De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Doe mij maar de euro

talinnLonen die elk jaar met vele procenten toenemen, banen die voor het opscheppen liggen. Het was een feest de afgelopen jaren in de Baltische Staten. Groeipercentage’s van de economie, die ze zelfs in de oude Sovjet tijd niet in de vijf jaren plannen durfden op te nemen. De Baltsiche tijgers, zoals Estland, Letland en Litouwen liefkozend werden genoemd, konden het onmogelijke.

 Konden inderdaad, want de situatie in de kleine landjes aan de Baltische zee is zorgelijk. Manmoedig proberen ze het hoofd boven water te houden. Letland heeft net, via Zweden, een financiële injectie gekregen. De Zweden hebben zoveel geld uitstaan, dat de Zweedse banken omzouden vallen als er niet snel extra geld voor Letland zou komen. Estland, de noorderbuur, heeft zo mogelijk nog meer geld uit staan. In het straatbeeld zijn de Zweedse banken ook volop aanwezig. Met hun, op de Rabobank lijkende logo, zie je ze op bijna elke hoek van Talinn de hoofdstad van Estland. Formeel is de munt gekoppeld aan de euro, maar die formele koppeling staat onder druk. De medewerkers bij de vele wisselkantoren beamen dat het niet lang meer kan duren of het wordt volledig losgelaten, want de export is drastisch gedaald, de import is eveneens fors terugelopen en de inflatie is fors aan het oplopen. “Ik heb niet gestudeerd, maar dat kan je niet lang volhouden”, aldus één van de mensen die haar geld verdient met het omwisselen van geld. De gouverneur van de Centrale Bank ondertussen houdt een heel ander verhaal. Hij moest deze week in het parlement verschijnen om het economisch beleid toe te lichten. Terwijl het op straat en in de Estse media gaat over de dominoo theorie, als één van de Baltische Staten in crisis raakt, zijn alle Baltische landen in crisis, had de gouverneur een optimistisch verhaal. Andres Lipstock sprak vorige week het parlement toe: Estland heeft alle mogelijkheden om de huidige tegenwind te overkomen”, begon hij vrij traditioneel optimistisch. Daarna ontvouwde hij zijn plan om er weer boven op te komen. “Toetreden tot de euro.” Nu komt er meer, dacht ik. Nee, dat was het. Ja de inflatie moest onder controle worden gebracht en het overheidstekort worden weggewerkt, want dat waren voorwaarden van het verdrag van Maastricht, maar als we de Euro hebben zijn al onze problemen opgelost. Op vragen over wat als het niet lukt, wil hij niet ingaan. “Ik ga uit van het positieve, niet van een negatief scenario. Bovendien ook het IMF is optimistisch over ons”, zo zei hij. Het IMF heeft Estland recent bezocht om zelf polshoogte te nemen over de economische situatie. De gewone Est in de straat weet het ondertussen niet. Na jaren van voorspoed is het besef doorgedrongen dat er nu zwaar weer dreigt. En voor oudere Esten met een klein pensioen wordt het helemaal lastig. De pensioenen houden de inflatie niet bij. De premier ondertussen is overal op zoek naar nieuwe exportmogelijkheden. Estland heeft de laatste jaren vooral geld verdiend met internet. En dus was hij dezer dagen op bezoek in Silicon Valley, de bakermat van de nieuwe technologie in Amerika. Maar voorlopig heeft het nog weinig nieuwe orders opgeleverd. Voorlopig staat Estland nog overeind. De zorgen blijven, want als het mis gaat met Estland of één van de buurlanden dan sleept het land met name een aantal scandinavische banken met zich mee. En dan gaan de domino stenen echt rollen. Het is wel te hopen dat de bankdirecteur dan ook een ander recept heeft om de crisis op te lossen. In een restaurant in de oude binnenstad houdt de eigenaar de moed er in. “Heeft U dat lelijke gebouw gezien bij de haven. Dat gebouw uit de tijd van de Sovjets. Dat hebben we overwonnen, dan zullen we die crisis toch ook wel te boven komen, denkt U niet.”

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Doe mij maar de euro”

 1. geertjan zegt: 26-06-09 om 12:49

  foutje bij de NOS?

 2. Helena zegt: 26-06-09 om 13:04

  Waarom kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ik dit blog al eerder heb zien langskomen?

 3. Lulz zegt: 26-06-09 om 18:33

  Je zit er helemaal naast, vriend.

 4. peter zegt: 26-06-09 om 23:14

  geef mij maar de gulden de euro moet weg

 5. peter zegt: 26-06-09 om 23:14

  de euro brengt niks anders dan ellende

 6. De kop van dit artikel luidt “Doe mij maar de euro”. Volgens het “NRC Handelsblad” zei een (zogeheten top)ambtenaar van het Ministerie van Financiën, zoals opgetekend door die krant naar aanleiding van de “kredietcrisis” in het artikel “Het geld interesseert me niet zo” (sic) met de kop “Doe iets, doe iets, smeekten ze allemaal” (sic) op de daaropvolgende pagina gedateerd vrijdag 26 [zesentwintig] juni 2009 [tweeduizend negen], het volgende:

  “Als we het oude wisselkoersstelsel hadden gehad, hadden we gigantische spanningen gekregen op de valutamarkten in Europa. Dat weet ik zeker. Nederland heeft een solide reputatie op de kapitaalmarkt, die hadden we in de guldensmarkt ook wel gehad. Maar de omvang van die markt was niet groot genoeg geweest. Als we hadden besloten om in D-marken te lenen, was er veel uit te leggen geweest. Dan zou je druk krijgen op de gulden-D-mark-koers en we zouden fors hogere rente moeten betalen. Met alle extra ellende van dien.” (sic).

  Onder het motto “Generaties gaan, generaties komen”, dat (vanzelfsprekend) niet verward moet worden met “Beat it”, is mijn reactie hierop even simpel als doeltreffend: gewoon ‘even’ “drie keer kloppen” en opgelost zijn uw problemen …!

 7. De Euro staat misschien voor alles wat wenselijk is ? Kan zijn… ? Voor 1 ding staat ie echter niet: De keuzevrijheid van/voor het Nederlandse volk !
  Zonder het voor te leggen aan de burgers is ie er doorheen gejast. Wij raakten zomaar, zonder pardon onze vertrouwde Gulden kwijt. Niet erg… neen, helemaal niet erg om de Gulden om te ruilen tegen de Euro (ik zie ook het voordeel wel van de Euro !), niet erg dus… mits, mits… een meerderheid van de Nederlandse bevolking uit eigen vrije wil (referendum) het daar ook mee eens was geweest…
  TSja, en over het referendum van Europa behoef ik u dan ook al helemaal niets meer te zeggen…
  Hoe is het dus, dus, dússss… in Godsnaam mogelijk dat de Euro als positief bezien kan worden ??? De Euro is 1 van de belangrijkste zaken waarmee duidelijk gemaakt is dat een bevolking als compleet achterlijk betiteld wordt door heren/dames bestuurders/sters…
  En daarom (ook al brengt de Euro voordelen) daarom: weg met de Euro en geef ons de Gulden terug…
  Over de belachelijke prijsverhogingen in bijvoorbeeld de horeca bij intro van de Euro heb ik het dan ook nog niet eens…
  Flipper

 8. bert.van.slooten zegt: 30-06-09 om 15:11

  Volgens mij hebben Flipper en DEM niet helemaal begrepen waar het verhaal over gaat.
  Even lezen jongens. Het gaat niet over de Euro in Nederland, het gaat over het eit dat Estland graag de euro wil hebben, omdat met name de president van de Centrale Bank denkt dat dan al zijn problemen voorbij zijn.
  Dat heeft niets en dan ook niets te maken met de Euro in Nederland. Reageren lijkt me ok, maar dan wel inhoudelijk.

 9. DEM. zegt: 30-06-09 om 18:46

  De auteur van dit verhaal (met meerdere spelfouten in twee alinea’s) schreef naar aanleiding van een reactie mijnerzijds gedateerd vrijdag 26 [zesentwintig] juni 2009 [tweeduizend negen] te klokke 23:20 uur heden om 15:11 uur:

  “Het gaat niet over de Euro in Nederland, het gaat over het eit dat Estland graag de euro wil hebben, omdat met name de president van de Centrale Bank denkt dat dan al zijn problemen voorbij zijn.” (sic)

  In vervolg hierop heb ik een drietal vragen:

  1) Waarom hebben wij de euro?

  2) Waarom was en/of is er een “financiële crisis”?

  3) Waarom was en/of is er een “economische crisis”?

  Andere vragen, zoals (bijvoorbeeld [!]) over de “onderstroom” in de maatschappij, kunnen daarbij (uiteraard) aan de orde komen. De antwoorden op die vragen zijn voor NOS Nieuws met betrekking tot een juiste, volledige en tijdige verstrekking van informatie aan het publiek mijns inziens onontbeerlijk.

  NOS Nieuws kan natuurlijk ‘ook’ doorgaan met verstrekking van “berichten” op één of andere “ad hoc-basis”. Onder het motto “Après nous le déluge!” [Lees: "Na ons de zondvloed!"] zien we dan wel! Overigens vond ik in dat kader de kop “Euro in Estland” (of iets dergelijks) bij bovenstaande verhaal van NOS Nieuws dan beter.

  De “W” van “wegkijken” kennen we allemaal!

 10. keuleniscool zegt: 05-10-11 om 13:25

  De euro heeft aantoonbaar bijgedragen aan onze welvaart .
  Zelfs tijdens deze crisis ,
  die ontstaan is door het wanbeleid van Bush in de VS ,
  staat de euro meer dan een kwart hoger .

Geef een reactie