De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Markt moet meer lucht krijgen (we zijn wel wereldkampioen veilig lenen)

ger-hukkerSpelers en deskundigen op de woningmarkt geven hun visie op de vastzittende woningmarkt. Wat moet er gebeuren om uit het dal te komen?

Deze keer Ger Hukker, voorzitter NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaars).

“Prima dat de excessen door het strenge toezicht zijn uitgebannen. Maar belangrijke groepen kandidaat-kopers komen, vanwege aangescherpte financieringsnormen, niet meer in aanmerking voor een hypotheek.”

De woningmarkt zit, als gevolg van de kredietcrisis, al twee jaar in zwaar weer. Dalende huizenprijzen, terughoudende hypotheekverstrekkers en stijgende woonlasten zorgen ervoor dat de doorstroming stokt. Er staan naar schatting 200.000 woningen te koop, het hoogste aantal ooit.

Maar gelukkig is de doorstroming op de woningmarkt niet helemaal tot stilstand gekomen. Iedere week worden er in Nederland nog zo’n 2.500 bestaande woningen verkocht. Is dat gek? Nee, want voor grote groepen kopers is de markt juist nu heel interessant geworden. Er is volop keuze en ze hoeven minder diep in de buidel te tasten voor een droomhuis. De hypotheekrente staat bovendien nog op een gunstig niveau.

De doorstroming zou nog meer op gang kunnen worden geholpen, als banken de woningmarkt minder zouden tegenwerken. In een overreactie op de financiële crisis zijn zij, ook door het toezicht van de AFM te terughoudend geworden. Prima dat de excessen door het strenge toezicht zijn uitgebannen. Maar belangrijke groepen kandidaat-kopers komen, vanwege aangescherpte financieringsnormen, niet meer in aanmerking voor een hypotheek. Hierin zijn we doorgeslagen. Banken moeten weer terug gaan naar maatwerk. De individuele weging van een consument moet weer aandacht krijgen. Groepen met een onregelmatig inkomen, zoals zelfstandige ondernemers, moeten ook in staat worden gesteld om een woning te kopen. Dat is nu heel moeilijk, soms onmogelijk geworden.

Veilig lenen
De nieuwe strenge hypotheekregels treffen vooral de groep die rond 33.000 euro verdient. Zij krijgen duidelijk minder hypotheek. Was hun bovengrens voor een koophuis in 2010 nog eerst zo’n 160.000 euro, nu is dat circa 145.000 euro. Deze groep is dubbel de klos, want ook in de huursector komen ze lastiger aan een woning, omdat ze te veel zouden verdienen. Te arm om te kopen, te rijk om te huren dus.

Ook tweeverdieners kunnen minder lenen, maar daar staat tegenover dat er een groter betaalbaar aanbod is. Hopelijk zien toezichthouders en banken in dat maatwerk op de woningmarkt in het belang is van de consument. We zijn in Nederland wereldkampioen veilig lenen en we moeten nu niet net doen alsof iedere huizenbezitter onverantwoorde leningen aan gaat. Het gevolg van dat maatwerk is helder, de markt krijgt meer lucht en de doorstroming wordt gestimuleerd.

Deze gastbijdrage maakt deel uit van Wonen in een Blog, een blogreeks over de woningmarkt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Markt moet meer lucht krijgen (we zijn wel wereldkampioen veilig lenen)”

 1. Bart zegt: 05-04-11 om 22:44

  Het blijven astronomische hoge bedragen voor ‘lucht tussen vier muren’

 2. En daar doet de NOS graag aan mee. Larie: Marokkanië! :D

 3. Desituatie voor de modale eenverdieners is inderdaad bijzonder slecht. Zij betalen het gelag van al degenen die in de afgelopen jaren torenhoge hypotheken sloten in een opgaande huizenmarkt en bij verkoop flinke winsten boekten. Ik ben geneigd te zeggen: laat de huizenmarkt voorlopig nog maar een flink stuk verder instorten zodat de prijzen weer een beetje normaal worden. Maar aangezien dat voorlopig nog niet zal gebeuren. kunnen mensen zoals ik gewoon haast geen behoorlijk huis kopen.

 4. Vincent zegt: 06-04-11 om 14:23

  Hoe komt het toch dat iedereen denkt dat hetgeen wij kunnen lenen bepalend moet zijn voor datgeen wij zouden moeten kopen? Waar is de relatie met de intrinsieke waarde en de gebruikswaarde? Ik koop toch ook geen auto van 20K omdat dat toevallig is wat mijn bank me maximaal wil lenen? Hetzelfde geldt overigens voor koelkast, tv, etc. Maar de woningmarkt volgen we met zijn allen blijkbaar slaafs en doen we precies wat de bank ons opdraagt?

 5. toon zegt: 08-04-11 om 11:04

  het is allemaal politiek !
  de regering dient in pas te lopen met europa
  dus ook wat betreft de huizenprijzen
  dus de creditcrises komt ze goed van pas
  om dit te realiseren

 6. erwin zegt: 14-04-11 om 22:26

  De banken hebben een groot aandeel in de situatie waar we nu zitten. Zij hebben met hun aflossingvrije tophypotheken en te positieve prognoses (en daarbij veel kosten berekenend) veel mensen in de problemen gebracht en indirect de markt verziekt. Daarom hebben zij streng toezicht nodig net zoals een klein kind omdat zij anders doorgaan met geldgraaien.

Geef een reactie