De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Touwtrekken om dé bank

Bron: ECBUitgerekend in het jaar dat de Europese Centrale Bank (ECB) het 10-jarig jubileum viert, wordt de ECB beticht van eigengereidheid. Het huis is intern verdeeld en buitenshuis wordt er ook van alles geroepen. Ruzie is een groot woord, maar er vallen wel harde woorden.

De ECB besloot vorige maand om een nieuw middel in te zetten om de gehavende banken en het financiële systeem te schragen. De ECB wil voor zo’n 60 miljard euro obligaties opkopen van de banken. Het doel is om banken van de broodnodige cash te voorzien in ruil voor dat belegde en vastzittende geld. Met de geldcreatie smeer je het financieel systeem en zwengel je het uitlenen van geld aan.  Ze hebben dat kunstje afgekeken van de FED en de Bank of England. Maar moet de ECB dit wel willen en doen? Tuurlijk, graag zelfs, roepen Zuid- en Oost-Europese lidstaten. Niet doen, zegt Duitsland.

Verschillende tradities
Hier clashen twee Europese banktradities. De Duitse (en ook Nederlandse) traditie van een sterke en vooral onafhankelijke Bundesbank, die de oren niet laat hangen naar politiek-economisch wensdenkers. En de Franse (en vooral Zuid- en Oost-Europese) traditie van een centrale bank die juist oor en oog heeft voor het landsbelang, een soort politiek speeltje. Nu de nood aan de man is en sommige Europese lidstaten kreunen onder de financiële crisis en de recessie moet de ECB juist soepel en royaal zijn.

Het gekke is nu dat bondskanselier Merkel van Duitsland openlijk de ECB de bel aanbindt. Want de Duitsers hebben altijd gevonden dat de politiek met z’n handen van de centrale bank moet blijven. De staat is de staat en de bank is de bank.

Niet gek laten maken
Maar Merkel kon zich gisteren niet langer inhouden. Zij vindt dat de ECB zichzelf niet moet opzadelen of volladen  met financiële producten. Dat lost de problemen niet op en houden veel te grote risico’s in. Want geldcreatie  wakkert inflatie aan en hoe kom je met goed fatsoen weer van die spullen af? Financieel beleid moet onafhankelijk en vooral verstandig zijn. De ECB moet zich niet op sleeptouw laten nemen door marktsentimenten, of zich gek laten maken door wilde Amerikanen en wanhopige Britten. Geen powerplay. En ook niet eigenwijs dingen doen die de bank anders nooit gedaan zou hebben.

Het schot voor de boeg van de ECB komt niet toevallig. Morgen vergaderen de bankpresidenten over de rente én over de spelregels rond dat opkopen van die obligaties. Het blijft een rare zet: een stevig politiek signaal voor de bank die oostindisch doof moet zijn voor politieke signalen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie