De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Flaneren in Davos

World Economic ForumSoms is het net als vroeger. Op zich was het leuk om een afspraakje te hebben met een leuk meisje, maar nog belangrijker was het dat je met die schitterende vrouw werd gezien.

Zo is het ook in Davos, waar politici, economen en wereldleiders elkaar elk jaar rond deze tijd treffen.

Of Davos ooit een belangrijk besluit heeft opgeleverd, een wending in de wereld orde, valt niet hard vast te stellen. Natuurlijk op belangrijke momenten spraken de leiders elkaar. Na de val van de muur was het goed om elkaar te treffen en daarvoor (eind jaren tachtig) maakte leiders uit het Oostblok indruk om op een kapitalistisch feestje te verschijnen..

Maar het lijkt alsof de grandeur van destijds tot het verleden behoren. Een beetje Brighton, een prachtige badplaats, maar niet meer van deze tijd.

De wereldleiders zien elkaar tegenwoordig ook steeds vaker. Komend jaar worden er weer twee G20 ontmoetingen georganiseerd. Het lijkt er op alsof daar de besluiten worden genomen, of beter gezegd de richting wordt aangegeven.

Japan heeft net gezegd dat ze de komende G20 ontmoeting gaat gebruiken om de monetaire politiek van China aan de orde te stellen. Het leunen op de goedkope dollar, waardoor de Chinezen steeds meer voordeel lijken te hebben.

Ook de plannen van Obama om de banken aan banden te leggen zijn meer iets voor de G20 dan voor Davos.

Obama en zijn regering schitteren door afwezigheid in Zwitserland.

Daarmee is het bijeenkomst in het kuuroord niet een afdankertje geworden. Opvallend is dat veel leiders van opkomende industrieën (Derde Wereld landen zeiden we vroeger) wel komen. Jacob Zuma (Zuid-Afrika) is aanwezig en natuurlijk Lula da Silva (Brazilië).

De opening wordt verricht door Nicolas Sarkozy, misschien wel omdat de Amerikanen er niet zijn en de Fransen nu eenmaal denken dat er maar één logische vervanger is voor de machtigste man op aarde.

De onderwerpen zijn groots en meeslepend. Een nieuw concept voor de wereldorde, Rethink , Redesign en Rebuild zo heet het in het Engels.

En nog voordat de conferentie begint presenteer de VN een rapport over de gevolgen van de crisis voor de werkgelegenheid. 27 miljoen mensen hebben hun baan verloren, waarvan 12 miljoen in Japan, Amerika en Europa.

Als de leiders het daar over hebben en oplossingen bedenken dan heeft de wereld er wat aan. Anders vrees ik dat deze editie van het World Economic Forum weinig minuten zendtijd krijgt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Flaneren in Davos”

  1. Peter zegt: 01-02-10 om 16:41

    Flaneren in Davos… en langs de kant van de boulevard ligt het vol aangekoekte bloedvlekken, ooit opgehoest door TB-patienten? :D

Geef een reactie