De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wat kost uw verzekering

RekenmachineOok van schrik nu eindelijk eens gekeken wat u eigenlijk heeft betaald voor uw financieel advies. Wat heeft uw hypotheek gekost? En de verzekeringen die u daarbij afsloot?

Twee weken geleden bleek uit onderzoek van de AFM dat het “gros” van de verzekeraars/aanbieders voor een kredietverzekering een provisie betaalt van 80 procent. Van iedere euro gaat dan 80 cent naar de tussenpersoon. “Volstrekt idioot,” zei minister Bos, maar dus wel heel gangbaar.

Maar hoeveel is redelijk? Voor het afsluiten van een autoverzekering krijgt een adviseur gemiddeld 20 procent . Voor de aansprakelijkheidsverzekering 25 procent, reis en rechtsbijstand leveren vergelijkbare percentages op.

Jarenlang werd het advies niet door de klant, maar - via de provisie – door de verzekeraar betaald. Als je er over nadenkt eigenlijk een wonderlijke constructie.  Maar ook een constructie waardoor financieel advies voor iedereen beschikbaar is.  Je wandelt een advieskantoor binnen en een uur later sta je buiten met een advies. Gratis. Dat was een illusie weten we nu. Gratis bestaat niet, via de premie betaalt de klant uiteindelijk gewoon de provisie, alleen wist hij dat niet.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Nu gaan steeds meer adviseurs over naar een nieuw systeem: uurtje-factuurtje. De klant betaalt gewoon een uurtarief voor het advies. Toch houden veel adviseurs nog vast aan het oude systeem omdat de klant niet per uur zou willen betalen. Wat vindt u? En: Wat heeft u betaald voor uw overlijdensrisicoverzekering?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Wat kost uw verzekering”

 1. bas zegt: 30-10-09 om 21:16

  Een belangrijk punt is kritisch kijken naar wat je moet verzekeren. Kan ik mij veroorloven dat de fiets vervangen moet worden? ja, dus niet verzekeren. Idem als de auto gestolen wordt (kostte 4600 euro)

  Maar als mijn huis afbrandt? dan heb ik ene probleem, en dat is verzekerd. Uiteraard heb ik die verzekering niet bij de hypotheekafsluiter gesloten, want dat is de kat op het spek binden

  En als ik dood ben? De erfgenamen erven genoeg om de uitvaart van te bekostigen. Wat mij betreft mag dat stuk slecht uitgebeend vlees naar een destructiebedrijf, maar voor de nabestaanden is dat naar. Het mag ook niet. Dus feitelijk betalen ze zelf voor wat ze zelf nodig vinden.

  Daar ga ik geen verzekering voor afsluiten

 2. Eric Peter zegt: 31-10-09 om 12:16

  Ik vindt het geen probleem om het via mijn vaste tussenpersoon af te sluiten. Die kent mijn situatie en heeft tijd voor mij. En volgens mij verdienen de banken er veel en veel meer aan. Als ik niet via mijn tussenpersoon mij laat adviseren over financiele zaken maar door een bank, weet ik zeker dat het via de bank zowiezo niet onafhankelijk is. Die bank adviserd alleen haar eigen producten. De provisie van mijn tussenpersoon zou anders gewoon bij het lokale bankfiliaal belanden. Dus maar beter via mijn tussenpersoon.

 3. Bert zegt: 31-10-09 om 12:28

  Het is ook de moeite waard om regelmatig de poliskosten voor diverse verzekeringen te toetsen in de markt, Kostenbesparingen zijn haalbaar uit het oversluiten bij een andere verzekeraar die gewoon goedkoper is.

 4. Gert-Jan Dennekamp start met de 80% provisiepolissen. Het is goed eerst even de terminologie goed neer te zetten. Deze polissen zijn geen “kredietverzekeringen” maar koopsompolissen. Ook zijn het niet de gewone fiscale koopsompolissen (provisie 7%) maar woonlastenverzekeringen of ook wel genoemd “kredietbeschermers” Oftewel er wordt uitgekeerd als iemand overlijdt, ziek wordt of in de WW terecht komt. Die polissen kunnen betaald worden via een premie of via een koopsom.
  DSB (bijvoorbeeld) kocht deze polissen voor een schijntje in en kon dus “fantastische” rendementen realiseren tot 90%. Gewone tussenpersonen konden deze provisies nooit realiseren. Die ontvangen vaak niet boven de 25% zoals GertJan vermeldt.

 5. Garantie tot aan de deur zegt: 01-11-09 om 18:16

  Ik wil graag een opleiding -liefst online – volgen voor zelfadviseur. Dat betekent dat ik daarna snel mezelf kan adviseren en mijn eigen provisie kan opstrijken.

 6. Wij adviseren onze klanten alleen op uurtariefbasis.In de uitzending van afgelopen maandag werd alleen gemeld dat er veel verschil was in de provisie op risicoverzekeringen. Belangrijk om te weten is dat bijna alle bestaande en dus lopende risicoverzekeringen te duur zijn. Indien je gezond bent is het een kwestie van een vergelijking door een volledig onafhankelijke site en de besparing is gauw enkele tientjes per maand. Het is natuurlijk logisch dat verzekeraars hier niet mee te koop lopen. Een beetje eigen initiatief is gemakkelijk geld verdienen.

Geef een reactie