De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Adoptiebedrijven zien het weer zitten in 2010

de_gouw_machine_12121De eindejaarsontmoeting van de adoptiebedrijven vindt plaats bij Jan Willem van der Wolf van de Machinefabriek de Gouwe. Voor Jos Schomaker, van Mannenmode Schomaker en Hans van Bruggen van de financieel adviesgroep een eindje rijden, maar het lukt ondanks de winterse omstandigheden.

De mannen kennen elkaar nu meer dan een jaar en ik merk dat het formele contact van het begin heeft plaatsgemaakt voor een gemeend soort hartelijkheid. De koffie staat klaar en ik heb kerstbrood meegebracht.

Natuurlijk blikken we terug, maar Jan Willem van der Wolf wil nieuws kwijt. Een grote klant van hem, Altermij Tanktechniek gaat voor 50% deelnemen in zijn bedrijf. Daarmee vergroot Jan Willem zijn commerciële en financiële slagkracht. Het is een goede aanvulling op zijn portfolio. Hij vertelt het met trots. “Het is een bundeling van krachten en geen verdedigende, maar een strategische stap. We zaten zwart wit gezegd bij de fax en de email te wachten op nieuwe orders, maar nu kunnen we actief nieuwe bronnen aanboren.”

Restyling kledingzaak Hoogenveen

schomaker11Als Jan Willem dit allemaal uit de doeken doet wil Jos niet achterblijven. Ook hij slaat aan het ondernemen in 2010. Na 12 jaar wordt het tijd voor een “update van de gevel”. Een van zijn kledingzaken wordt gerestyled en krijgt een nieuw winkelconcept.

Jos is nog niet zover dat hij de internetmarkt op gaat. In de mode is het toch zo dat je wil voelen en kijken; “look en feel”.

Ook Hans van Bruggen blijft niet achter. Zijn bedrijf gaat volgend jaar nieuwe producten op de markt brengen en ze beginnen een keten van makelaarskantoren.

“Geen gebroken pols voor nieuw pak”

En dan pakken we dit jaar weer even op. Jan Willem bijt het spits af en vraagt aan Jos waarom hij toch altijd zo’n last heeft van het weer. “Ik zou het graag anders willen zeggen, maar ook afgelopen koopzondag, komt er geen hond naar buiten want de wegen zijn onbegaanbaar. Die omzet loop ik mis en verdien ik niet terug. De consument wil geen gebroken pols voor een nieuw pak” , zegt Jos

Hij vertelt dat hij normaal de tweede helft van december 12% van zijn jaaromzet haalt. Het enige dat hij kan doen is de helft van het personeel naar huis sturen, want dat scheelt dan weer in het uitbetalen van een dubbel salaris, op zondag. In die zin kan hij erg flexibel omgaan met zijn personeel.

Het gaat in de mode uiteindelijk om de handel: de balans tussen in- en verkoop. Ook voor het komend voorjaar heeft hij minder ingekocht. Terugkijkend op 2009 is het hem niet tegengevallen.

“Het was een heftig jaar”

hans-van-bruggen-111Hans van Bruggen komt nog even terug op het DSB debacle. Het grijpt in op zijn sector maar voor zijn bedrijf blijft het beperkt tot imago schade. Je moet transparant zijn legt hij uit. “We zijn door het dieptepunt heen, al is het herstel nog broos. Het was een heftig jaar”, concludeert Hans.

Voor 2010 verwacht hij stabilisatie van de huizenmarkt en een stijging van het aantal transacties en dat stemt hem optimistisch.

2010 begint de teller op nul en geeft nieuwe energie

Hans en Jos willen beide meer weten over de reorganisatie van het bedrijf van Jan Willem. “We hebben afscheid genomen van vier werknemers”, vertelt hij, “en dat was lastig, maar gelukkig hebben we ze van werk naar werk kunnen helpen.  Het bedrijf staat er nu goed voor en kan afgeslankt en gezond 2010 in. De teller begint dan weer op nul en dat geeft nieuwe energie.”

Terugblikken doet hij ieder jaar via zijn kerstpakket: het was schrappen en schrapen en in de doos zit een Zwitsers kaasje, die ook al schrapend moet worden genuttigd. En dat smaakt naar meer!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie