De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Vol goede moed de metaal in

Lesly, Nick en Dennis
 Op de diploma-uitreiking van de VMBO-metaal leerlingen aan het Technisch College in Velsen is niets te merken van een crisissfeer in de metaal sector. De 19 leerlingen stappen volstrekt onbevangen en vol goede moed het volgende leertraject in om over twee jaar volwaardig als lasser, pijpfitter of monteur aan de slag te gaan.

Lesly Engelbarts (17) won afgelopen schooljaar de Noord-Hollandse competitie lassen. Komend schooljaar gaat hij nog één dag in de week naar school en werkt hij de rest van de week in een metaalbedrijf in een Beroeps Begeleidende Leerweg. Op zijn cijferlijst scoort lassen hoog. Hij maakt zich niet druk om zijn toekomst in de metaal “waarom zou ik? Ik wil een allrounder worden, daar is altijd behoefte aan”.
Een beetje verlegen, maar zeker zo trots neemt hij van decaan Leendert Noordzij zijn lasdiploma in ontvangst. Lesly Engelbarts en decaan Leendert Noordzij
Noordzij merkt dat de afgelopen maanden werkgevers in de regio Velsen minder stageplaatsen hebben te vergeven. Hij moet er meer achteraan om voor zijn leerlingen de waardevolle leerplaatsen te regelen. Toch zien nog altijd veel bedrijven de meerwaarde van een leerwerkplek voor een aankomende lasser of pijpfitter. Noordzij:”De bedrijven krijgen steeds meer te maken met vergrijzing van hun personeel. Ze hebben behoefte aan jonge werknemers, ook nu het slecht gaat in de sector. Straks hebben ze die jonge metaalarbeiders hard nodig als de vraag weer aantrekt”.

Nick Vosse (17) stapt na de zomer de klaslokalen van Corus binnen. Hij krijgt interne opleidingen en gaat op verschillende afdelingen van het metaalbedrijf stagelopen. Ook bij hem geen twijfel over zijn toekomst in de metaal. Natuurlijk heeft hij zich wel eens achter de oren gekrabd toen afgelopen jaar Corus bekend maakte banen te gaan schrappen en veel van zijn aanstaande collega’s gedeeltelijk in de WW zitten omdat de vraag naar staalproducten is afgenomen door de wereldwijde crisis. Maar hij heeft bewust gekozen voor werken met staal. “Mooi werk gewoon! En dat doe je met je handen”.

Download Jonge metaalscholieren in het Radio 1 Journaal

Dennis Uytendaal (17) gaat verder als monteur. Hij werkt nu nog af en toe als invalkracht bij een garagebedrijf, na de zomer start hij een opleiding bij de luchtmacht tot vliegtuigmonteur. “Bij Defensie is het goed werken en ik leer er ook een vak”. Crisis verhalen hoort hij genoeg om zich heen, zeker in de autohandel is het nu slecht.Diploma op zak
Bij de diploma-uitreiking door de leerkrachten en de decanen valt het woord “crisis” of “recessie” geen enkele keer. En waarom zou dat eigenlijk. Alle leerlingen hebben het volste vertrouwen in zichzelf, hun diploma’s bewijzen dat. De komende tijd zullen ze nog hard aan de slag moeten om alle aanvullende certificaten en diploma’s te halen. Dan zijn ze zo al weer anderhalf of twee jaar verder. Lesly: “Dan is die crisis wel voorbij!”.

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Vol goede moed de metaal in”

  1. Floor Binkhorst zegt: 09-07-09 om 18:52

    Positief stuk. Inderdaad hoeft een (leerling)metaalbewerker zich geen zorgen te maken over zijn toekomst. Vaklui zijn altijd gevraagd. Het is wel zaak kennis én vaardigheden uit te breiden en vooral op de hoogte te blijven van de nieuwste technische ontwikkelingen.

Geef een reactie