De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Economisch herstel nog kwetsbaar

Onze adoptiebedrijven ervaren alledrie dat het economisch herstel broos en kwetsbaar is.  Hans van Bruggen van de Van Bruggen Adviesgroep is wel beter te spreken over de markt, maar vraagt zich wel af of de banken nog wel hypotheken willen verkopen. Bij het minste geringste gaat de koop niet door. Een landelijke trend, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de NVM.

Jos Schomaker van Mannenmode Schomaker laat zich zoals altijd van zijn positieve kant zien, maar signaleert net  als Jan Willem van der Wolf van Machinefabriek De Gouwe een wispelturige markt. Het herstel is broos en zoals Jan Willem het verwoord ”erg kwetsbaar”. De ene maand lopen er vette orders binnen, de andere maand vraag je je af hoe het verder moet. Bij Jos ligt een slechte maand altijd aan het weer, wat mij lastig lijkt want dat heb je niet in de hand. Jan Willem zijn bedrijf is na de reorganisatie  lean en mean, maar of het genoeg is…

Ontslagen werknemers weer aan het werk

de_gouw_machine_12121Jan Willem  heeft zijn ontslagen werknemers weer elders aan het werk. Daar is hij enorm over te spreken, want emotioneel doet het je toch wat, vertelt hij.
”Je neemt de beslissing rationeel, maar persoonlijk zijn het kleine drama’s.”

Waar hij mij het meest van laat schrikken is dat ie begin november met een paar familieleden de marathon in New York gaat lopen. Als marathonloper reageer ik natuurlijk meteen enthousiast en we besluiten samen een trainingsloopje te doen. Zes keer de Coenecoopbrug in Gouda op en neer, niet mooi maar wel een goede krachttraining. Want wat ik wel weet en Jan Willem nog gaat ervaren: in het parcours van de NY marathon zitten een paar stevige kuitenbijters.

Tijdens de loop praat hij over zijn omzet, ik mag geen cijfers noemen. Maar zoals gezegd: hij kan er geen peil op trekken. Tussen de ene en de andere maand kan zomaar een paar ton verschil zitten aan order intakes. Maar het overtollige vet is weggesneden en als ik al hardlopend naar hem kijk geldt dat ook voor hemzelf. Hij zit door al dat trainen strak in het vel.  Het gaat een mooi tijd worden in NY , daar ben ik van overtuigd.

Inspelen op trends

Het regent pijpenstelen  en iedereen blijft thuis, klaagt Jos. Klagen is eigenlijk bij hem niet het juiste woord. Maar de spetters vliegen er nog niet af. Het is even aanpoten want er wordt weinig verkocht. Oktober begint goed, maar zo hard het nu regent!
Ik ken het verhaal, en Jos is niet klein te krijgen. De voorraden zijn goed, hij kan inhaken op trends, want dat is erg belangrijk. Hij had al voorzichtig ingekocht dus komt hij niet gauw voor onverwachte zaken te staan.

Van Bruggen opent nieuwe vestigingen

De aanvraag van kleine hypotheken 150.000 min nemen toe, zegt Van Bruggen. Dat komt door de starters en door veel mensen die blijven zitten, gaan verbouwen en daarom een twee hypotheek aanvragen.

Daarnaast gaan ze zes nieuwe vestigingen open, vertelt hij trots. Ze lopen de 10% achteruitgang van vorig jaar langzaam in. Even doorvragen blijkt dat de nieuwe franchisers die bij hem aankloppen het alleen niet meer zo durven. Als je bij een grote landelijke club hoort, is er veel voor je geregeld en is de kans om deze crisis te overleven groter. Van Bruggen profiteert dus eigenlijk van de recessie. Het zijn rare tijden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie