De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Geen kredietcrisis, maar toekomst!

Deze weken maken duizenden scholieren de keus verder studeren of werken. Een lastige keus in een tijd waarin de Nederlandse economie door een diep dal gaat. De komende maanden volgt de NOS een groep scholieren in hun afwegingen na hun opleiding. Vandaag de eerste aflevering. Vijf scholieren van het VMBO Wellant-College in Gouda bloggen over hun keus na het VMBO.

Ik tref de vijf op het terras aan de Markt in Gouda. Menno en Sabana hebben nog een herexamen gedaan. Niet dat het voor hun slagen noodzakelijk was, maar om de cijferlijst meer in evenwicht te brengen. Lesley, Maaike en Sophie genieten al een paar dagen van hun vakantie.

Alle vijf weten al zeker wat ze na de zomer gaan doen. Verder studeren: “Wij zijn allemaal geslaagd voor onze VMBO opleiding. Nu moeten we onze vervolg opleiding echt kiezen. Nou ja, kiezen… Wij wisten eigenlijk allemaal al wat we wilden doen.”

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Niet voor iedereen is het zeker of de opleiding naar keuze door kan gaan.

 • Menno (16) wil paarden-houderij gaan studeren en is nog op zoek naar de juiste opleiding hier voor.
 • Lesley (16) wil de Musicalopleiding  in Zoetermeer gaan volgen en heeft net haar laatste auditie gedaan.
 • Sabana (17) gaat doorleren in Gouda op het ID College voor een baan in de kinderopvang.
 • Maaike (17) gaat de opleiding onderwijs assistent volgen op het ID College in Gouda.
 • Sophie (15) gaat Desk Top Publishing volgen op het Grafische Lyceum in Rotterdam.

“Allemaal erg verschillend en allemaal dát wat we erg graag willen doen. We laten ons dus niet beïnvloeden door de kredietcrisis. Wij geloven allemaal dat je voor je doel of droom moet vechten. En dat we er later zeker wel werk in zullen krijgen.”

“Over het algemeen hebben we niet zoveel last van de credit crisis. Wel merken we dat onze ouders zich wel zorgen maken over de inkomsten en uitgaven. Maar dat hebben we nog niet gemerkt aan ons zakgeld.” (Haha.)

“In onze ogen lijkt alles op het nieuws overdreven! En het beïnvloedt onze keuze van opleiding niet. Wij denken dat we een positievere kijk hebben op de kredietcrisis. Omdat we zelf de financiële zorgen niet hebben. Wij hebben vertrouwen in de toekomst PUNT.”

Groetjes,
Sophie, Sabana, Maaike, Menno en Lesley.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Geen kredietcrisis, maar toekomst!”

 1. bas zegt: 23-06-09 om 14:23

  Ik denk dat ze gelijk hebben

  Om te beginnen, die opleiding duurt een paar jaar, ik denk 3 of 4. tegen die tijd is deze crisis weer voorbij, net als alle vorige. en dan is er vraag naar gemotiveerde mensen

  Kies wat je leuk vind, vind je meer leuk, dan is het niet verkeerd om met de arbeidsmarkt rekening te houden

  maar om boekhouder te worden, terwijl je eigenlijk buiten wilt zijn, dat is zonde

Geef een reactie