De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Op zoek naar het gaatje met de commissie De Wit

134242Drie weken van verhoren zitten er op, er zijn 39 experts en betrokkenen langs gekomen. Nout Wellink is maar liefst ruim 4,5 uur aan het woord geweest. Maar wat heeft de commissie eigenlijk geleerd? En waar waren ze naar op zoek?

Als het gaat om de oorzaken van de crisis is er eigenlijk maar weinig nieuws uitgekomen. De getuigen waren het er allemaal over eens dat de crisis in Amerika is begonnen, en dat wisten we natuurlijk al lang.

Maar dat betekent niet dat alles in Nederland prima in orde was. Dat er hier ook meer aandacht had moeten zijn voor de perverse prikkels van hele royale bonussen, dat hebben zelfs bankiers als Jan Kalff (oud-ABN Amro) en Jan Hommen (ING) toegegeven. Maar veel bankiers vinden ook achteraf dat ze hun risicomanagement perfect op orde hadden. En dat is toch wel apart.
Met zo’n complexe crisis, waarbij er zo veel oorzaken tegelijk spelen is het natuurlijk makkelijk zwarte pieten. Dat de regels voor banken achteraf te soepel waren, kwam dat door zwakke toezichthouders, ongeïnteresseerde kamerleden, of door de stevige lobby van de bankiers? Ze wezen allemaal naar elkaar.

Toen het ging over de overname van ABN Amro werd het helemaal kras. De ABN Amro-bankiers en commissarissen wezen naar de politiek en DNB. Die hadden de overname nooit mogen goedkeuren. Maar minister Bos wees net zo hard weer terug: als Rijkman Groenink er niet zo’n zooitje van gemaakt dan was de bank nooit een prooi geworden voor activistische aandeelhouders en overmoedige banken.

En daar lijken Bos en Wellink niet helemaal op een lijn te zitten. Terwijl Bos zich politiek niet wilde uitspreken tegen het opsplitsen van ABN Amro, liet Wellink toen al meteen weten dat zoiets bij een belangrijke systeembank ‘een brug te ver is’. Voor de commissie suggereerde Wellink zelfs dat Bos of Balkenende best politiek hadden kunnen ingrijpen. Hij had ‘ een stille hoop’ zei Wellink, dat de Nederlandse politiek –net als Sarkozy in Frankrijk- zou roepen dat men geen roofdieren in het veld zou dulden.

Het gebeurde niet, en Wellink restte niets anders dan wanhopig op zoek te gaan naar dat ene gaatje in de wet, waarmee hij het opsplitsen van de grootste systeembank van Nederland kon tegenhouden. Die was er wel degelijk zeggen verschillende getuigen zoals econoom Sweder van Wijnbergen. Wellink vond hem niet.

De vraag is of de commissie dat gaatje straks wel ziet. De acht kamerleden hebben de afgelopen weken honderden vragen gesteld over de toezichthouder. Dan zal de commissie in z’n eindrapport toch moeten vaststellen of die wel of niet gefaald heeft.

Nog lastiger wordt het voor de commissie om de lessen voor de toekomst vast te stellen. Want als er één ding duidelijk is geworden, dan is het dat Nederland niet in z’n ééntje de regels in de financiële wereld kan veranderen. Intussen is het toezicht nog nauwelijks verbeterd en betalen Amerikaanse banken alweer gigantische bonussen. Bovendien blijken toezichthouders van bevriende landen in crisistijden uiterst onbetrouwbaar en komt een echte Europese toezichthouder niet van de grond. Ga er maar aan staan.

De verhoren zijn misschien goed geweest voor onze nationale rouwverwerking, maar het is een illusie om te denken dat de commissie met z’n lessen een volgende crisis kan voorkomen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Op zoek naar het gaatje met de commissie De Wit”

 1. Yeb-Jan Joustra zegt: 13-05-10 om 22:00

  Geachte Nederlandse leden van de Europese Commissie,

  Met ‘het oog op morgen’, deel ik graag met u een paar vragen m.b.t. ‘solvabiliteit Griekenland’:
  - wat zijn de lessons learned?
  - welke acties worden er nu genomen richting Spanje en Portugal?
  - hoe schat u m.b.t. ‘solvabiliteit’ de posities in van de voormalige Oostbloklanden die momenteel toetreden danwel al lidstaat zijn van de EEG?
  - wanneer stoppen we met ons EEG lidmaatschap, m.a.w. wat is het walk-away-point (WAP) en besluit Nederland terug te keren in het ‘Gulden’ tijdperk?

  Met belangstelling kijk ik uit naar uw reactie.
  Vriendelijke groet,

  Yeb-Jan Joustra

 2. ik hoop maar dat we onze geld terug krijgen!

  grtz, denny

Geef een reactie