk schakelen”.

We ronden het gesprek af en ik voel me daarna een beetje bedrukt. De recessie hakt er in!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie