De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Bouwsector verwacht bloedbad na de zomer

De verwachte massa-ontslagen in de bouw zijn voor de NOS reden om deze sector goed te volgen.
We gaan dat doen met de Van Dijk Groep, een bouwonderneming in Hardenberg , actief in het noorden en oosten van het land. Ze zitten in nieuwbouw, renovatie, hebben een interieur- en schilderslijn en een timmerfabriek. Algemeen directeur is Bert Beun. Hij runt een familiebedrijf dat al meer dan 60 jaar bestaat en 275 werknemers telt.
Onder de rook van Rotterdam, in Barendrecht zit Kanters TBI Bouw, een bouwonderneming die geleid wordt door Remmert Honig. Ze werken voor 60%  in de nieuwbouw. Het bedrijf heeft 190 mensen in dienst.
In Ijsselstein zit het familiebedrijf van Peter van Ieperen,  de Van Ieperen Groep. Hij zit voor 100% in renovatie en heeft 130 mensen in vaste dienst en werkt met zo’n 300 ingehuurde krachten.


”Het is echt menens” 
 
Kanters Bouw en VastgoedNa de zomervakantie verwacht Remmert Honig van Kanters Bouw en Vastgoed de klappen, vooral bij kleine bedrijven en de projectontwikkelaars. De eigen orderportefeuille voor 2010 is voor 70% gevuld dat lijkt redelijk, maar Honig vertelt dat het moeilijk is opdrachten binnen te krijgen. Ze tekenen veel in op aanbestedingen en de berekeningskosten per intekening zijn zo’n 30duizend euro. Uit de stukken die hij mij laat zien blijkt dat ze wel erg vaak de klus net mislopen met een tweede of derde plek. En als ze dan een mooie opdracht binnenhalen blijkt dat ze al bij de start 80duizend euro verlies moeten inboeken vanwege een te lage inschrijving. Ze hebben wel genoeg vet op de botten maar volgens Honig is het echt oorlog in de bouw en net als zijn collega’s verwacht hij een bloedbad. Het gaat er hard aantoe, aannemers duiken onder de prijs om een klus binnen te halen. 

”Aannemers die onder elkaars duiven schieten”.
van-dijk-groepVoor Bert Beun van de Van Dijk Groep is ‘duiken’ geen optie. “Dan moet ik het later alsnog afschrijven. Ook weigert hij toeleveranciers , zeg maar de installateurs, schilders etc uit te melken want later heeft ie ze weer nodig. Het is een valkuil. Wel beaamt ie dat het gevecht op de markt harder wordt: ”Aannemers die onder elkaars duiven schieten”.
Over de maatregelen van de overheid is hij niet onverdeeld positief want door bouwprojecten naar voren te halen zorg je ervoor dat er onder de kostprijs wordt gewerkt. Iedereen schrijft er op in, de concurrentie is moordend.  Dit verhaal  wordt bevestigd door de grote jongens in de bouw zoals de  BAM. De slag om de klus gaat bovendien tenkoste van de kwaliteit.
 
”De vissen zijn mooi maar er komen steeds meer hengels in de vijver”

Van Ieperen GroepPeter Van Ieperen van de Van Ieperen Groep herkent het beeld, maar er is wel een cultuurverschil met de aannemers. ”De renovatiebedrijven zijn minder oorlogszuchtig,  hebben meer respect voor elkaar. Het is minder cowboy-achtig”. Toch krijgt ook hij niet meer de vraagprijs voor zijn werk omdat er genoeg anderen zijn die het doen voor minder. ‘De vijver is groot, maar er komen steeds meer hengels bij”, zegt Van Ieperen.
Toch zit de Van Ieperen Groep mede dankzij de overheid op rozen. Dat komt door de Vogelaarwijken en de energie-labeling op woningen (100duizend woningen per jaar moeten worden gelabeld). Zijn omzet neemt dit jaar dan ook fors toe.
Uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid, blijkt dat alleen renovatie/onderhoud voor 2011 een kleine plus vertoont. De nieuwbouw, utiliteitsbouw en de grond weg en waterbouw geven alleen minnnen te zien.

 
De mannen zijn allemaal op hun eigen manier bezig met het crisisbestendig maken van hun bedrijf.
Bert Beun heeft inmiddels een aantal mensen moeten ontslaan maar is ook bezig met het uitbreiden van het timmerbedrijf, omdat hij daar straks de groei verwacht.  Daarnaast werkt Van Dijk Bouw samen met de universiteit van Twente aan een nieuwe woningbouw concept. Innovatie is hierbij het toverwoord.
Remmert Honig heeft begin dit jaar ook 60 mensen moeten wegsturen en om nog meer ‘koude sanering’ te voorkomen hebben ze een nieuw verkoopconcept bedacht om de huizenverkoop te stimuleren.  Met behulp van tussenpersonen en makelaars wordt het financiele risico van de koper, dat hij met twee huizen blijft zitten, weggenomen. Honig hoopt hiermee de consument te verleiden tot het kopen van een nieuw huis.
De koper mag uiteindelijk wel afzien van de koop als het de makelaar niet lukt het oude huis kwijt te raken, maar hij moet dan wel de meerwerkkosten betalen van het nieuwe huis. Ze hebben dus eigenlijk een financiele taak erbij genomen omdat de banken volgens Honig nog steeds onvoldoende bewegen. ”Probeer maar eens een spaarrekening te openen bij een bank”, zegt hij uitdagend.
Honig is tevens voorzitter van Bouwend Rijnmond en hoort dus ook hoe het gaat met de collega’s in de regio. En ook al kreeg hij het voor elkaar dat Elco Brinkman , het boegbeeld van de sector, een woordje kwam spreken het maakt het onrustige gevoel van de ondernemers over de verwachte malaise er niet minder om.
 

”Collega’s gezocht”

Van Ieperen staat er zoals gezegd anders in, maar ook hij is bezig met innovatie. ”We maken hele conceptplannen, dus niet alleen de renovatie maar nog meer klant- en verzorgingsgericht. Zijn opdrachtgevers zijn woningbouwcooperaties en die  hebben na al die negatieve pers behoefte aan positieve ontwikkelingen , zo legt hij uit.  Van Ieperen participeert nog in een aantal andere ondernemingen zoals schilder-, restauratie- en voegbedrijven. Zo houdt hij goed zicht op de markt.
 
Onderweg naar huis kom  ik een bus van Van Ieperen tegen met achter op het raam ”collega’s gezocht”. Want ook dat speelt de bouw parten: Het groot tekort aan vakkrachten zoals timmerlieden, stucadoors, tegelzetters en  calculators en op termijn komen er nog minder technisch geschoolde jongelui op de markt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “Bouwsector verwacht bloedbad na de zomer”

 1. Ton zegt: 15-07-09 om 14:22

  “Na het zuur komt het zoet”

  J.P. Balkenende

 2. bas zegt: 15-07-09 om 14:30

  Een vreemd verhaal: de bouw heeft zowel te weinig vakmensen, als te weinig opdrachten.

  Dat kan natuurlijk niet, en waarschijnlijk zal het probleem zijn dat de bouw teveel niet-vakmensen in dienst heeft

  Die kunnen een heleboel doen, standaard werk, maar kosten lekker weinig.

  Nu, met wat tegenwind, heb je aan ide mensen niet genoeg, in elk geval niet genoeg om hun kosten te rechtvaardigen

  Wat wijsheid is weet ik niet – of die mensen dus het beste kunnen vertrekken, of opgeleid worden – dat is aan de individuele ondernemers

  maar voor nu krijg ik het idee dat er ondernemers zijn die oneigenlijk voordeel wilden trekken van hun medewerkers

  en dat komt mij ook wel goed uit – met de bouw hoef ik dan geen medelijden te hebben

 3. bob de bouwer zegt: 15-07-09 om 15:51

  ach ach, wat hebben ze het weer zwaar. Jarenlang overheid en particulier op kosten gejaagd met hun onderlinge afspraken en forse prijzen. Als vervolgens de opbrengsten tegenvallen is de ellende niet te overzien.
  Ja het is allemaal erg triest voor de bouwsector.

 4. rodney zegt: 15-07-09 om 17:08

  probleem oplossen!!!!! al die goedkope krachten uit het oostblok eruit,dan is er ineens zat werk in de bouw,kan de kleine zelfstandige stucadoor,schilder e.d weer zijn gewone normale uurtarief gaan berekenen(en dus weer normaal gaan verdienen,en dus ook uitgeven!)en hoeft niemand onder de prijs te duiken(nederlanders kunnen zowiezo niet op tegen oostblokkers met een uurtarief van 9euro p.u!!! zelfs mijn belastingman was het daar meens,maar op devraag hoe dat kon,kreeg ik geen antwoord,en was het advies van deze man,dat wij eigenlijk eens met z,n allen naar brussel zouden moeten gaan protesteren) ondertussen gaat de kleine zelfstandige er aan onderdoor,en de4 oostblokkers gaan na 3 jaar weg zonder ook maar 1 cent premie of belasting ergens over te betalen,verkeersboetes hebben zij echt geen last van, betalen geen wegenbelasting in nederland(in eigen land 16 euro p.j) nee! balkenende en consortium bedankt voor al deze mooie jaren waarin wij na de klap van de euro nog niet eens te boven zijn gekomen,ook nog even de grenzen openstellen voor allerlei gespuis die hier zonder enige kennis van ondergrond en materialen de nederlandse vakman zijn boterham afpakt!!!! bedankt

 5. Ik heb niks met de bouw, maar ben wel de dupe van illegale bouw
  wat mij kapitalen heeft gekost veroorzaakt door een stel criminelen
  die mij veroordelen voor iets wat nooit gebeurd is en niet kan
  zie http://www.dedoorzetter.nl klik op link 100 en 103
  zie Video link 76 De beloning van 100.000 euro geldt ook voor U
  Mvg lolke 0519-241051

 6. ben boos zegt: 16-07-09 om 03:12

  wat doet wilders hieraan??? en waarom blijft iedereen dan toch stemmen op die polderaars die de sluizen open hebben gezet om ons het verzuipen te leren?

 7. Edwin zegt: 17-07-09 om 14:02

  Als toeleverancier van de bouw zien wij inderdaad een koude sanering ontstaan, die nodug is om de capaciteit aan te passen naar de vraag. Overigens is het verhaal van recessies al eeuwen oud en konden we wachten op het moment dat dit ging gebeuren. Kijk een paar jaar geleden naar de beurzen die tot de hemel reikte. Er komt altijd een correctie licht of heftig.
  Wat wel essentieel is om te realiseren is, dat in tijden van recessie het prijsniveau dusdanig zakt, dat veel bedrijven aanbiedingen maken onder de kostprijsniveau. Dat is niet uit luxe, want bedrijven moeten overleven en hebben werk hard nodig. Echter sterk onder kostprijs blijven aanbieden levert ook een groot gevaar op. Het gevaar namelijk, dat met de partij met de (sterk)lage prijs in zee wordt gegaan. Juist met de bedrijven die een zeer sterk lage prijs neerleggen, is vaak iets aan de hand (ze staan er financieel slecht voor of kunnen alleen met de prijs concurreren, daar de kwaliteit niet al te best is, of leveren door de prijsstelling mindere kwaliteit). Het zou derhalve verre van onmogelijk kunnen zijn, dat daardoor bij projecten problemen ontstaan, dan wel stagnering optreedt door mindere kwaliteit. Daarnaast is ook van groot gevaar is dat de partij waarmee in zee wordt gegaan zodanig financieel slecht staat, waardoor deze partij gedurende het project zou kunnen failleren. Er zijn al veel gevallen bekend, waarbij deze in eerste instantie goedkoop lijkende inkoop tot grote financiële strops leiden. Vreemd genoeg wordt hier door opdrachtgevers en aannemers nauwelijks opgelet. Het zou daarom vooral voor de opdrachtgevers en aannemers een zorg moeten zijn om juist in deze tijd de juiste partij te kiezen, waarbij de kwaliteit als ook de solvabiliteit van partijen van doorslaggevende betekenis moet zijn.

 8. Adri zegt: 18-07-09 om 15:09

  Voor de recessie klopte er van het systeem ook al geen hout toch? Met dat aanbesteden en offertes indienen – waarbij de laagste meestal het project kreeg? Waarbij dan gaandeweg de uiteindelijke prijs veel en veel hoger uitvalt? Dan is de koper cq opdrachtgever toch ook ziende blind? En dan krijg je toch uitwassen zoals we gezien hebben?
  En in het klein met oosteuropese ‘bouwvakkers’ en zo meer, die met inferieure prestaties/kwaliteit wel onder de prijs gaan zitten en zo de bonafide bestaande bedrijfjes uit de markt drukken?
  En voor de goede orde: ik heb beroepshalve helemaal niks met de bouw te maken. Maar dat dat soort dingen uiteindeljk fout gaan, en zeker met een recessie, dat kan eenieder met een beetje boerenverstand nog zien aankomen, en daar onbreekt het helaas nogal eens aan geloof ik.
  Allemaal gehersenspoeld met ‘consumeer’gedachtengoed, waarbij de bomen economisch tot aan de hemel blijven groeien (en dan nog wat verder want het geld moet rollen anders stagneert de boel)

 9. Adri zegt: 19-07-09 om 10:03

  @ Ben boos:

  Wat zou je van Wilders verwachten dan?
  Hij zit in de oppositie dus veel meer dan een ‘strong statement’ zal er niet inzitten. En zélfs al zou hij in een regering geraken – wat er het komend decennium niet inzit naar mijn inschatting – krijgt hij met de belangen van andere partijen te maken. Of er zou eerst een grondwetswijziging moeten komen natuurlijk. Maar ook dat lijkt mij een illusie, en ik vermoed dat dhr Wilders (als doorgewinterd politicus) dat ook veel te ver vind gaan.
  En dan gaan we maar niet in op het feit dat Nederland nu eenmaal geen eiland is en middels allerlei afspraken/verdragen van de rest van Europa en de VS afhangt en dat valt allemaal niet in 1 klap terug te draaien (mochten ‘wij’ of dhr Wilders dat al willen)

  Los daarvan: vooropgesteld dat dhr Wilders de komende 2e kamer verkiezingen levend haalt natuurlijk. En voor de goede orde: dat hoop ik van ganser harte. Niet alleen voor de man zelf, maar zeker ook voor de vrijheid van meningsuiting in ons land. Want die zit nogal erg in de verdrukking.En enkel het feit dat ik die slag om de arm moet maken is op zich al bijna reden genoeg om op hem te stemmen.

  Gelukkig kunnen de meeste Nederlanders wel zwemmen ;)

 10. Edwin
  Met u schrijven ben ik het volledig eens
  Dit is een duidelijke waarschuwing voor iedereen en geldt niet alleen voor toeleveranciers in de bouw.
  Dit moest ik even kwijt
  Mvg Lolke

 11. M Kraak zegt: 20-07-09 om 09:36

  Natuurlijk nu de regels voor Deeltijd WW aangescherpt zijn kunnen zij hier geen aanspraak op doen. Er komt nog zo veel aan qua rescessie en wat Nederland (ism EU) aan maatregelen heeft getroffen zal nauwelijks effect hebben. Hou je maar vast! Die + van Goldman Sachs heeft meer te maken met de ondergang van Bear Stearns (klanten verhuizen hun vermogen naar GS) en de overheidssteun voor AIG (waar GS zijn producten verzekerd heeft) dan een eigenlijke economische opleving.

 12. Corinne zegt: 29-08-09 om 08:06

  Ohoh wat gaat het slecht in de bouw, dachten ook wij.. Maar toen we een offerte aanvroegen bij verschillende aannemers voor een grondige verbouwing van ons restaurant, wilde er maar één van de tien aannemers komen. De rest zei: ‘verbouwing?? Daar komen we niet voor. Alleen nieuwbouw.’ Dus, gaat het nu echt zo slecht???

Geef een reactie