De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De school als opleider en werkgever

Steeds vaker kiezen MBO leerlingen ervoor om na hun afgeronde (basis) opleiding verder te studeren.
De arbeidsmarkt biedt voor veel schoolverlaters op dit moment onvoldoende kansen om succesvol aan een baan te komen.

Op het Zadkine in Rotterdam staan zo’n twintig duizend leerlingen ingeschreven voor een beroepsopeliding.
Voor al die leerlingen moeten stageplaatsen of werkervaringsplaatsen gevonden worden. Gemeente, bedrijfsleven en opleidingsinstituten hebben afgesproken zoveel mogelijk stage-plaatsen te creeeren.

Opening ZadkineBij de feestelijke opening van het schooljaar maakte burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bekend dat de gemeente 7 miljoen euro meteen beschikbaar heeft om MBO’ers te ondersteunen bij zoeken naar werkervaringsplaatsen. Zadkine lanceerde bij de opening het initiatief “Spot de Job” waarbij de 200 medewerkers van Zadkine gevraagd worden om hun ogen en oren open te houden voor mogelijke stageplaatsten. “ik heb liever dat mijn medewerkers bij een spreekbeurt stageplaatsen regelen dan dat ze als dank voor het spreken een fles wijn krijgen” zei Zadkine bestuursvoorzitter Van Vlodrop voor de NOS microfoon.
Daarnaast heeft Zadkine 200 banen voor ex-MBO’ers beschikbaar in de eigen organisatie.

Kelly Faria (21, foto midden) volgde tot de zomer nog een opleiding management assistent. Maar voor alle functies waarop ze sindsdien gesolliciteerd heeft is werkervaring nodig en dus werd ze keer op keer afgewezen. kelly-fariaNu is ze één van de 200 ex-Zadkine leerlingen met een contract op zak als management-assistent van de Zadkine directie. In ieder geval tot eind van dit jaar en als het haar  niet lukt om in de tussentijd een baan te vinden kan ze de rest van het schooljaar ook noig in dienst blijven.

Mooi dat een school ook als werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt.

 

 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “De school als opleider en werkgever”

 1. Tim zegt: 31-08-09 om 15:54

  Goed dat een school dat doet, waarschijnlijk ook veel meer op het niveau waarop zo iemand een stageplaats nodig heeft. Te vaak worden ze als typemiep of hoofdopruimer archief gebruikt gedurende de maanden dat ze stage lopen. Achter een hoge baan willen we allemaal. Dat maakt die stageplekken krijgen soms ook zo moeilijk, want velen van hen accepteren het ook niet als ze lager moeten beginnen dan ze zelf in gedachten hadden. Wat heeft een bedrijf liever ? Een diploma of iemand met veel praktijk ervaring ? Ik ga persoonlijk ook 90% van de tijd voor de ervaring.

  Aan de andere kant, je moet er als bedrijf ook wel plaats voor hebben EN de mensen zo iemand te begeleiden. Door bezuinigingen zal dat ook wel veel minder zijn nu. Ik heb er in ieder geval geen tijd voor. Maar goed dus, zo doen ze ervaring op en dan lukken die sollicitaties misschien beter.

 2. bas zegt: 01-09-09 om 09:04

  Op zich verstandig: Werk vind je nu toch niet, en dan kan je niets doen, of aan jezelf werken

  Terzijde, ik vind het plan van Plasterk om HBOP en universiteit in elkaar op te laten gaan, en dan 4 nieuwe niveaus te bedenken waanzin.

  Er is duidelijk vraag naar HBOers – bijvoorbeeld in de zorg, de HEAO, de HTS zijn begrippen geworden, naast vraag naar academici.

  Een nieuw afgestudeerde wordt dus gevraagd ‘dat diploma van je, wat betekent dat? Ben je een HBOer of niet?

  Als werkgevers nieuwe diploma’s lastig vinden, moeten opleidingen hun diploma’s verduidelijken. Het is op het ogenblik toch al een zooitje met allerlei ‘studies’ die al dan niet overeenstemmen met elkaar – maar wel heel anders heten

Geef een reactie