De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Jantje huilt, Jantje lacht

beurs_wanhoopIn anderhalve week tijd wint de Amsterdamse beurs zo maar even 10 procent. Tuurlijk, de aandelenbeurzen komen van heel ver. Begin maart dook de AEX nog even onder de 200 punten, gisteren stond de barometer boven de 270 punten, de hoogste stand dit jaar. Zomaar een gapend gat van meer dan 35 procent in vier maanden overbrugd. Een soort zomerrally?

Misschien wel een rally maar  met wel heel weinig deelnemers. De omzetten op de beurs zijn bedroevend laag en de koersstijgingen worden dus maar door een handjevol beleggers gedragen.

Opluchting
Maar waarom staat het lachen de beleggende Jantjes nu nader dan het huilen? De Jantjes zeggen te drijven op gesignaleerde lichtpuntjes, zoals niet verder verslechterende macrocijfers over de economie en meevallende kwartaalcijfers van bedrijven. Ondanks een woekerende economische recessie en een sterk oplopende werkloosheid.

Het is ook de opluchting. Want er bestond natuurlijk de nodige onzekerheid over de kwartaalcijfers die vanaf juli naar buiten zouden komen. Hoe hard worden bedrijven geraakt door de recessie? Winst of verlies? Sombere of verbeterende vooruitzichten?

Gecamoufleerd
Ze vallen mee, die cijfers. Goed, de omzetten zijn over een breed front gedaald, maar dankzij flinke kostenbesparingen en personeelsreducties kon er nog iets van winst overeind gehouden worden. Dat zijn natuurlijk kunstgrepen om te redden wat er te redden valt en om het hoofd boven water te houden. Want als het niet helpt moeten zwaardere middelen uit de kast gehaald worden. Maar dat  zal blijken in de komende kwartalen.

Je kunt je ook afvragen of de miljardenwinsten bij bijvoorbeeld de grote Amerikaanse banken niet een soort zinsbegoocheling zijn. Het eigenlijke verlies is gecamoufleerd door eenmalige meevallers en de banken hebben miljarden opzij gezet voor gevreesde wanbetalers bij bedrijven en hypotheken. Dus zo lekker gaat het bij lange na nog niet.

De tranen worden ook gedroogd met berichten dat de recessie niet erger wordt. Ook zoiets. De recessie is amper een half jaar oud en het duurt nog minstens anderhalf jaar voordat we een beetje boven Jan zijn. Het enige wat je nu leest is dat het tempo van verslechteringen afneemt. Dat de krimp van dit of van dat geen 15 procent maar slechts 10 procent is.

Ze zeggen dat de beurs altijd vooruitloopt op toekomstige ontwikkelingen. Dat blijft een beetje een soort koffiedik kijken. Je rekent en telt, wikt en weegt, maar zeker weten doe je niet en garanties geef je zeker niet. Zeven dagen op rij stijgende beurskoersen zegt dan ook niks. Vandaag kleurt de beurs maar weer ‘s rood.

André Meinema
Financieel redacteur

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Jantje huilt, Jantje lacht”

 1. bas zegt: 22-07-09 om 12:07

  Toch, als je de bodem bereikt hebt, betekent het dat het weer omhoog gaat, en dus is er ruimte voor stijgende koersen. Natuurlijk is wel de vraag of dit wel de bodem is.

  Echter, economie is perceptie. Als wij allemaal denken dat het beter gaat worden, en dus lekker gaan uitgeven, dan draait de economie goed, en wordt het beter.

  Omgekeerd, als we denken dat het minder wordt, en gaan oppotten, dan wordt het minder, en hebben we het opgepotte geld hard nodig.

  In 2001 stond de economie op het punt van omslaan van groei naar krimp, en toen sloeg Osama in op de Twin Towers. Iedereen schrok, en de noodrem van de economie werd aangetrokken. Grote krimp, dus

  Dan, in 2003, begon men zich te realiseren dat zonder nieuwe ideeën de economie – lees de winstgevendheid van het eigen bedrijf – niet aan zou trekken, en men ging voorzichtig wat investeren. Het gevolg hebben we allemaal gezien

  In deze crisis zie ik een heel ander patroon: De lopende zaken staan op hold, maar er wordt nog steeds geïnvesteerd in vernieuwing – nieuwe producten, nieuwe toepassingen van bestaande producten, noem maar op.

  Daarom denk ik dat inderdaad de bodem van de bedrijfsmatige ontwikkelingen wel eens bereikt zou kunnen zijn.

  Alleen, de werkgelegenheid loopt meestal achter bij de bedrijven: de eerste tekenen van verbetering worden gelezen als een stimulans van de in uitvoering genomen plannen, en de voorgenomen reorganisaties gaan door

  Daarom, bedrijfsmatig is de bodem, wellicht, berijkt, maar op een landelijk niveau zal de werkeloosheid wel degelijk nog oplopen.

  Zeer naar voor alle betrokkenen, maar er is licht aan het einde van de tunnel

 2. M Kraak zegt: 27-07-09 om 11:12

  Laten we de weekcijfers eerst maar eens bekijken. De beurs kan in mijn optiek de 200- nog halen (dit jaar). Herstel van de economie kan niet zonder vertrouwen en de verwachte oplopende werkeloosheid zal dit niet geven. Bedrijven houden geen voorraden & leveranciers willen direct betaald worden omdat zij bang zijn dat de bedrijven waaraan zij leveren failliet gaan. De cijfers uit de VS zijn nog bar slecht, meer mensen die achterlopen met (nu ook Alt A) hypotheken. Creditcards worden niet betaald etc. etc.
  Het is allemaal nog niet rooskleurig NL en EU hebben nog niet afdoende maatregelen getroffen om de economie niet verder weg te laten zakken.

 3. Jannenman zegt: 10-08-09 om 15:29

  Off topic bericht voor de redactie economie:

  Ik zit net mn energiezaken eens uit te zoeken, want ik zou toch goedkoper uit moeten zijn inmiddels (had flex delta, zoals 20 jaar geleden al)
  Vergelijking NederlandEnergie, die goedkoper zou moeten zijn (zoals ik eerder al eens berekend had):

  Nu dus niet meer. Gas is aardig goedkoper, electra duurder.
  Maar het valt me plots op dat delta, die beloofde de prijzen te verlagen, de prijzen heeft verhoogd!
  Van 2008 > 2009 6 procent
  Van 2009 > 2010 7 procent
  Voor electra.

  Gas is ook verhoogd, maar ik heb geen zin meer ernaar te rekenen.

  De marktwerking en de koppeling aan de olieprijs zouden er toch voor zorgen dat we goedkoper uit waren?
  Kan daar eens een journalist induiken en die uitzuigers eens stevig aan de schandpaal nagelen?!

Geef een reactie