De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Welke vragen heeft u over het faillissement van DSB?

Na een tumultueuze week heeft de rechter geoordeeld: de DSB Bank van Dirk Scheringa is failliet. Dat betekent eindelijk duidelijkheid voor het personeel en de klanten.

Heeft u vragen over het faillissement? Zoals wanneer u uw geld van de spaarrekening terugkrijgt? Of misschien vraagt u zich af of uw overeenkomst over de probleemhypotheek nog wel geldig is?

Wij horen graag uw verhaal.

Update 22-10-2009:  De economieredactie is helaas niet in de gelegenheid al uw vragen afzonderlijk te beantwoorden. De antwoorden op de belangrijkste vragen vindt u echter op de speciaal ingerichte webpagina’s van DSB en DNB.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


128 reacties op “Welke vragen heeft u over het faillissement van DSB?”

 1. E. Kuijt zegt: 19-10-09 om 11:27

  Ik vind het heel triest dat het niet is gelukt want was voor iedereen het beste geweest, voor de vele spaarders/klanten, voor de vele sporters, voor de vele ondernemers buiten de DSB om maar wel zaken met ze deden en natuurlijk voor al het personeel!!! Vindt in deze tijd maar weer een goede baan, dat zal lastig lukken want er zoeken al zoveel mensen op dit moment! En… naar ik begrijp, een baan waar je weer dat zelfde fam. gevoel terug vindt!!! Want dat was toch wel heel bijzonder voor de meeste werknemers.

  Zelf vonden wij een kleine bank, met persoonlijke aandacht als je belde, heel aantrekkelijk en een overboeking ging altijd snel en probleemloos! Helaas doet de grootte van de bank ze nu de das om lijkt het en naar mijn idee ook de naam, want die kom je zo vaak tegen dat het wel een soort wrevel voor de concurrent uit moest lokken en die zijn nu misschien wel blij om verlost te zijn van de DSB!

  Vele vragen borrelen nu omhoog over je eigen geld dat bij de bank staat en waar je niet aan kunt komen!
  1. Wanneer en hoe kom ik aan een terughaal form. m.b.t. mijn Spaarrekening en mijn Deposito die 1 jaar vast stond t/m febr. 2010?
  2. Hoe zit het verder met de rente van beide spaarvormen?
  3. Hoe zit het met de automatische afschrijvingen, is dat automatisch gestopt? Bij de ING heb ik mijn automatische stortingen al geannuleerd maar via de DSB zelf liep ook een automatische incasso bij de ING.
  4. Wat als je je geld door omstandigheden al eerder nodig hebt dan dat je het gaat ontvangen?
  5. Hoe zit het met mijn caravan verzekering? Is het verstandig om elders te gaan? Kun je deze stoppen en restitutie krijgen?

  Graag zou ik de juiste antwoorden hierop te weten willen komen!

 2. Brandon Pouw zegt: 19-10-09 om 11:54

  Mijn grootste vraag is eigenlijk: Wordt Pieter Lakeman ook vervolgd, hoe groot is de kans dat hij ook failliet wordt verklaard? Ik zie hem namelijk als de grootste aanstichter.

 3. Desiree Esser zegt: 19-10-09 om 11:59

  WAT GAAT HET MET HET STADION VAN AZ GEBEUREN ? EN WAT GAAT MET DE SCHAATSPLOEG GEBEUREN? EN WAT GAAT ER MET AZ GEBEUREN?

 4. Desiree Esser zegt: 19-10-09 om 12:01

  DSB BANK FAILLIET DIT IS TRIEST ZONDE DIT WAS TE VERKOMEN GEWEEST

 5. Jos zegt: 19-10-09 om 12:04

  Wat gebeurt er met leningen (niet hypotheken)?

 6. Wim zegt: 19-10-09 om 12:04

  Misschien een rare vraag. Kan Scheringa ook strafrechterlijk vervolgd worden.

 7. D. Flikweert zegt: 19-10-09 om 12:06

  Als Pieter Lakeman geen paniek had veroorzaakt, was er niks aan de hand geweest. Als minister Bos aanvankelijk niet met paardemiddelen een niet-bestaand probleem wilde oplossen, was de paniek die door Lakeman was veroorzaakt niet verergerd. Kan Lakeman niet vervolgd worden en kan de Nederlandse Staat niet aansprakelijk worden gesteld?

 8. Ilona Roelofs zegt: 19-10-09 om 12:07

  Ik lees overal wel dat als je een achtergestelde deposito hebt dat je buiten de garantieregeling valt. Ik zou toch graag duidelijk willen hebben dat het ook echt zo is. En wat met de rente van dit jaar, is dat nog te verhalen? Het zou een schrale troost zijn, maar alle beetjes zijn welkom!

  Jammer, dat je je zuurverdiende spaargeld hebt weggezet bij een bank waarvan je ooit dacht dat dit niet kon of zou gebeuren.

 9. Est zegt: 19-10-09 om 12:10

  DSB door overheid / Bos en dan nog de persoonlijke wraak / jaloursie van Lakerman men de genadeslag van onze minister van financien die o.a. ING, Fortis en ABN/Amro vriendjes wel hielp met miljarden van de burgers en zijn niet vriend Scheringa / DSB ophing voor slechts 200 miljoen. Niet anders dan vriendjes politiek en meten met verschillende maten. Von mij mogen ze ook Becam en alle mogelijke andere financierings maatschappijen aan strenge regels onderhevig maken ter bescherming van de burger en zal elke verzekering bankaktie enz voor deze gaan werken onderzocht en accoord moeten worden gegeven door de Nederlandse bank die dan pas garant staat.

 10. Eric Zwart zegt: 19-10-09 om 12:11

  AZ wordt geoutsourced naar Ajax heb ik ondertussen vernomen!

 11. Jan zegt: 19-10-09 om 12:14

  Pieter Lakeman en de grote banken hebben hun zin.
  De luis in de pels DSB is Faliet, dit betekend naar mijn mening op termijn dat we allemaal meer gaan betalingen voor hypotheken en andere leningen. Daarnaast zullen we wellicht ook lagere rente op ons spaargeld ontvangen.

  Weet iemand hoe het zit met de leningen welke mensen hebben lopen? en de rente die word berekend, aangezien er een mutatiestop is kan er ook niet worden afbetaald door deze klanten. of staat de rente stil vanaf de maandag dat de mutatiestop in werking is getreden.

  Dit had niet gehoueven, de bank had volgens mij niet faliet gehoeven, Pieter Lakeman zou zeker vervolgd moeten worden gezien de schade welke hij heeft veroorzaakt vom zijn clubje mensen te helpen !

  Groet Jan

 12. Linda zegt: 19-10-09 om 12:15

  Je hoort steeds alleen maar over de spaarders. Wat betekent het faillissement voor mensen die een krediet hebben lopen bij DSB? moet dat nu in een keer worden terugbetaald aan schuldeisers?

 13. Joyce zegt: 19-10-09 om 12:15

  @ Desiree Esser: Stadion van AZ blijft waar die staat, zal alleen een andere naam krijgen, de schaatsploeg zal ook gewoon blijven schaatsen en AZ zal ook gewoon blijven voetballen.

  Ik maak me meer druk om al die mensen die momenteel niet bij hun geld kunnen dan om de mensen die door DSB gesponsord worden.

 14. Daniel zegt: 19-10-09 om 12:17

  Ik heb een hypotheek (nog 8 jaar vast) bij de DSB, moet ik die vanaf deze maand nog blijven betalen ondanks dat de bank failliet is, of wachten tot er een overnamekandidaat is die mijn hypotheek overneemt?
  Of moet ik zelf op zoek naar een nieuwe hypotheek gaan?

 15. dickvandersman zegt: 19-10-09 om 12:17

  Dit is in en in triest, en had absoluut niet nodig geweest. Heb zelf een normale hypotheek bij DSB , nooit problemen gehad.
  Wat nu ? Dirk Scheringa en al zijn medewerkers de klos , de klanten de klos en een economische schade van heb ik jou daar.
  Goed gedaan Woutertje…..

 16. R Heesbeen zegt: 19-10-09 om 12:19

  Ik heb een lening lopen bij de DSB.
  Maandelijks wordt een bedrag van mijn rekening afgeschreven tbv de DSB.
  Hoe gaan nu de afschrijvingen verder verlopen?

 17. B. Top zegt: 19-10-09 om 12:21

  Het is ze dus toch gelukt! DNB en Bos, de DSB failliet. Dat Lakeman de aanzet heeft gegeven, kwam goed uit! Een “lastige en buitengewoone” bankier weg van het bank toneel; ze konden de DSB daarop niet gebruiken, dat was wel duidelijk. Het zou een goede zaak zijn als hier een parlementaire enquete over gehouden wordt. De afloop? Wel Bos de klos en Welling ontslag (zonder regeling).

 18. Eric Zwart zegt: 19-10-09 om 12:25

  Geef Woutertje maar weer de schuld. Maar mag ik er U even fijn aan herinneren dat Woutertje niet verantwoordelijk is voor de mistoestanden binnen de DSB Bank, maar dat meneer Scheringa geheel hier voor verantwoordelijk is? Ik begrijp dat het voor u hele zware weken geweest zijn, maar wees blij dat Lakeman dit naar buiten heeft gebracht. Anders waren er nog veel meen gedupeerden geweest. Niks Woutertje, niks Lakeman en al helemaal niks parlementaire enquete. Stap naar Scheringa!

  En mag ik u allen er even fijn aan herinneren dat JUIST vanwege dit soort praktijken en dit soort banken de krediet crisis is ontstaan?????

  Ik groet u!

 19. Hans Hesseling zegt: 19-10-09 om 12:26

  Noch voor de klanten, noch voor de medewerkers is het leuk. Lakeman is misschien wat onvoorzichtig geweest, maar de ‘hoofdschuldige’ is en blijft toch de heer Scheringa. Popie Jopie die zich de hele tijd verschuilt achter de belangen van klanten en medewerkers. Dezelfde klanten die hij jarenlang een poot heeft uitgedraaid, waarschijnlijk ‘binnen’ het rechtelijk systeem. Is dat dan geen ‘legale’ criminaliteit, zoals Ewout Irrgang dat enige weken geleden in de kamer noemde. Wordt er door de andere banken ook en nog steeds op onoorbare wijze geld aan de samenleving onttrokken ten eigen bate? Criminaliteit moet met alle middelen bestreden en voorkomen worden, of het nu gaat om vastgoedhandelaren, witwassen van geld of misbruikers van de gaten in de wet. De multinationale belastingontduiking van vele miljarden (b)lijkt ook legaal, maar zou evenzeer aangepakt moeten worden. Het lijkt een beetje verstrengeling van commerciële en politieke belangen. Een parlementaire enquête is dus een must. Niet alleen naar de ontoereikende wetgeving in bank- en belastingwereld, maar ook naar waar het plotseling verdwenen geld gebleven is, uit welke pot Scheringa en andere geldschrapende managers hun miljoenen/miljarden verkregen hebben. Mecenasje spelen is leuk en degenen die dat geld ontvangen dragen de gever op handen, maar het gaat wel ten koste van heel veel gemeenschapsgeld.

 20. Johannes zegt: 19-10-09 om 12:26

  Ik zou graag enige opheldering zien aangaande A: Dat andere banken (volgens de AFM) precies dezelfde constructies m.b.t. koopsompolissentoepasten als de DSB maar hierop blijkbaar niet hetzelfde zijn aangesproken als de DSB. B: Het weigeren van enige steun aan de DSB door minister Bos terwijl de afgelopen tijd aan veel grotere banken gigantische bedragen (ook door de belastingbetaler op te brengen) ter redding zijn uitgegeven. C: De rol van de toezichthouder, De Nederlandse Bank, de DSB (Scheringa), de media, Lakeman, Zalm, de Grave, Lindschoten, Nijpels en de regering (Bos) dient in samenhang, éénduidig en onafhankelijk te worden onderzocht en m.i. niet door 4 st. deel-onderzoeken waarbij er enige zijn waar de slager zijn eigen vlees keurt. M.a.w. ik voel wel wat voor een parlementaire enquette. Daaruit kan dan duidelijk blijken welke rol wie heeft gespeeld en kunnen er lessen voor de toekomst worden geleerd, tevens kan m.i. alléén op deze manier het vertrouwen in banken weer terugkomen en worden de vele achterkamertjes misschien wat verder geopend, want dat er veel niet klopt in de schimmige bankwereld en de toezichthouders moge duidelijk zijn.

 21. José zegt: 19-10-09 om 12:26

  Welke aktie moet ik gaan ondernemen om mijn geld van de deposito (voor 1 jaar) terug te krijgen. En de rente??

 22. Hans Hesseling zegt: Your comment is awaiting moderation. 19-10-09 om 12:26
  Noch voor de klanten, noch voor de medewerkers is het leuk. Lakeman is misschien wat onvoorzichtig geweest, maar de ‘hoofdschuldige’ is en blijft toch de heer Scheringa. Popie Jopie die zich de hele tijd verschuilt achter de belangen van klanten en medewerkers. Dezelfde klanten die hij jarenlang een poot heeft uitgedraaid, waarschijnlijk ‘binnen’ het rechtelijk systeem. Is dat dan geen ‘legale’ criminaliteit, zoals Ewout Irrgang dat enige weken geleden in de kamer noemde. Wordt er door de andere banken ook en nog steeds op onoorbare wijze geld aan de samenleving onttrokken ten eigen bate? Criminaliteit moet met alle middelen bestreden en voorkomen worden, of het nu gaat om vastgoedhandelaren, witwassen van geld of misbruikers van de gaten in de wet. De multinationale belastingontduiking van vele miljarden (b)lijkt ook legaal, maar zou evenzeer aangepakt moeten worden. Het lijkt een beetje verstrengeling van commerciële en politieke belangen. Een parlementaire enquête is dus een must. Niet alleen naar de ontoereikende wetgeving in bank- en belastingwereld, maar ook naar waar het plotseling verdwenen geld gebleven is, uit welke pot Scheringa en andere geldschrapende managers hun miljoenen/miljarden verkregen hebben. Mecenasje spelen is leuk en degenen die dat geld ontvangen dragen de gever op handen, maar het gaat wel ten koste van heel veel gemeenschapsgeld.

 23. Hoezo komt Dirk Scheringa er nu bij iedereen mee weg om de minister van Financiën en anderen de schuld te geven? Waarom komen er vanuit de media geen reflecties over deze zwarte pieten toespelingen, terwijl de media zelf een rol speelde in het openbaren van de moreel onethische en bovendien onrechtmatige handelingen van de DSB Bank? Waarom moet Wouter Bos ten tijde van een economische recessie belastinggeld investeren in een bank die boven alles zichzelf met verkeerd beleid in de problemen heeft gebracht? En hoe kan het dat Scheringa onbelemmerd de ondernemers-held kan uithangen terwijl hij een bank volledig afhankelijk liet zijn van Scheringa’s eigen machtpositie en machtsbeleid? (De Grave werd ontslagen omdat hij de logica van de boekhouding en interne hiërarchische structuren maatschappelijk onverantwoord vond). Het leed van de mensen is begrijpelijk, maar is het het waard om deze verhaalvertelling met Bos als vijand te hanteren?

 24. Wouter Born zegt: 19-10-09 om 12:32

  De heer Scheringa heeft duidelijk aangegeven dat de basisfout bij DSB Bank zelf ligt. Echter is tevens aangegeven dat de DSB hier oplossend mee om is gegaan (boetes bepaald, overeenkomsten met slachtoffers, beleidswijziging). Dit praat het verleden niet goed, maar is wel constructief!
  Echter zijn de hoge provisies niet direct de oorzaak van alle slachtoffers die het faillissement met zich meebrengt. Mede de rol van een haast ontoerekeningsvatbare Lakeman in combinatie met DNB is de liquiditeit en solvabiliteit in korte tijd gigantisch afgenomen. Bos heeft vervolgens aangegeven dat andere banken hierdoor niet in de problemen zouden komen. Is het echter niet zo dat door een dergelijke hetse klanten van alle banken uit veroorzaakte onzekerheid een bank kunnen laten omvallen?
  Eigenlijk is het antwoord daar nee op. Want voor dergelijke banken zou Bos en DNB wel bijspringen. Het lijkt een grote kliek en vriendjespolitiek in het bankwezen.

 25. sander zegt: 19-10-09 om 12:33

  Als je een hypotheek hebt bij de dsb, moet je gewoon je verplichtingen nakomen, in dit geval je termijnen blijven betalen, naar de rekeningnummers van de dsb

 26. E. Kuijt zegt: 19-10-09 om 12:34

  Het is natuurlijk heel wrang als je een hypotheek hebt met foute toevoegingen maar er zijn veel meer banken die dit doen!
  Kijk maar op de site van EigenHuis, velen hadden een woekerpolis bij andere banken, de meesten hebben uiteindelijk een toezegging gedaan om veel te hoge kosten terug te betalen, alleen dat krijg je niet direct in handen maar pas aan het einde van de looptijd!!! ook je eigen geld dus waar je soms dus wel 30 jaar op moet wachten!
  Vele banken zijn wel geholpen door de regering maar de DSB dus niet!
  Het zal een maatschappelijk groot probleem gaan worden dus!

 27. Bos stort een paar 100 miljoentjes in DSB > DSB gaat weer open > iedere klant met ook maar een gram hersens haalt om 9 uur’s ochtends zijn/haar DSB rekening volledig leeg > DSB alsnog failliet > paar 100 miljoen weg (of naar Scheringa’s binnenzak..zie istie ook wel).

  Goed plan, jongens…DSB redden.

  Nee, Bos heeft precies het juiste gedaan…die steun aan ABN krijgt ie nog wel terug, DSB was gewoon een zwart gat.

 28. Piet Jansen zegt: 19-10-09 om 12:42

  Als internetspaarder bij de DSB weet ik niet precies hoeveel geld ik op mijn spaarrekening heb staan, omdat ik niet bij de gegevens kan. Mijn vraag is of de DSB Bank mijn spaargegevens weer beschikbaar gaat stellen in het kader van de Depositogarantieregeling, zodat ik weet waar ik recht op heb?

 29. jannie zegt: 19-10-09 om 12:43

  mijn vraag is ,wat gebeurd er met het prive geld van de familie scheringa???

 30. P. Lensink zegt: 19-10-09 om 12:43

  Ik heb geen enkele relatie met de DSB, dus sta er volkomen onpartijdig tegenover. Verleden week heb ik het hele debat gevolgd op het themakanaal politiek 24. Ik heb nog nooit een minister van Financien zo hypocriet zien schuifelen om er persoonlijk zo ‘eerlijk’ uit te komen. Het was gewoon een vooropgezet een-tweetje: Lakerman en het duo Bos/Wellink en ik heb er een heel vieze smaak aan overgehouden. De pers kan zo genadeloos zijn maar het is toch bijzonder frappant dat deze drie heren niet aangepakt worden en de DSB volledig de Zwarte Piet krijgt? Worden die andere banken, die, daar waar de DSB al orde op zaken had gesteld,deze zelfde produkten nog steeds verkopen en de tactieken nog steeds toepassen, nog steeds met rust gelaten? Ik hoop met recht dat die parlementaire enquete er komt, want het hele zaakje stinkt.

 31. joke van der valk zegt: 19-10-09 om 12:43

  Ik vind het allemaal heel triest voor de gedupeerden.
  DSB heeft niet netjes gehandeld en woekerprijzen gehanteerd.
  Vorige week gelezen over het vertrek van dhr De Grave.
  Ik vind het zo vreemd dat er niets over Dhr zalm wordt geschreven in de media.
  Dhr zalm moet toch hebben afgeweten van het reilen en zeilen binnen de DSB.
  Ik hoop dat de medewerkers snel een baan zullen vinden

 32. Amanda van de Bergh zegt: 19-10-09 om 12:53

  Hoe zit het met het schuldgevoel van Scheringa ten tijde van 80% provisie in rekening brengen?

 33. Gert zegt: 19-10-09 om 12:56

  -Wat gebeurt er als je een spaarrekening heb en een lening. Krijg ik mijn spaargeld terug of gaat de curator mijn spaar tegoed gebruiken om een gedeelte van mijn lening aftelossen?

  -Ik had op zondagavond, voor de bewuste maandag opdracht gegeven een gedeelte van mijn geld op te nemen. Tot op heden heb ik niks ontvangen. Ik meen dat ik voor de gerechtelijke uitspraak was? Hoe word dit geregeld?

  -Ik heb deze week niet kunnen klussen aan mijn huis door dat ik geen geld had en mijn auto moest deze week naar de keuring. Kan ik Lakeman/bos/wellink verantwoordelijk stellen voor de boete dat ik de keuring niet heb kunnen uit voeren?

  -Ik heb nu heel erg snel geld nodig, maar ik kan nergens zo goedkoop lenen als bij dsb. Voor mijn huidige lening hebben de dsb zelfs 2 keer mijn rente verlaagd. Zonder extra te lenen en zonder verzekering. Ik heb ooit een lening bij de postbank gehad deze was tegen de 12% kan ik het verschil en de schade ergens claimen als ik nu weer een lening aanga.

 34. Had-je-me-maar zegt: 19-10-09 om 12:57

  100 miljoen steun voor de DSB of minimaal 1,5 miljard schade, grotendeels geld van de belastingbetaler, bij een faillissement?
  Dat was voor onze salonsocialist Wouter geen moeilijke keuze.
  Laat het plebs maar weer voor de schade opdraaien.
  De vriendjes van de grote banken tevreden, want er komt geen regeling voor de koopsom slachtoffers, want de precedentwerking had ook voor hun schade opgeleverd.
  2000 arbeidsplaatsen naar de knoppen, en dat door de houding van Wouter, de leider van de PvdA, die altijd roept, werk, werk, werk.
  Ik ben geen fan van Scheringa, maar het gedrag van alle hoofdrolspelers dient te worden onderzocht, ook waarom er door de politiek nooit paal en perk is gesteld aan de hoogte van de provisies, want Dirk pakte die 80 tot 90% provisie omdat dat wettelijk was toegestaan.

 35. Bob de Kreek zegt: 19-10-09 om 12:57

  Stel dat het terugtreden van Dirk Scheringa wel was doorgegaan en zijn aandelen in de bank door zijn opvolger waren verkocht, naar wie zou dan de opbrengst zijn gegaan? Ja juist naar Dirk die het dan heel gewoon zou hebben gevonden dat deze opbrengst was verworven over de rug van zijn klanten. Had hij dat geld dan weer in een krankzinnig groot museum gestopt? Vragen, vragen waarop wij het antwoord wel nooit zullen krijgen. Wouter Bos nu van alles de schuld geven is trouwens ook wel erg gemakzuchtig.

 36. Al die stoere praat over Wouter Bos en DNB, men vergeet idd dat Scheringa dit over zichzelf en zijn medewerkers heeft afgeroepen door het (wan-)beleid wat men voerde. Niet voor niets zijn er ex-medewerkers naar de pers gestapt om hier een eind aan te maken. Niet voor niets is Frank de Grave weer net zo hard ontslagen als dat hij was aangesteld. Hij zag dat er een aantal dingen in het imperium Scheringa niet klopte en stelde daar vragen over. Maar net als bij een dictator moet je bij Scheringa gewoon je bek houden en je werk doen. Kritische vragen worden afgestraft.

  Scheringa die opkomt voor zijn mensen en de klanten? Laat me niet lachen. Als Bos hier ook nog eens geld in had gepompt, dan was het hele land ook over hem heen gevallen want dan loopt ie weer met ons belastinggeld te stunten. Nee, Bos heeft de juiste beslissing genomen. En als men ook maar overwéégd om met een opkoper als Lone Star te praten, die bekend staat om de rigoreuze maatregelen die men neemt, dan boeien de medewerkers en klanten je dus absoluut geen moer. Want je weet dat die dan de dupe zullen zijn.

  Alle gedupeerden heel veel sterkte, en we gaan over tot de orde van de dag.

 37. anne zegt: 19-10-09 om 13:04

  Inderdaad, Lakeman heeft dan wel een zetje gegeven, maar Scherings is en blijft verantwoordelijk voor wat er bij de DSB gebeurd is. Toen Frank de Grave kritische vragen stelde over het beleid, moest hij de deur uit. Dat zegt genoeg ! Zalm heeft het “spel” oogluikend toegelaten en daar zal hij intussen spijt van hebben want zijn goede naam is weg.
  Scherings heeft van de Rechtbank tijd genoeg gekregen om zijn zaken op orde te krijgen, meer dan u en ik ooit zullen krijgen, en geeft nu ten onrechte de schuld aan anderen. Heel zwak !
  Nu hij tijd heeft wil hij een boek gaan schrijven. De titel zou kunnen zijn “Hoe leer ik op een fatsoenlijke manier mijn geld te verdienen ?”
  Mijn vraag is: waarom heeft Scheringa ons, de spaarders, enige tijd geleden niet verzocht om hulp en kwam dit nu als een duveltje uit een doosje ? En probeerde hij op deze manier Wouter Bos voor het blok te zetten.

 38. Jarno Burger zegt: 19-10-09 om 13:05

  Geld verheft je tijdelijk boven het “werk om te leven”-moraal.

 39. anne zegt: 19-10-09 om 13:09

  ps: Behalve last van hoogmoedswaanzin verdenk ik de heer Scheringa er
  ook van álles te zullen blijven doen om aandacht te krijgen.
  Het zou beter zijn als de man eens rustig thuis zou gaan zitten
  nadenken waarom het allemaal zo fout kon gaan en wat ZIJN aandeel
  daarin is geweest.

 40. john zegt: 19-10-09 om 13:10

  net goed vuile oplichter dat het is die dirk klasse zo nu weer een oplichter minder toppie

 41. lida van dommelen zegt: 19-10-09 om 13:12

  Heb me tot nu niet al teveel zorgen gemaakt, want het “spaargeld is immers gegarandeert”? Tot dat je de reglementen goed leest van de garantieregeling dan zul je zien dat je eventuele spaartegoed wordt verrekend met de lening of hypotheek die je bij de DSB bank hebt. Erg oneerlijk eigelijk! Voor een Persoonlijke Lening of Credit kan ik me dit nog voorstellen maar een shypotheek vind ik toch echt een andere zaak.
  Is tegen deze gang van zaken nog protest aan te tekenen?

 42. mevr.Sterk zegt: 19-10-09 om 13:14

  De heer Welling is de hoofdschuldige, die had meteen na de klacht van Frank de Grave in moeten grijpen, weg met dat heerschap, dit is niet de eerste fout, van deze toezichthouder.
  mevr. sterk uit westendorp.

 43. simone schutten zegt: 19-10-09 om 13:22

  Mijn Florijnevloot (ABN) eind-spaarbedrag is vorig jaar naar een DSB Internetspaarrekening gegaan vanwege de hoogste rente (3,5%). Ik kan niet nagaan welk bedrag er nu op staat. Zie zelfde vraag van Piet Jansen! Mijn vraag is of de DSB Bank mijn spaargegevens weer beschikbaar gaat stellen in het kader van de Depositogarantieregeling, zodat ik weet waar ik recht op heb? Wanneer en waar is het formulier dat we hiervoor moeten invullen. Er staat nog niets op de DSB site!

 44. W. Franssen zegt: 19-10-09 om 13:23

  Heel triest voor sommige spaarders en de mensen die zo’n foute wurghypotheek hebben afgesloten.
  Begrijpelijk dat het ministerie van Financien niet 100 miljoen € wilde investeren in deze bank. Dat is toch € 50.000,- per werknemer en dat lijkt me wel wat veel.
  De bank is niet kapotgemaakt door de staat maar door dhr Scheringa en de medewerkers die deze wurgleningen verkochten.
  Het programma Radar was hier al heel lang mee bezig. Als de bank maanden geleden schuld erkend had en vervolgens voor oplossingen had gezorgd was dit alles niet gebeurd.
  Laat men dat erkennen en niet massaal de schuld geven aan anderen.

 45. Grote graaiers
  komen en gaan
  met bloedend neus
  neuzelen ze
  alsof hun neus bloed

 46. Waarom heeft Bos de bank niet genationaliseerd?
  Dan was er ook geen vertrouwensprobleem meer geweest m.i!
  En hadden tweeduizend mensen nu nog hun baan.
  en de anderhalf miljard die bos nu kwijt denkt te zijn?
  Daar is ie zeker vergeten de 2000 uitkeringen en hierdoor veroorzaakte andere faillissementen (of die nog volgen) bij op te tellen. En wie betaald? Wij dus.
  En waarom de Multinationals minder belasting betaling is ook nog geen antwoord door hem op gegeven.
  dit was absoluut de laatste keer dat ik PvdA heb gestemd.

 47. jan zegt: 19-10-09 om 13:32

  Wellink moet weg, want:
  1. Onder zijn toezicht heeft FORTIS, ABN AMRO overgenomen.
  2. Onder zijn toezicht heeft ING, Amerikaanse probleemhypotheken
  overgenomen.
  3. Onder zijn toezicht kon ICE SAVE groeien
  4. Onder zijn toezicht is het DSB debacle ontstaan.

  Wellink moet weg !!!

 48. J. Bakker zegt: 19-10-09 om 13:37

  Ik heb een hypotheek (nog 4jaar vast) bij de DSB, moet ik die vanaf deze maand nog blijven betalen ondanks dat de bank failliet is, of wachten tot er een overnamekandidaat is die mijn hypotheek overneemt?
  Gaat mijn automatische maandelijkse overschrijving naar de DSB gewoon door? of kan er geen geld meer richting DSB overgemaakt worden?

 49. Bill.G zegt: 19-10-09 om 13:38

  Waarom heeft Scheringa niet zelf die 100 miljoen die hij aan Bos heeft gevraagd in DSB gepompt.Dat geld staat vast wel op een veilige rekening bij ING o.i.d. Hij loopt dan het volle risico maar hij heeft ook voor 100% de voordelen van de woekerpolissen opgestreken.

 50. Bert zegt: 19-10-09 om 13:41

  Gaan wij nu eens echt financiel toezicht houden op de bank en verzekerings wezen in Nederland, Het debakel met Icesave en nu de schade door de heer Scheringa aangericht , zonder vroegtijdig eens stevig aan de handrem te trekken, veroorzaakt miljarden schade aan ons allen.
  Wanneer een meting voor de competentie van deze lieden welke deze instellingen leidinggeven ?
  Ik krijg nu de indruk dat er aantal vooraanstaande lieden wat traag van begrip zijn, en te lang in hun middagdutje zijn blijven hangen, waardoor de vele miljarden door de vingers glipten naar plaatsen waar dit geld van de Nederlands belastingbetaler geheel niet thuis behoord.

 51. Dagloner66 zegt: 19-10-09 om 13:46

  weer een stuk Paars Puin geruimd, het was nl. Wijers van D66 die de bovengrens van de provisie heeft opgeheven, kan Wijers ook nog vervolgd worden?

 52. Caspar Minning zegt: 19-10-09 om 13:49

  Wat gaat het failliet verklaarde DSB de Nederlandse belastingbetalers kosten?

 53. atze zegt: 19-10-09 om 13:50

  Waarom heeft Scheringa voor die 100 miljoen staatsteun alleen een beroep gedaan op Wouter Bos en niet op zijn grote fan en partijgenoot Jan Peter Balkenende?

 54. @ Bill G. Daar heb je een punt (afgezien van dat hij NIET het volle risico loopt aangezien hij zich niet persoonlijk garant had gesteld en zijn eigen vermogen dus van hem blijft.) Maar als hij zo in zijn plannen had geloofd, ook kunnen zeggen: ik geloof erin, ik sta hier voor 100% achter, ik ga garant staan. Om de medewerkers en de klanten te helpen. Maar ja, jezelf in een slachtofferrol plaatsen is natuurlijk véél makkelijker. Het ligt aan IEDEREEN, behalve aan Scheringa. Zielig en meelijwekkend typje vind ik het.

 55. Pieter zegt: 19-10-09 om 13:51

  Wat gaat er gebeuren met de kunstcollectie van het Scheringamuseum, en de geplande (bijna gerealiseerde) uitbreiding?

 56. Is het mogelijk dat Dhr. P. Lakeman strafrechtelijk vervolgd kan worden door zijn gedane uitspraken omtrent de DSB affaire? In mijn ogen heeft hij de hele zaak in stroomversnelling gebracht, zo dat er niet meer tot redding over kon worden gegaan?

 57. Wouters zegt: 19-10-09 om 14:00

  Wanneer wordt er een strafrechtelijke procedure gestart tegen die crimineel Schering? Die vent moet een paar jaar achter de tralies.

 58. Pascal zegt: 19-10-09 om 14:02

  Moet ik gewoon mijn lening blijven afbetalen, of gewoon het geld opzij zetten? Totdat het boeltje is overgenomen. Aangezien nu alles bevroren is bij de DSB bank weet ik niet of mijn maandelijkse betalingen goed aankomen.

 59. Brian van Peer zegt: 19-10-09 om 14:07

  Leuk spaarcenten voor de kinderen zodat ze straks kunnen studeren en tegelijk ook een bouwdepot hebben lopen bij DSB.
  De lening wordt nu afgelost met het spaargeld van mijn kinderen (hoe oneerlijk…)
  Voor de rest hebben wij ma om 10:00 uur het geld over willen schrijven (telefonisch) en dit kon ook maar natuurlijk niets ontvangen.
  Welke stappen kunnen we nu ondernemen ?

 60. Rob W zegt: 19-10-09 om 14:12

  Is dit niet een klassiek voorbeeld van een dader die zelf slachtoffer werd?
  Dirk zijn eigen daden (het verkopen van te hoge hypotheken)brengt hem tot zijn einde. En nu zit hij in de slachtofferrol.

 61. M. de Kort zegt: 19-10-09 om 14:21

  Ik hoor niets over de lopende (betaal)rekeningen.
  Wanneer kunnen de mensen daar weer bij en/of wat gebeurt er met dat geld?

 62. J. Verstraten zegt: 19-10-09 om 14:22

  Ik ben geen gedupeerde. Las ooit het boek De Geldmagnaten van Arthur Hailey. Ik schrok toen ik de beruchte oproep van Lakeman hoorde. De vragen.

  Is de oproep van Lakeman en het gevolg daarvan de directe oorzaak van het faillisement nu?

  Lakeman komt op voor 100.000 gedupeerden, zegt hij, maar hoeveel gedupeerden hebben hem volmacht gegeven om namens hen te spreken?

  Lakeman is zelf geen gedupeerde, wat is zijn persoonlijke belang?

  Beseft Lakeman dat zijn ‘vurige’ betoog nadelig is voor heel veel gedupeerden?

 63. Hoeveel geld kost de ondergang van DSB Dirk Sceringa?

  Lakeman stelde dat gedupeerde consumenten beter af waren met onderhandelingen met een curator. Worden de gedupeerde consumenten sneller geholpen nu de bank failliet is?

  Draaide de DSB bank de afgelopen maanden met verlies: hadden ze hun “verdien” model verloren?

 64. tineke zegt: 19-10-09 om 14:29

  Hoeveel keer is Scheringa de afgelopen JAREN gewaardschuwd voor zijn praktijken? En nog steeds kwam er geen echte oplossing voor de probleemgevallen. En wat is een probleemgeval? Iemand die echt aan de grond zit? Er zijn natuurlijk ook mensen die wel hun hypotheek kunnen betalen, maar ook veel te hoge polissen opgedrongen hebben gekregen!! Zou hij die mensen ook hebben geholpen met zijn ’26 miljoen’?

 65. JGB zegt: 19-10-09 om 14:29

  Zo zie je maar weer eens, wat er komt van stemmingmakerij, hetze en massa-hysterie. Bekijk het maar als een kernexplosie die eenmaal gestart niet meer te stoppen valt. Ik vraag mij nu al af wie het volgende slachtoffer gaat worden: BV. Nederland in de uitverkoop!
  Kijk de afgang van DAF,BAAN,FOKKER,UPC,WORLD-ONLINE EN GETRONICS.
  Doodziek word je toch van het voortdurend gestuntel van de de huidige genaratie bestuurders, wel mijn generatie trouwens.
  Eigenbelang gaat voor Partijbelang, dat weer boven Landsbelang staat.
  Wat een BANANEN-REPUBLIEK, werken als een moderne loonslaaf tot je er dood bij neervalt en ondertussen uitgemolken als een koe!
  Keer op keer worden mensen beduveld waar ze bij staan.
  Let wel: Ik geef wel om mensen en geloof in een betere samenleving, maar ik heb ook een bloedhekel aan onrecht!
  Natuurlijk hebben gedupeerden veel vragen, maar die zijn vaak toegespitst op hun specifieke situatie en dan vraag ik me af:
  Heeft U zich op het moment dat U een contract afsloot, wel goed laten informeren, en bewust van eventuele risico’s? STERKTE!

 66. N. Bos zegt: 19-10-09 om 14:31

  Een politieagent die bankier wordt. Dat kan nooit goed aflopen.

 67. Marco Aldendorff zegt: 19-10-09 om 14:42

  Dit faillissement was een strategisch plan van DNB en Bos – om verdere paniek in de markt te voorkomen. De regeling die DSB had getroffen deed de bank de das om. Dat zou namelijk een precendent scheppen, want, mensen – ALLE banken hebben woekerpolissen (en inmiddels weggemoffeld)- dat zou leiden tot totaal wantrouwen in banken in het algemeen.

  Scheringa is net zo min een oplichter als de andere banken. Overal zijn marges van 70%. DSB moest vallen om het broze vertrouwen in ALLE banken te consolideren.

  De aasgier Lakeman doet zich voor als Robin hood. Hij is niets meer of minder dan een aasgier.

  Antwoord voor mensen met leningen en hypotheken: gewoon netjes blijven aflossen, totdat jullie een brief krijgen van de bewindvoerder. Nu ‘wachten tot’ of ‘stoppen’ zou wel eens heel onverstandig blijken.

  mvg
  Marco Aldendorff

 68. Saskia van Poelgeest zegt: 19-10-09 om 14:49

  Vraag:
  Zullen in de toekomst de heren Zalm, Linschoten, De Grave, Nijpels (persoonlijk) verantwoord worden gesteld voor die DSB debacle?
  Zij hebben in ieder kennis gehad van de gang van zaken.
  Vreemd genoeg zijn zij ook (mede)verantwoordelijk voor de versobering van het sociaal vangnet in Nederland.
  Gevolg zou kunnen zijn dat sommige mensen zo financieel in de knel zijn gekomen, dat zij nogal onverantwoordelijke leningen zijn aangegaan.

 69. Sjef zegt: 19-10-09 om 14:52

  Waarom de ene Bank wel helpen en de andere niet, dat was toch ook belasting geld,dat is de vraag of dat ook nog eens terug komt.

 70. Bill.G zegt: 19-10-09 om 14:57

  Uit de vele reacties komt de naam van ene D.Scheringa veelvuldig naar voren. Wat dachten jullie van de heer H.Goor. Deze man wilde het publiek laten geloven dat de mensen met een DSB Woekerhypotheek zelf schuldig waren. Zij hadden o.a. persoonlijke leningen lopen welke in de nieuwe hypotheek waren verdisconteerd. Ook hadden zij zelf voor de nieuwe hypotheekvorm getekend. Alsof Jan de timmerman verstand had van
  criminele constructies. De kopers hebben bij hun volle verstand maar in blindelings vertrouwen in de “adviseurs” van het contract getekend. Als ik een timmerman over de vloer krijg die mij verteld dat mijn “Latei” (kenners weten wat ik bedoel) op breken staat ga ik blindelings op zijn kennis af en zal de Latei dan ook laten vervangen.

  Bill

  PS: voor timmermannen mag ook worden gelezen monteurs,stratenmakers etc kortom iedereen die na 30 jaar aangepast werk mag gaan verwachten.

 71. Savio zegt: 19-10-09 om 14:59

  Eigenlijk zijn er alleen maar verliezers: de heer Lakeman heeft willens en wetens een run op de DSB Bank veroorzaakt en daarmee een faillissement geforceerd, zogenaamd om al die mensen met een dure hypotheek te helpen. Om op de hulp van de heer Lakeman te kunnen rekenen moeten deze mensen wel eerst lid worden van zijn Stichting Hypotheekleed – pas na bijschrijving van de lidmaatschapscontributie kan men rekenen op zijn steun. Op de website roept de heer Lakeman ‘gedupeerden’ dan ook dringend op om lid te worden van zijn stichting. Inmiddels zou hij al namens zo’n 4000 gedupeerden spreken, wat betekent dat er minstens 4000 x 59 euro = €236.00 is bijgeschreven op de rekening van de stichting van de heer Lakeman, de gemiddelde koopprijs van een huis.

 72. wim v d zegt: 19-10-09 om 15:03

  als dirk scheringa echt een dictator is/was.
  zouden mensen niet allemaal met hem weglopen.
  dirk is een eerlijk keiharde werker en zakenman altijd geweest.

  nu is het cricis en iedereen klaagt over te duren hyphotheken en leningen
  hadden ze na moeten denken toen ze daar mee bezig waren.
  en die lakerman die is hoofd schuldige in heel deze zaak
  die moeten de mensen aanpakken.
  de dsb bank groeide en groeide en daar konden mensen niet tegen
  jaloezie van de onderste plank.
  hulde aan al deze mensen die hier aan meegewerkt hebben echt volwassen
  jullie moeten je schamen.

  dirk scheringa het ga je goed met je gezin en bij az zal je volgens mij altijd welkom zijn.
  kijken in deze tijd wie dan nog je vrienden zijn ook als je niks meer heb.

 73. goedwer zegt: 19-10-09 om 15:18

  Hoe kan een bedrijf dat al 35 jaar bestaat in 14 dagen failliet gaan door toedoen van Wouter Bos. Bos doet net alsof het aan DSB ligt maar het is duidelijk dat hij veel te weinig ervaring heeft. Wat is het belang van een businessplan voor een bedrijf dat al 35 jaar bestaat. Bos heeft blijkbaar zelf geen businessplan wat zijn functie als minister betreft. Voor mij is duidelijk dat z’n onervaren persoon geen functie kan bekleden als minister.

 74. Kees zegt: 19-10-09 om 15:36

  Heel sympathiek die Scheringa, lijkt het nu, maar is hij ook niet de man van lenen,lenen,lenen.nl die verantwoordelijk was voor de wet dat er ‘lenen kost geld’ bij advertentie moet staan?

 75. E. Kuijt zegt: 19-10-09 om 15:43

  Nogmaals mijn vragen, ik kan lang niet alles terugvinden namelijk!

  1. Wanneer en hoe kom ik aan een terughaal form. m.b.t. mijn Spaarrekening en mijn Deposito die 1 jaar vast stond t/m febr. 2010?
  2. Hoe zit het verder met de rente van beide spaarvormen?
  3. Hoe zit het met de automatische afschrijvingen, is dat automatisch gestopt? Bij de ING heb ik mijn automatische stortingen al geannuleerd maar via de DSB zelf liep ook een automatische incasso bij de ING.
  4. Wat als je je geld door omstandigheden al eerder nodig hebt dan dat je het gaat ontvangen?
  5. Hoe zit het met mijn caravan verzekering? Is het verstandig om elders te gaan? Kun je deze stoppen en restitutie krijgen?

  Graag zou ik de juiste antwoorden hierop te weten willen komen!

 76. Blokker zegt: 19-10-09 om 15:49

  Allereerst mijn medeleven voor degenen die gedupeerd zijn door het faillietsement van de dsb bank. Betreft dit failiesement zet ik achter bepaalde omstandigheden mijn vraagtekens. In acht nemend dat dit soort besluiten op hoog niveau zijn en dat vaak zelfs het beste besluit zijn nadelen heeft, wil ik toch mijn kritiek geven op een deel van de aanpak van de Heer. Bos de minister van financien van Nederland.
  Dit kritiek is gebaseerd op de uitspraken die laatstgenoemde deed tijdens het debat afgelopen Donderdag dat werd uitgezonden door politiek 24.
  In dit debat spreekt de heer bos meermalen over een “ongezond bedrijf” refererend naar de DSB om zijn standpunt tegenover zijn collega ministers te onderbouwen, daarbij concludeert hij meerdere keren dat er geen fundament bestaat voor het voortbestaan van de bank.
  Deze uitspraken zijn mischien gegrond en reeel, maar de timing is destrastreus en minister onwaardig, een functie waarin integriteit en objectiviteit te samen met een zekere terughoudendheid centraal staat.

  Hoe kan het, dat op het moment dat de Heer.scheringa heel nederland rond raced op zoek naar een
  Oplossing, notabene een gelegenheid die gegevenen werd door de rechtbank, wouter bos op dat zelfde moment op de televisie een debat voert waarin hij in meerdere verschillende formuleringen aangeeft de Bank geen kans meer te geven voor de toekomst. Hoe kan het dat de minister zo uitgesproken zijn standpunt opnbaar gaf terwijl er nog opportunities waren voor het voortbestaan van de DSB, is men zich niet bewust van het fenomeen media effect, of juist wel..?

  Hoewel ik vrij nuchter ben gaf mij dit sterk de indruk dat de minister er in een bepaalde manier bij gebaat was dat de val van de dsb snel werd gerealiseerd. Daarbij ben ik van mening dat de gesprekken tussen de DSB met de grote banken een formeel toneelstuk was, echter niet voor DSB, maar wel een groot gelach voor de banken.
  Bij mij heerst het sterke vermoeden dat de krenten uit de pap van DSB al voor die gesprekken waren verdeeld onder de bankgrootmachten.

  Over de rol van de Heer.zalm kan ik weinig zeggen want ik ben niet op de hoogte van zijn rol in de berdijfvoering van DSB, echter ben ik van mening dat hij voor geld heeft gekozen en niet voor zijn waardevolle imago. Ik had niet verwacht dat iemand met zijn ervaring en “passie” die foute keuze zou maken. In het engels noemen ze geloof ik ook wel “greed”.

 77. hubert zegt: 19-10-09 om 15:52

  wie zijn nu die curatoren? adres graag.

 78. Klaas zegt: 19-10-09 om 16:51

  Aan alle alle gedupeerde van de DSB Ramp.

  Het is moeilijk te verwoorden vanuit een situatie waar ik mij zelf niet in verkeer. Alsnog wil ik uit mijn hart spreken naar alle van jullie over dit gehele gebeuren, dat wat mij als buitenstaander absoluut zeer diep heeft geraakt. Ik kan absoluut op geen enkele manier ergens een vergelijking mee maken, van het verdriet en pijn die jullie allen hebben door al dit gebeuren. Ik kan alleen met letters aangeven dat ik absoluut mee leef met een ongelooflijk verlies en de verloren hoop.
  Een ongelooflijke dank wil ik uitspreken dat u Dhr. Jelle Hendrickx, bestuursleden van SSP, Dhr. H. de Wit, voorzitter, Dhr. M. Mutgeert secretaris, Mevr. Y.H.G. Högemann, penningmeester, die alle tezamen het gevecht aangegaan zijn voor zo vele slachtoffer van deze immens grote ramp die zich heeft voorgedaan.

  Ik hoop dat ieder ondanks de immens grote verlies, dat iedereen elkaar nu het absoluut nodig zal zijn elkaar helpen zoals ondersteunen in de aankomende moeilijker tijden. Juist nu is het ongelooflijk belangrijk om elkaar te ondersteunen zonder schaamte naar elkaar van de ramp. Er kan nu wel weer gesproken worden over de DSB ramp, maar daar zijn jullie niet mee geholpen. Er moet nu driftig gezocht worden naar ideeën om ervoor te zorgen dat ieder alsnog op een normale wijze de maand door zullen komen.

  Daarbij hoop ik dan ook, dat de regering in deze extreme situatie alle gedupeerde financieel zal ondersteunen voor de aankomende maanden. Dit door een geld bedrag vrij te maken, dat de gedupeerde die op de afgrond staan van hypotheek zoals op persoonlijk vlak door deze gehele situatie.

 79. Lulhannes zegt: 19-10-09 om 16:56

  Sjonge jonge wat flauw (en gemakkelijk) om Wouter Bos de schuld te geven. Ze hebben er zelf een zooitje van gemaakt met hun aan oplichting grenzende praktijken en nu is het huilen… Het is mens-eigen om een zondebok te zoeken als er iets dergelijks gebeurt maar wat mij betreft gaan de beschuldigende vingers naar Dhr. Scheringa zelve.

 80. lijsterbes zegt: 19-10-09 om 17:09

  De hoofdschuldige aan het banroet van de DSB-bank is de bank en daarmee Dirk Scheringa zelf. Dat hij in zijn eigen persconferentie zo zielig deed vond ik een aanfluiting. Geen enkele bank heeft een brandschoon imago (uitgezonderd misschien de ASN, maar dat is ook meer een goede doelenbank). Bij iedere bank is er wel wat mis. Alleen geen enkele bank maakt op de televisie zoveel reclame voor geld lenen. Daar brandt men niet zijn vingers aan. Het komt onsympathiek over. Geld lenen kan bij iedere bank en ze zullen altijd er wel veel aan verdienen.
  Het feit dat de DSB-bank onder veel namen ons zo graag aan leningen hielp komt op mij gewoon onbetrouwbaar over.
  De DSB-bank heeft ook met de hypotheken veel fouten gemaakt en mensen echt willens en wetens financieel benadeeld en in de problemen gebracht. Dat consumentenprogramma’s daar aandacht aanbesteden is de taak van die programma’s.
  Het imago-probleem van de DSB is hun eigen schuld. Het wantrouwen van het publiek is volkomen terecht. Dat heeft de DSB kapot gemaakt. Externe factoren hebben het proces wel versneld.
  Toch heb ik nog een paar vragen.
  Ik dacht dat kunst altijd de waarde heeft van wat een gek er voor geeft. Hoe kan men dan aan de kunstcollectie van Dirk Scheringa een waarde hechten van 40 miljoen euro. Als alles op een veiling komt zal het dat bedrag waarschijnlijk niet opleveren.
  Zelf zegt Dirk Scheringa dat er gegadigden zijn voor de schaatsploeg. wie zijn die gegadigden? Namen en rugnummers graag.
  Hebben andere banken ook spaarrekeningen met achtergesteld deposito? Hoe herken ik die spaarrekeningen als ik wil sparen.

 81. Ruud Schmeitz zegt: 19-10-09 om 17:23

  Uit de korte video ‘Financiën: ondergang DSB onafwendbaar’:
  http://player.nos.nl/index.php.....:5-580988/

  het volgende citaat:
  “Ten aanzien van de liquiditeit veronderstelde
  het plan dat er geen uitstroom van spaarders
  zou plaatsvinden op het moment dat de nood-
  regeling zou worden opgeheven. DSB rekende
  bovendien op meer dan herstel van de spaar-
  tegoeden. (…) Deze aannames van DSB zijn
  voor het ministerie van Financiën en DNB
  onvoldoende realistisch.”

  Dus Scheringa en consorten dachten werkelijk dat er niet alleen géén bankrun zou ontstaan, maar dat spaarders die eerder bij de DSB zijn weggegaan zouden terugkomen ?
  Dat is toch volkomen wereldvreemd ?

  Had minister Bos werkelijk 100 miljoen belastinggeld in dit volstrekt onrealistische plan moeten investeren ?
  Ik denk het niet, en ben blij dat hij het niet gedaan heeft.

  Ruud Schmeitz

 82. JGB zegt: 19-10-09 om 17:45

  @hubert

  Kijk eerst op de link, helemaal bovenaan.
  Voor jou info: een brief tav dhr Kuiper en dhr Schimmelpenninck
  naar DSB Wognum (zie gouden gids) of per email zou toch voldoende moeten zijn. Maak van alle correspondentie kopieen en verstuur belangrijke brieven liefst aangetekend, zodat je zeker weet dat
  het ook aankomt en niet ergens op internet blijft ‘hangen’

 83. Cees zegt: 19-10-09 om 18:15

  Naar welke bank moet je nu? om zonder te hoeven te betalen(gratis betaalpas van DSB)met je eigen geld te kunnen betalen ?
  heeft Lakerman wel eens aan deze kosten gedacht?
  450.000 x min € 30,00 voor een betaalrekening Dank jewel Lakerman

 84. Gio zegt: 19-10-09 om 18:16

  Ik heb een crediet bij DSB, blijven de automatische incasso’s nou doorlopen of moet ik zelf het maandelijks bedrag overmaken. zijn die rekeningen waar wij moeten betalen niet ook bevroren?

 85. Adriën zegt: 19-10-09 om 18:23

  Wij zijn nu al zo’n 6 á 7 jaar bezig ons geld terug te krijgen van een aandelenlease van DSB (Hollands Welvaren Select), nu is pas eindelijk de uitspraak gedaan door de Hoge Raad en waren we bezig met DSB over het bedrag van de schikking, dit werd lekker lang gerekt en nu het faillissement…
  Krijgen wij ons geld nog terug?? We raken ons huis en alles kwijt als we het niet krijgen..

 86. Jaap zegt: 19-10-09 om 18:36

  In de berichtgeving wordt met geen woord gerept over de DSB-dochters BECAM, Postkrediet, Frisia Financieringen, Lenen.nl enz. Vallen deze ook onder het faillisement van DSB?

 87. Marijke zegt: 19-10-09 om 18:48

  Er wordt heel veel gesproken over de mensen die gedupeerd zijn en dat is ook wel logisch, maar voor mensen die gewoon een lening hebben lopen bij de DSB is er verdomde weinig info te vinden.
  Er wordt wel heel leuk gezegd dat als je een lening hebt, dat je gewoon moet blijven betalen, maar de automatische afschrijving van mijn bank naar de DSB is er niet door! Moet ik zelf gaan storten? Volgends mij komt er op dit moment helemaal niks aan bij DSB, dus ga mij AUB eens vertellen wat wij moeten doen? Ik heb geen zin om straks het verwijt naar mijn hoofd te krijgen dat ik nalatig ben in het aflossen van mijn lening. Met vriendelijke groet, Marijke

 88. omr zegt: 19-10-09 om 19:14

  wat gaat met de krediten gebeuren en zeker met die onnodige verzekeringen!!! kan iemand a.u.b een uitleg geven?
  moeten we nog de alle aansmeerde onnodige verzekeringen nog betalen??

 89. monique zegt: 19-10-09 om 20:06

  Hoi,
  Ik heb ook een vraag net zoals duizenden mensen wij hebben een lening via becam afgesloten en bij ons is ook een overlijdensverzekering erbij afgesloten en die is meteen betaalt komt dat geld nu vrij ??? of neemt een andere bank die mee over .
  Ik zou hier graag antwoord op willen kan het namelijk nergens vinden op internet ?

 90. Patrick zegt: 19-10-09 om 20:31

  Ik heb een krediet van 15.000 euro staan bij de DSB. Hiervan staat niets meer open (alles afbetaald vlak voor het faillisement). Ik heb hiervan een bewijs nodig ivm aanvraag van hypotheek. Hoe kan ik deze krijgen. Wanneer ik deze niet voor einde van de week heb moet ik allerlei extra kosten gaan betalen. Wie weet wat ik kan doen?

  Groet

 91. Paul zegt: 19-10-09 om 20:39

  Alle bankiers zijn dieven.
  Wanneer gooien we de andere dievenbende omver het advies van Lakeman is voor alle banken. Het systeem is gecrashed.
  Het kan niet worden hersteld zonder het af te breken en de macht van de bankiers af te nemen.

 92. pat zegt: 19-10-09 om 20:59

  Graag zouden wij willen weten ofdat eind van de maand de hypotheek wordt afgeschreven,of moeten wij dit zelf over maken zo ja waar heen.of moet je dit zelf op zij zetten tot dan er een andere bank onze hypotheek overneem en moet je het dan met terugwerkende kracht aan de nieuwe bank betalen.of blijf dsb het elke mnd nog afschrijven tot onze hypotheek is overgenomen???
  En krijgen wij nog een afschrift met betaalde rente van dit jaar voor belasting aangiften en afschrift hoeveel je al heb ingelost op je hypotheek.of is die ingelosten stukje ook weg qwa geld
  Krijgen wij nog een schrijven van de dsb over hoelang het kan gaan duren voor onze hypotheek is overgenomen door een andere bank ,en wat er gaat gebeuren als er geen andere bank is die onze hypotheek wil overnemen,wat gaat er dan gebeuren met onze hypotheek.
  en kan de bank die de hypotheek overneemt hem wijzigen qwa rente en looptijd ,vorm ect…of mogen ze daar niets aan wijzigen tot rente looptijd voorbij is?
  Hopelijk kunnen jullie mijn vragen beantwoorden ,want kan hier nergens echt een antwoord op vinden

 93. rijk blankestijn zegt: 19-10-09 om 21:24

  heb een vraag hoe gek is het als je als partucilier geld op een bank rekening zet om te sparen of wat dan ook en je hebt meer de 100000 euro dat je dat geld kwijt bent zo wil je toch als mens nooit meer dan zo,n bedrag op je rekening hebben.
  daarnaast heb ik geen vertrouwen meer in geen een bank en de nederlandse staat tis dat ik voor mijn werk een bank rekening moet hebben anders was ik al lang weg bij een bank zo,n bedrijf licht je toch allen maarop zie maar wat er nu gebeurt en ome dirk heeft hues nog wel geld al is het in zwitersland heb echt geen medelijden met die man had hij zijn werk maar beter moeten doen

 94. Marco zegt: 19-10-09 om 21:28

  Gaan alle DSB hypotheken overgenomen worden door andere banken of kan het hele hypotheek bedrag als nog in 1X keer worden opgevraagd door de curatoren.
  We kunnen nu alles prima betalen, maar als bovenstaande het geval is hebben we een mega probleem

 95. a.m. zegt: 19-10-09 om 21:47

  wat voor stappen moet ik ondernemen om mijn 10000 € terug te krijgen,al had ik maar dat voorschot van 3000 €. of maar gewoon wachten??

 96. Dan zegt: 19-10-09 om 22:04

  Het vertrouwen in de banken is wel weg.
  1 ze hebben bewust belegd in een gammele huizenmarkt
  2 ze lichten mensen op met medeweten van DNB
  3 De verklaring dat de crisis er niets mee van doen heeft geloof ik niet domweg omdat er in de afgelopen 70 jaar geen enkele bank failliet ging ongeacht het wanbeleid.
  4 uitkeren van bankgaranties tot 100.000 euro levert alleen maar een hogere staatsschuld en inflatie op die dus weer wordt betaald door de arbeiders en MKB.

  5 nu we in de EU zitten betalen we uiteindelijk ook de prijs voor de andere getroffen EU landen, al is het maar via de koppeling van de waarde van de munteenheid.

 97. Ron zegt: 19-10-09 om 22:28

  Ik heb mijn krediet bij de DSB net voor het faillisement afgelost.
  Hieraan gekoppeld was een verzekering bij REAAL (profijtplan) Deze is ook al beeindigd alleen keert men het saldo niet uit omdat DSB de pandhouder is en toestemming moet geven? Hoe wordt dat nu opgelost? Hoe krijg ik het alsnog voor elkaar om het geld uitgekeerd te krijgen?

 98. Frans zegt: 19-10-09 om 22:56

  Ik had nog niet eerder van achtergestelde deposito’s gehoord,
  maar nu begrijp ik waarom deze zo heten. Ben zelf niet getroffen door
  de ondergang van de DSB, maar het wil er bij mij niet in dat mensen
  die voor meerdere jaren hun geld tegen een hogere rente vast hebben
  gezet, dat die nu geheel naar hun geld kunnen fluiten.
  Dit vind ik zo ongehoord dat ik me afvraag wanneer de eerste stenen
  door de ruiten gaan.

 99. Desiree Esser zegt: 19-10-09 om 23:25

  ALS EEN BANK OF BEDRIJF FAILLIET IS BESTAAT HET DAN NOG ALS NV

 100. Piet zegt: 19-10-09 om 23:28

  Ik ben in het bezit van een kapitaalverzekering. Hoe gaat het nu verder? Moet ik blijven betalen, kan ik hem opzeggen?

 101. jeki zegt: 19-10-09 om 23:30

  Wat gebeurt er met de koopsompolissen. Dit zijn bij mij verzekeringen voor ww en wao.

 102. jan zegt: 19-10-09 om 23:36

  bijna iedereen valt over lakeman heen maar als je goed leest kijkt en vooral luistert , zie je dat DSB al geen winst meer maakte toen het stopte op 1 april met verkopen (aansmeren ) van koopsompolissen.
  dat werd in beheer gestopt ( museum az stadion).
  het feit dat jelle zich nu opwerpt als redder in nood.(hij deed wel goed werk met en poging tot…) is ook een beetje overtrokken ,
  want wanneer precies tekent (mondeling ) DSB nou het contract
  met wabeke erbij , NOU ???? pas op 7 oktober dus na de oproep van lakeman, toen de kooltjes wel erg heet werden onder voeten van Dirkje en consorten.
  Dus conclusie de oproep was een druppeltje maar de emmer heeft Dirk toch echt zelf omgestoten, en de andere banken ( zie AFM, ookveels te laat ingegrepen net als DNB)kunnen hun borst natmaken na het opmaken van de balans vandaag
  +- 1 miljard €€€€€ en de nodige polisclaims die zij nog kunnen verwachten , dus de bankiers moeten weer ff rekenen vanavond of ze nog wel een BONUSJE kunnen verwachten met kerst,
  de heren zullen wel en warm plekje opzoeken op aarde waar zij weer sniekie plannen kunnen uitbroeden om de klein man op een of ander manier weer geld uit de zakken te kloppen ( betaalpasjes moeten weer iets omhoog in prijs).
  ik groet U, veni vidi vici, //maar ook weer weggegaan.
  Caveat emptor ( laat de koper op zijn hoede zijn)

 103. Desiree Esser zegt: 19-10-09 om 23:39

  STEL IK HAD GELD BIJ DE DSB BANK STAAN EN IK GA ZAKGELD PINNEN KRIJG IK DAT GELD UIT DE FLAPPENTAP?

 104. dennis v engeland zegt: 20-10-09 om 07:49

  wij hebben een oude verzekering die wij afgekocht hebben maar de datum van uitbetalen is 17-12-2009 hoe word dit opgelost en krijgen wij dat geld nog wel?
  vr.gr.Dennis

 105. Hans zegt: 20-10-09 om 07:50

  Als ik 3 ton spaargeld heb, is 1 ton veilig en ben ik 2 ton kwijt. Als ik 3 ton hypotheek heb, moet ik alles afbetalen. Dat is niet eerlijk. Waarom is dat zo?

 106. Peter zegt: 20-10-09 om 09:07

  Stel we hebben een hyptheek bij een bank van 40.000,–,daarnaast(opnieuw stel) een spaarrekening van 170.000,– op twee namen.
  Hoe gaat de afwikkelaar daar mee om.
  Gaarne uw reactie.

 107. Ingrid zegt: 20-10-09 om 10:07

  Wordt het gehele spaartegoed in een lopende hypotheek gestort ondanks de voorwaarden die aan de hypotheek verbonden zijn? Wij mogen zelf maximaal 10% per jaar aflossen en zou dan nu in één keer meer afgelost kunnen worden? Het spaartegoed is niet voor niets spaartegoed(pensioenvoorziening, studiegeld kinderen e.d.) en dit wil je uiteraard niet allemaal in je hypotheek zien verdwijnen. Is hier een regel voor of wordt inderdaad je gehele spaartegoed in verrekend met de hypotheek ondanks de hypotheekvoorwaarden?

 108. Tim zegt: 20-10-09 om 11:44

  Mensen moesten eens weten hoe slecht veel bedrijven ervoor staan. Sommigen nog slechter dan DSB. Zouden ze daar ook de regering de schuld van geven ?

 109. Dick zegt: 20-10-09 om 11:59

  Ik heb een hypotheek bij de DSB Bank. Ik heb er geen problemen mee en kan het ook gemakkelijk betalen. Normaal wordt alles afgeschreven van mijn DSB Bank rekening, maar dat gaat even niet meer. Binnenkort moet er weer betaald worden, maar het is me totaal onduidelijk en niemand heeft nog ergesn antwoord gegeven (voorzover ik weet): HOE moet ik dat doen? Naar welke rekening? Alles is tenslotte geblokkeerd! Als ik het elders reserveer, dan kan ik mogelijk als wanbetaler gezien worden…… Het geld is er, maar waar moet ik het kwijt?

 110. JGB zegt: 20-10-09 om 14:22

  @Peter:
  Voor zover ik weet zijn zgn en/of-rekeningen of spaarrekeningen op dubbele namen gararandeerd tot een ton per rekening per persoon.
  In dat geval zou je dus tot 2 ton garantie hebben, waar die 170.000 dus zeker ondervalt. Daarna worden schulden en tegoeden met elkaar verrekend
  Ook andere leningen worden direct vereffend veelal inclusief rente tot aan de dag van de noodmaatregel (vorige week maandag).
  Zodoende blijft er in jouw rekensom 130.000 tegoed over maar is je huis dan wel hypotheekvrij. In een eerdere bijdrage heb ik al eens vermeld dat veel mensen in een voor hun specifieke situatie zitten en die vind je niet terug op bovenstaande link met standaard vragen.
  Ik vind het dan ook jammer dat de redactie wel zegt van kom maar op met je vragen en dan vervolgens niet thuis geeft.

 111. Redactie Economie zegt: 20-10-09 om 14:27

  @JGB

  Alle vragen en reacties worden gelezen en voorzover mogelijk beantwoord op onze site. De link daarvoor is bovenaan deze blog te vinden.

  Namens de redactie,

  Peter Van den Meerschaut

 112. Bill.G zegt: 20-10-09 om 14:34

  Na afloop van Pauw en Witteman gisteravond is mijn stelling dat Dick een notoire oplichter was gewijzigd naar: “sympathieke oplichter” Hij heeft nog maar 3 huizen. Hebben jullie die huizen weleens gezien!! Mij rest alleen nog maar alle medewerkers van DSB sterkte toe te wensen want ik denk dat DSB wel (m.u.v. hypotheekhouders) een van de klantvriendelijkste banken was

  Bill.G

 113. JGB zegt: 20-10-09 om 15:04

  @redactie economie:
  Dat wist ik al, maar toch bedankt!

 114. E. Kuijt zegt: 20-10-09 om 15:11

  Ik kan nog steeds niet alle antwoorden op al die vragen hierboven terug vinden!!!

  1. Wanneer en hoe kom ik aan een terughaal form. m.b.t. mijn Spaarrekening en mijn Deposito die 1 jaar vast stond t/m febr. 2010?

  2. Hoe zit het verder met de rente van beide spaarvormen?
  Antw.: Spaarrekening t/m 12 oktober maar kan nergens iets vinden over Deposito 1 jaar vast, hoe zit het met deze rente???

  3. Hoe zit het met de automatische afschrijvingen, is dat automatisch gestopt? Bij de ING heb ik mijn automatische stortingen al geannuleerd maar via de DSB zelf liep ook een automatische incasso bij de ING.

  4. Wat als je je geld door omstandigheden al eerder nodig hebt dan dat je het gaat ontvangen?
  Antw.: iedereen krijgt alvast 3000 euro voorschot binnenkort, meer gegevens volgen morgen.

  5. Hoe zit het met mijn caravan verzekering? Is het verstandig om elders te gaan? Kun je deze stoppen en restitutie krijgen?

  6. Moet je een verzoek over de stand van zake over je spaarrekening en Deposito rekening opvragen bij Dhr. Kuiper en dhr. Schimmelpenninck?
  Moet je daar een brief over sturen t.a.v. hun via de DSB adressering???

  7. Nemen zij dan ook meteen de rente mee t/m 12 oktober???

  Waar kan ik alle antwoorden terug vinden? Niet via het kopje hier helemaal bovenin!!!!

 115. N van Donkeren zegt: 20-10-09 om 15:53

  OK is DSB failliet
  Maar de DSB-onderdelen Becam, Lenen.nl en Frisiafinancieringen dan?
  Die websites geven niet de indruk dat ze failliet zijn en je kan daar schijnbaar nog vrolijk een lening krijgen.

 116. Leo zegt: 20-10-09 om 18:32

  Ook wij hebben en een spaarrekening en een persoonlijke lening lopen bij DSB, bij verrekening van de saldi heb ik, net als DSB, een liquiditeitsprobleem, die spaarrekening was voor onvoorziene omstandigheden: kapotte wasmachine, autoreparatie enz. Kan ik verrekening van de saldi voorkomen ??

 117. sallons zegt: 20-10-09 om 19:11

  VIER JAAR GELEDEN HEB IK DIT AL ZIEN AANKOMEN

 118. JGB zegt: 20-10-09 om 19:34

  @E Kuijt:
  Dat bedoelde ik nou ook, ga naar bovenstaande link en zoek hier het item “veel gestelde vragen over DSB-bank” op en houd voorlopig elke dag de DSB-site in de gaten voor mededelingen etc. Van DNB krijg je automatisch bericht, indien van toepassing.

  @redactie:
  Natuurlijk snap ik ook wel dat U eerst onderzoekt en/of verifieert of tips en adviezen wel op waarheid berusten. Ik vertel enkel wat ik uit persoonlijke ervaring en kennis weet. Trouwens hulde voor die screening, want daarvoor is het onderwerp te serieus!

 119. A.A. zegt: 21-10-09 om 00:08

  2 jaar geleden heb ik contact gezocht met DNB om mij te laten informeren over de DSB. Ik ben geen financieel expert en had behoefte aan ‘betrouwbare’ informatie. DNB liet mij weten dat de DSB een goede en solide bank was, waar ik beslist mee in zee kon gaan; “de DSB is gegarandeerd”. Met deze informatie van DNB heb ik vervolgens 15.000 euro spaargeld in een achtergesteld deposito gestoken. Dit lijkt nu een risico, maar daar leek toen totaal geen sprake van te zijn. Achteraf blijkt dat DNB toen al wist dat er problemen waren bij de DSB; dit hebben ze dus willens en wetens verzwegen.Als ik dat toen had geweten had ik nooit een achtergesteld deposito genomen. Ik voel mij voorgelogen, bedrogen en bestolen. Ik ben mede dankzij de DNB mijn zuurverdiende spaargeld kwijt. Met mijn gevoel van rechtvaardigheid heb ik nog steeds de hoop dat DSB toch te hulp zal gaan schieten…..

 120. Willee zegt: 21-10-09 om 14:32

  Plm. 1 1/2 jaar geleden besloten om een vaste termijndeposito van een half jaar te nemen bij de DSB. Na een half besloten om nog eens een jaar vast te zetten. Termijn loopt op 21 oktober af en ik heb al verzocht om dit bedrag inclusief rendement (€1000,-) terug te storten op mijn tegenrekening. Mijn vraag is nu de volgende: valt ook mijn rendement onder de gerantieregeling of kan ik hier naar fluiten?

 121. Jeroen Janssen zegt: 21-10-09 om 22:27

  Is Dirk Scheringa niet die man van die bank die door graaien en grabbelen vele mensen de vernieling in heeft geholpen? Die man die zo vol is van zichzelf, dat hij aan alles wat hij aanraakt zijn naam verbindt? Hoe kan het dan zijn dat deze woekeraar een soort held aan het worden is? Iedereen heeft medelijden met deze triesteling, terwijl hij toch echt degene is die klinkende munt sloeg uit onnozelheid van klanten en valse voorwendselen. Iedereen vind het ineens zielig dat meneer zijn hobby’s kwijt is. Als ik nog geld van hem zou krijgen zou ik ook meteen zijn museum leeg halen. Niks zieligs aan; had hij eerder moeten bedenken. Op je plek, gek. Jij bent niet kapot gemaakt. Heb je helemaal zelf gedaan door anderen kapot te maken. Nu niet gaan zitten huilebalken, alsjeblieft. Die man verdient geen museum, maar een schop onder zijn hol. Niks boek schrijven of film maken. Wat denk je nou? Ga aan het werk. Ga goed maken wat je hebt aangericht. Mafkees. Tssss….

 122. ALATTIN zegt: 21-10-09 om 23:10

  Mijn grote vraag is hoe zit het met mijn bouwdepot (19.000 eur)die ik nog krijg van DSB waar ik wel netjes elke maand mijn rente voor moet betalen.???MAAR NIET KAN OPNEMEN!!!

 123. Flater zegt: 22-10-09 om 07:58

  Graag zou ik van u vernemen of het bij u bekend is dat de overige banken de nu betaalde rekeningen aan DSB parkeren op een tussenrekening! Wat het doel hiervan is, is me onduidelijk! Elke betalende klant komt zo in een onbedoelde in een betaal achterstand.

 124. robert zegt: 22-10-09 om 09:48

  Laakeman, heeft geen schuld.Hij heeft iedereen wakker gemaakt.
  Tros radar was de eerste die in 2007 al aan de bel heeft getrokken.
  Dit is 2 jaar nadat Scheringa een bankvergunning heeft gekregen van DNB.

  DNB heeft pas in 2009 acties ondernomen, het leed was al geschiedt.
  Wie is er fout, mijn inziens Scheringa en Wellink van DNB

  De zaak kwam in versnelling doordat een lek geconstateerd werd en maandag ochtend in de krant stond. Is dit bewust, u mag het zeggen

 125. Ingrid zegt: 22-10-09 om 10:49

  Hoe zit het met de zilvervlootrekeningen? Vallen deze ook onder de garantieregeling van de Nederlandse Bank? Overigens kun je deze nog steeds afsluiten op http://www.zilvervloot.nl!!

 126. De economieredactie is helaas niet in de gelegenheid al uw vragen afzonderlijk te beantwoorden. De antwoorden op de belangrijkste vragen vindt u echter op de speciaal ingerichte webpagina’s van DSB en DNB.

  https://aanvraag.dsbbank.nl/stortingsverzoek/faq/
  http://www.dnb.nl/over-dnb/de-.....223286.jsp

 127. WIj gaan verbouwen. Dit is getekend obv toezegging DSB (account manager, telefonisch contact en Notaris dat alles rond is). De afspraak met de notaris is gemaakt voor verandering van de hypotheek tbv de verbouwing. Ivm faillissment is alles stopgezet (19/10), gelukkig want stel je voor dat ik had getekend. Ik heb echter wel een verbouwing en kan geen nieuwe hypotheek afsluiten bij een ander bank (accepteren geen 2e hypotheek). Bij voorkeur zou ik Bijv. boetevrij inlossen en met een andere bank in zee gaan ! Hoe ga ik hiermee om en zijn er anderen die eenzelfde situatie hebben (kosten gemaakt (bijv taxatie), maar wordt niets mee gedaan en kan alleen een dure persoonlijke lening aangaan)

 128. Moet ik iets doen ivm met onze drie zilvervloot rekeningen?
  Ergens reageren? Krijg ik bericht?
  Echt belachelijk dat je niet even een mailtje of brief mag ontvangen…
  zijn centjes van kindertjes…
  Wie weet wat te doen?
  Gr. linda

Geef een reactie