De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De recessie voorbij maar het blijft ploegen

Door Tineke Hoekstra

De maandelijkse update met de adoptiebedrijven komt wat later. Soms gaat de tijd nu eenmaal sneller dan je denkt.  Jan Willem van der Wolf van de Machinefabriek De Gouwe , is terug van de marathon New York en moet nog een beetje herstellen, maar met de zaken gaat het redelijk.  Hans van Bruggen van de financieel adviesgroep vertelt dat het dieptepunt voorbij is. Ook gaat het goed met  Jos Schomaker van Schomaker mannenmode De mode-retail blijft redelijk stabiel, maar als hij weer wil beginnen over de weersgevoeligheid van zijn sector, kap ik dat resoluut af. Genoeg over het weer.

”het kabbelt”

schomaker11”De stemming is positiever geworden”, vertelt Jos. ”Toch zijn het geen dikke plussen, helemaal geen plussen eigenlijk.  Het kabbelt, de ene week beter dan de andere, maar het houdt niet over”, voor een ras optimist als Jos, doet dat het ergste vrezen.  Maar zo mag ik het denk ik niet interpreteren. Hij is alweer bezig met de voorjaarsinkopen en vooruit dan maar: de modekleur blijft paars, maar dan in een lichtere variant. En de kleur aqua , blauw/groen, wordt het helemaal! Tot slot maken we een afspraak voor de eindejaars opnames. We gaan naar het bedrijf van Jan Willem.

”de bodem is bereikt”

de_gouw_machine_12121Als ik Jan Willem bel ben ik natuurlijk eerst benieuwd naar zijn ervaringen in New York. Onder de vier uur is niet gelukt, maar met een 4.04.22 mag ie best tevreden zijn vind ik. Gelukkig is ie dat ook, al was het wel zwaar geweest. Hij had erg veel kou geleden met alle gevolgen van dien. Afzien dus, maar met zijn bedrijf gaat het gelukkig een stukje beter,  met kleine stapjes dat nog wel. De laatste keer dat ik hem sprak was het herstel nog kwetsbaar, nu trekt de export weer aan en is het wachten op het aantrekken van de produktie. Want zijn bedrijf maakt nu eenmaal investeringsgoederen en het investeringsklimaat is nog niet hersteld, zegt Van der Wolf.
De kleine orders tikken ze snel weg door even over te werken. Wel heeft hij een paar grote projecten uitgezet en ”is het wachten tot ie valt. Dat werkt nu eenmaal lekkerder”, zegt ie.

”herstel is broos”

hans-van-bruggen-111Van Bruggen bereidt zich altijd goed voor op ons gesprek.  Hij begint meteen te vertellen dat het veel beter gaat, maar dat het herstel broos blijft.  Het vertrouwen, waar hij al maanden op hamert,  komt terug. In september wilde slechts 19% van de klanten een huis kopen voordat ze hun eigen huis hadden verkocht, inmiddels is dat percentage gestegen tot 30%.  ”Men ziet het weer zitten”, zegt Hans. De vestigingen krijgen meer vragen, de omzet stijgt licht!
Zijn bedrijf heeft wel enigszins last gehad van het DSB debacle: ”slecht voor het imago”, zegt Hans. Hij vertelt dat zijn bedrijf door steekproeven scherp in de gaten houdt dat de vestigingen zich houden aan de financiële regels.

Afsluitend heb ik toch voor het eerst het gevoel dat het met de kledingzaak minder gaat dan met de andere twee bedrijven. Natuurlijk is alles relatief, maar Jan Willem en Hans waren voor het eerst toch veel positiever. Ben daarom wel benieuwd hoe het eindejaarsgesprek zal verlopen, want hoe het ook wendt of keert ze hebben alle drie een bewogen jaar achter de rug en het blijft ploegen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De recessie voorbij maar het blijft ploegen”

  1. Gelukkig weten landen nog geld te pompen in hun economie. We spraken in de landbouw van gematigd optimisme qua prijsstijgingen. Maar helaas we gaan weer naar af….. het wordt weer hopeloos.

Geef een reactie