De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Machines van één miljoen euro

koert-300x2251GL Precision, deel van de GL Group. Een schakel in een economische ketting waar de crisis al vroeg toesloeg. Na de neergang van de banken stokten de investeringen. Ook investeringen in High-Tech, zoals modules voor machines van ASML, verderop in Veldhoven. Dankzij die modules van GL Precision kan ASML machines maken die tot op twintig nanometer nauwkeurig chips bakken. Een nanometer, dat is 0,000001 milimeter


Maar ASML maakt minder van die chipsmachines. En dus kan GL Precision minder modules afleveren. De omzetdaling trof ook de afzet van andere hoogwaardige mechanische componenten die het bedrijf maakt voor klanten in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Vorig jaar ging de omzet sterk omlaag en dit jaar zet die trend door.

Directeur Theo Koert van de GL Group heeft het zó erg nog niet meegemaakt. Hij zit al vijfendertig jaar in het vak. Als Koert met zijn klanten over de recessie praat, gaat het vaak over het voorziene herstel. “Het schuift steeds verder op. Eerst zou het in 2009 weer aantrekken. Nu moeten we hopen op de eerste helft van 2010. De recessie is nu eigenlijk alleen maar aan het verdiepen. ASML is een lichtpuntje. Daar trekt het weer een klein beetje aan”.

De machines in de fabriek van GL Precision zijn peperduur. Sommige kosten meer dan een miljoen. Om ze terug te verdienen, moeten ze eigenlijk continu draaien. Maar ze draaien maar een uur of acht per dag. De GL Group, die bestaat uit GL Precision en GL Plastics, verliest nu iedere maand veel geld. Om de omzetdaling op te vangen, zou Koert eigenlijk de helft van zijn personeel moeten ontslaan.

Maar hij heeft het personeel direct nodig als het herstel, hopelijk snel, intreedt. “Om de concurrentie voor te blijven. Tachtig procent van de medewerkers zijn hooggekwalificeerde vaklieden. Het duurt jaren aan opleiding en ervaring voordat ze goed konden werken met de geavanceerde machines. Deze mensen zijn niet te vervangen. Ik heb ze meteen nodig als het weer beter gaat”. Snel kunnen aanhaken als de economie aantrekt dat is de strategie, die wordt ondersteund door de enige aandeelhouder van de GL Group, Gerard van der Leegte.

Gelukkig is de GL group solide gefinancierd en niet afhankelijk van banken. “Mijn opdracht is: verlies beperken, kosten besparen”, zegt directeur Koert. Hij heeft zijn hoop gevestigd op verlenging van de deeltijd-ww. Daarmee kan de directeur zo’n veertig procent van de loonkosten besparen en het bedrijf op een laag pitje blijven doordraaien tot de orderstroom weer aanzwelt.

 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Machines van één miljoen euro”

 1. bas zegt: 26-06-09 om 12:04

  Het bovenstaande vind ik, eerlijk gezegd, eenzijdig.

  Chipfabrieken zijn, dat weet elke investeerder, en medewerker extreem pro-cyclisch. Dat wil zeggen, in goede tijden gaat het ook enorm goed en in slechte tijden gaat het enorm slecht

  Er wordt nu veel gemeenschapsgeld besteed om dit, en veel andere bedrijven overeind te houden. Bedrijven die eigenlijk toen het goed ging geld opzij hadden moeten zetten voor een slechte tijd

  En net zo, de machines zo afschrijven, dat een crisis opgevangen kan worden.

  Nu gaat gemeenschapsgeld naar deze bedrijven. Dan zou het eerlijk zijn, als in goede tijden deze bedrijven ook extra veel terugstorten aan de overheid, de gemeenschap, dus, om het goed te maken.

  Maar voor dergelijke pro-cyclische bedrijven is dit juist niet goed, want in goede tijden moet er gespaard worden om slechte tijden door te kunnen komen – hetgeen lastig is als er veel belasting betaald moet worden.

  Daarom zou, voor dit bedrijf en al de vergelijkbare bedrijven, een stuk overheidsbeleid opgetuigd moeten worden. Opdat een handvest tot stand komt om op de lange termijn op een faire, de concurrentie niet verstorende, manier met deze bedrijven omgegaan wordt.

  Wellicht speciale fiscale regels, wellicht iets met WW, waarschijnlijk nog veel andere dingen. Maar niet het huidige hap-snap ‘beleid’

 2. bas zegt: 27-06-09 om 15:50

  Bart,

  Ik vind het erg vervelend dat je mijn eerdere stuk niet hebt geplaatst. Je schreef je stuk, en keek niet naar latere reacties, denk ik.

  In elk geval kan ik in mijn reactie van gisteren geen onvertogen woord vinden, of een andere reden om het niet te plaatsen.

  Goed ik ben het niet geheel met je eens. Maar dat kan geen reden zijn, vind ik.

 3. Redactie Economie zegt: 01-07-09 om 13:11

  Bart@Bas: Sorry Bas dat het even duurde voordat je reactie werd geplaatst. Zat geen kwade bedoeling achter. Vind het inhoudelijk een sterke reactie. Voor de goede orde: wat ik in het blog beschrijf, is niet zozeer mijn mening, als wel wat ik ter plekke in Eindhoven heb aangetroffen.

Geef een reactie