De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Worldskills: mooi dat je de beste bent, nu nog een fulltime baan.

Worldskills, de jaarlijkse kampioenschappen tussen jonge vakmensen, wordt dit jaar in Calgary, Canada gehouden. Het is een krachtmeting van jonge toppers, vakmensen op het gebied van bouw timmeren, verpleegkunde, autospuiten, telematica en grafisch vormgeven. Nederland stuurt 28 toppers naar Canada. Zij moeten strijd leveren met 900 jongeren uit 50 landen.

Jan van der Poel

Jan van der Poel (21, foto) uit Alphen aan den Rijn is de beste jonge autospuiter van Nederland. Wist vroeger niet wat hij wilde worden en staat straks in Canada tussen jonge vakgenoten die dezelfde titel hebben behaald in hun eigen land. Jan blijft er nuchter onder. Tuurlijk is ie trots dat hij de beste van het land is, maar ja straks sta je daar tussen allemaal besten en dan val je minder op. De afgelopen maanden heeft ie geoefend in Sassenheim bij VOC, het trainingscentrum van de brancheorganisatie voor de autospuiters. Het oefenen bestaat uit motorkappen bespuiten met voorstellingen. De skills die hij heeft om tot de top te behoren: geduld en een heel precies en netjes kunnen werken.
Jan werkt bij een schade herstelbedrijf. Met moeite kon hij een week voor de wereldkampioenschappen vrij krijgen omdat het hartstikke druk is in het bedrijf. Geen economische crisis ellende voor Jan

Sanny van Essen (21, foto) werkt bij een reclame bureau in Poeldijk en is de beste jonge grafisch vormgever van het land. Ze draagt het oranje-witte T-shirt van Team Nederland met trots. Toen ze de eerste van Nederland werd kwam ze in de krant en werd ze daarna bij de bakker herkend. “Leuk, nee erg leuk!!!”

Sanny van Essen

Maar Sanny werkt maar een paar uurtjes bij het reclame buro. Ze heeft sinds haar afstuderen april dit jaar zo’n veertig sollicitatiebrieven de deur uitgedaan. Helaas. Nog geen goed betaalde baan voor dit Dutch Design talent. De uren die ze niet werkt bij het reclame bureau werkt ze met verstandelijk gehandicapten. Stilzitten kan ze niet.

Toch raar, zelfs voor toptalent is er geen fulltime plaats. Je zou toch als bedrijf in je handen moeten knijpen als je de beste jonge grafisch vormgever fulltime in je bedrijf kunt opnemen. Wat dat betreft is de crisis nietsontziend, ook niet voor toptalenten.

 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie