De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Ontslagen bij De Gouwe, maar verder toch positieve geluiden

Het is begin september, een mooi moment om de contacten met onze adoptiebedrijven weer aan te halen. Ze zijn fris terug van vakantie en ik ben benieuwd naar de verhalen. Merken ze iets van de kleine lichtpuntjes die heel langzaam uit de economische recessie opspringen.

de_gouw_machine_12121 Jan Wilem van der Wolf van machinefabriek De Gouwe klinkt goed. Volgens hem is de bodem bereikt en wordt het derde kwartaal nog zwaar maar in het vierde kwartaal verwacht hij toch een licht herstel. En dan heeft hij het niet over de enorme groeicijfers van voor de crisis,  want al eerder vertelde hij dat hij dat niveau op korte termijn niet gaat halen.  Het zijn en worden andere tijden , zo tekende ik al eerder op.

Om goed te kunnen anticiperen op die nieuwe tijden heeft Jan Willem een kleine reorganisatie doorgevoerd. Het zat al in de pen. Het bedrijf wil goed kunnen schakelen, het personeel moet breed en flexibel inzetbaar zijn. Voor vier specialisten heeft ie dan ook een ontslagvergunning aangevraagd en gekregen. Toch 10% van de bezetting. Hij vertelt dat EEN van de ontslagen werknemers al een nieuwe baan heeft. Heeft ie persoonlijk naar ander werk geholpen, want zo werkt het ook in het familiebedrijf: Ze zetten ze niet zomaar op straat.

De klusjeslijst voor de zomer ligt er nog steeds, zijn ze nog niet aantoe gekomen. Ook het uitlenen van personeel naar collega bedrijven loopt af, want volgens Jan Willem wordt het ook daar steeds rustiger. 

Verder zijn ze bezig het maken van een transportschroef. Het is  een goed voorbeeld waar het met het bedrijf naartoe moet: Veel opdrachten binnenhalen, ook orders die op het eerste gezicht iets minder passen bij de core business van het bedrijf. De laatste jaren lag de focus vooral op de bouw van voeding- en chemie tanks.

hans-van-bruggen-111Hans van Bruggen van de Van Bruggen Adviesgroep is net terug van vakantie en moet eerste even rondje bellen voordat hij mij kan vertellen hoe de vlag erbij hangt. Het verhaal is uiteindelijk positief. Naast de starters, die voor de zomer al de woningmarkt gingen verkennen , zijn het nu ook de doorstromers die de markt opkomen. Het gaat dan om woningen tot vier ton. Of ze dat daadwerkelijk een huis kopen is nog afwachten. Dat ziet ie pas terug in het vierde kwartaal. Desondanks is Van Bruggen blij met de interesse. ”En dat nog wel in de zomerperiode. Een goed teken”, volgens hem.

En er komen meer positieve signalen binnen. Zo melden zich financieel adviseurs die zich bij de Adviesgroep willen aansluiten. ”Een teken dat het vertrouwen zich weer langzaam herstelt”, meent Hans.

schomaker12Jos Schomaker van Schomaker Mannenmode is altijd goed te spreken als ik hem bel. Natuurlijk wil ik alles weten over de Ronde van Spanje in Assen en Emmen, want daar heeft hij kledingzaken. De start was bij hem voor de deur, vertelt ie . En in Emmen was de finish. ”Prachtig”. Hij wil geen vip genoemd worden, maar was dat natuurlijk wel. De beelden van de Tour de France kwamen op z’n netvlies toen hij de helikopters boven Emmen zag cirkelen. ”Net echt, een geweldige belevenis”. 

In de winkel gaat het ook goed. De modebranche weet nog steeds de recessie te ontlopen. Deze zomer heeft ie al weer ingekocht voor het voorjaar 2010 en het wordt allemaal weer heel mooi, zegt hij. Hij houdt van zijn vak zoveel is me inmiddels wel duidelijk. De herfstcollectie loopt nog niet weg, maar dat wordt echt goedgemaakt als het weer slechter wordt. ”Die inhaalslag krijg je altijd. Vorig jaar was het in augustus al herfst en draaiden we een dikke plus. Nu met het mooie weer verkopen we nog wat zomerstukken , maar het kassa resultaat is een min”.

Vond Jos eerst dat we z’n allen veel te negatief waren over de crisis, nu ervaart hij veel naiviteit. Het echte herstel laat nog even op zich wachten. Nog geen reden om juichent over straat te lopen, concludeert hij.

Tot slot wil hij nog even kwijt dat hij toch een echte democraat is en dat ie v – lees het vorige blog -  niet over wil komen als autoritair. Ik heb het genoteerd en we ronden nog wat nababbelend over de Vuelta het gesprek af.

  Tineke Hoekstra

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie