De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De baas wil uw loonsverhoging terug

Logo V&DStel, uw baas roept u bij zich in zijn kantoor. Hij doet u het vriendelijke, doch dringende verzoek om af te zien van de loonsverhoging dit jaar. De verhoging van 3,3 procent mag dan wel afgesproken zijn in de cao, maar door de economische crisis kan het bedrijf het extra geld nu toch niet missen. Gaat u in op het verzoek van de baas? Offert u de loonsverhoging – die zo’n 300 euro dit jaar oplevert – op voor het bedrijf?

Die vraag is aan de orde van de dag in de filialen van V&D. Volgens de directie heeft de keten van warenhuizen moeite het groeiende marktaandeel vast te houden. Oorzaak is de economische crisis. Volgens V&D is “helaas kostenreductie noodzakelijk”.

De makkelijkste manier om op kosten te besparen is volgens de directie het schrappen van de afgesproken loonsverhoging. Zelf heeft de directie al 5 procent salaris ingeleverd. Voor de bonden is het schrappen van de loonsverhoging echter niet aan de orde. Afspraak is afspraak, zeggen ze. En zo slecht gaat het volgens de vakbonden niet met V&D.

Individueel
Nu met de bonden niet over het schrappen van de loonsverhoging te praten valt, gooit de warenhuisketen het over een andere boeg. Personeelsleden wordt individueel gevraagd de loonsverhoging voorlopig op te geven. Zoals V&D zegt: “Het is een geheel vrijwillige en persoonlijke keuze voor de medewerkers om wel of niet deze bijdrage te leveren.” En: “Hoe groter de bijdrage van de medewerkers zal zijn, hoe kleiner de reorganisatie.”

Met andere woorden, lever loonsverhoging in om meer mensen binnen V&D aan het werk te houden. Maar wie geeft een werknemer van V&D de garantie dat als hij of zij loon inlevert, de collega dat ook doet? En krijgt de werknemer de garantie er na het inleveren van loon er alsnog niet uit te vliegen?

Vanzelfsprekend is het verzoek van de directie het gesprek van de dag binnen V&D.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “De baas wil uw loonsverhoging terug”

 1. Gregor zegt: 06-07-09 om 21:54

  V&D is in handen van een investeringsmaatschappij. Investeringsmaatschappijen kijken alleen maar hoe ze de winst van een door hun opgekochte onderneming kunnen optimaliseren.
  Het is nu voor hun dus een uitgelezen kans om te bezuinigen, naar aanleiding van de economische crisis.
  Ik geloof best dat V&D last heeft van de crisis. Maar een investeringsmaatschappij heeft V&D gekocht en daar flink geld voor betaald. Waarom willen ze nu dat het personeel loon inleverd? Ze willen er als investeringsmaatschappij! er minder (of zelfs geen) geld meer instoppen en straks eruit halen wat eruit te halen valt. (door bijvoorbeeld V&D aan een ander te verkopen)
  Ik zeg neem je verantwoordelijkheid als onderneming en laat je werknemers niet in de kou staan.

 2. bas zegt: 07-07-09 om 09:16

  Zelf heb ik bij CAO’s op zijn minst een zeer gemengd gevoel.

  Ze leiden tot verburecratisering van de werkrelatie, hetgeen ik niet goed vind

  Echter ,een goed ding van CAO’s is dat ze concurrentie door middel van loonverlaging onmogelijk maken

  De V&D valt onder de CAO voor de detailhandel. Ze mogen iets meer bieden (bedrijfsCAO) maar nooit minder

  Echter, als werknemer weet ik niet wat ik zou doen: genoegen nemen met wat minder, of het risico lopen op ontslag. De V&D loopt nu al niet goed, dus zullen er geheid vestigingen dreigen te verdwijnen, met alle gevolgen voor de werknemers van dien.

  Ik denk alleen niet dat dit op die laatste 3 % anders wordt – en dan betekent 3 % loon inleveren dat je ook 3 % minder WW krijgt……

 3. Tim zegt: 07-07-09 om 09:26

  Als mijn baas dikke verliezen lijdt, dan wel. Als hij echter nog winst maakt kan hij er lekker in zakken. Hij verdient 4x wat ik verdien dus laat hem dan maar bloeden voor die 300 euro.

  Maar CAO, wat is dat ? Nog nooit gehad. Dus ik krijg gewoon te horen “Je krijgt niets” dit jaar. Mensen met CAO’s zijn zowiezo verwend, moeten niet zo zeuren.

 4. cees nieboer zegt: 07-07-09 om 10:07

  niet doen, de directie moet de vakbond overtuigen en daar garanties geven.
  je hebt natuurlijk wel en probleem als blijkt dat er maar weinig personeelsleden vakbondslid zijn. Dan heeft de vakbond een missie. De vakbond moet de mensen juist nu te motieveren lid te worden (voor een crisisprijsje)want alleen samen sta je sterk.

 5. john zegt: 07-07-09 om 17:27

  Hoe durven ze over de rug van personeel die toch al niet te veel verdienen die directeur ja die kan die lullige 5% wel missen hoor
  die krijgt ie er wel weer bij in de vorm van bonissen.
  maar het personeel wat net rond kan komen en dan ook nog hoofdelijk vragen om van loonsverhoging af te zien is echt een schande.
  En waarom doet de OR hier niets tegen bescherm je personeel en
  onderbreek het werk om duidelijk te maken dat het zo niet werkt.
  Laten ze eerst maar eens kijken hoe efficienter gewerkt kan worden,
  en waar dus bespaard kan worden.

 6. M Kraak zegt: 14-07-09 om 09:20

  Ach, kijk naar TNT en tel uit je winst!

Geef een reactie