De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

CO2 reductie:”het moet uit het hart van het bedrijf komen”

Bij de aanpak van de uitstoot van CO2 kan vooral in het Midden en Klein bedrijf nog veel winst worden behaald. Niet alleen als het gaat om het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen, ondernemers kunnen flink besparen op hun energiekosten door zuiniger en efficienter te werken.

hans-van-der-vleuten-rHet Energiecentrum MKB geeft subsidie voor het maken van een energiescan bij MKB bedrijven. Uit zo’n scan blijkt al snel dat bedrijven 5 % op hun energiekosten kunnen besparen door zuinige verlichting te gebruiken, airco’s beter af te stellen en ruimten niet te verwarmen als ze niet gebruikt worden.
Remco Janssen van TripelRadvies ondersteunt broedbedrijf Probroed & Sloot bij hun zoektocht naar manieren om energie-neutraal te zijn. Het bedrijf is de fase van energie zuinige maatregelen nemen al voorbij.
Per week levert het bedrijf miljoenen eendagskuikens aan de vleesindustrie. Zowel bij het broeden van de eieren als bij de eerste levensdagen van de kuikens gebruikt en hergebruikt het bedrijf veel warmte, dus energie.
Directeur van der Vleuten spreekt gepassioneerd over het terugdringen van CO2 en het hergebruiken van de warmte die de embryo’s in de eieren afgeven gedurende de 21 dagen die ze nodig hebben om tot kuiken uit te groeien. “Die kleine kacheltjes kunnen ons van dienst zijn om bijvoorbeeld in de winter onze kantoren te verwarmen”. In de zomer moet de warmte juist worden afgevoerd en kan die door innovatieve systemen worden omgezet naar koeling.
remco-janssen-rAdviseur Remco Janssen merkt dat bij veel MKB bedrijven eerst de knop nog om moet in het denken aan besparingen. “Directeuren van ondernemingen zien graag  meteen resultaten. Ik moet ze vaak eerst overtuigen dat ze moeten investeren in energie-zuinige systemen. De winst komt pas na verloop van tijd als de investeringen in bijvoorbeeld
een ander koelsysteem een flinke kosten besparing oplevert.” Maar bovenal moeten maatregelen gedragen worden door het hele bedrijf. Nut en noodzaak moeten gedragen worden in de harten van de mensen, het financieel voordeel komt daarna vanzelf. “Dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen” vult directeur van der Vleuten aan.

 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “CO2 reductie:”het moet uit het hart van het bedrijf komen””

  1. Zonnebrand zegt: 03-09-09 om 10:22

    We hebben toch spaarlampen? Is dat niet genoeg? :D

  2. Straatman zegt: 03-09-09 om 10:23

    Zijn de LED-lampen niet genoeg?

  3. michael zegt: 24-09-09 om 15:05

    Een goed initiatief omdat zo’n 75 procent van de ‘vervuiling’ uit de industriesector komt, uiteraard gevoed door onze vraag. En nee spaarlampen en LED is zeker niet genoeg, want deze verschillen niet veel in de mate waarin zij schade toebrengen aan het milieu in vergelijking met een gloeilamp. Zij zijn zuiniger in verbruik bij gebruik, maar milieuonvriendelijker te produceren.

  4. Kwam CO² reductie maar uit het hart van Den Haag door b.v. Rijkswaterstaat en de kustverdediging te hervormen. 12 miljoen kubieke meter zand word jaarlijks gesuppleerd voor kustonderhoud. Er gaat 150.000 ton CO² de lucht is. De zandmotor van Delfland is aangelegd met 20 miljoen kuub zand en 250.000 ton CO². Dit zou 20 jaar veiligheid moeten geven maar en wordt nu alweer zand gesuppleerd bij Hoek van Holland. Men wil de monumentale Hondsbossche en Pettemer Zeewering onder 30 miljoen kuub zand werken. Daar komt 375.000 ton CO² bij vrij en we weten allemaal dat zand weg blijft spoelen. Een gestuurde kustverdediging kan de zandsuppleties reduceren en zand vast houden is goedkoper dan steeds opnieuw suppleren. Het Kennemerstrand en de Eijerlandsedam zijn voorbeelden hoe het wel kan. Minder zandsuppleties zijn beter voor natuur, milieu en de schatkist.

Geef een reactie