De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Elfstopcontactentocht (5): U bent niet vol

Net wakker en de telefoon gaat. Tiel aan de lijn. Tiel is de plek waar de auto vannacht aan het infuus heeft gelegen, oftewel is opgeladen. “Er is iets mis gegaan”, meldt de eigenaar van de laadpaal. “De Leaf is niet helemaal opgeladen, er staat op de teller slechts 95 kilometer. U bent dus niet helemaal vol”, zegt hij met gevoel voor understatement.

In Tiel aangekomen, blijkt de dealer gelijk te hebben. We lopen alles na, pakken de bekende handleidingboekjes er bij en kunnen het euvel niet ontdekken.
 
Vijfennegentig kilometer is niet veel. Een snelle berekening leert dat we Amsterdam, waar de supersnelle oplaadpaal van Nissan staat, net kunnen halen. Onderweg nog even bellen met Lara en Marcel voor een live gesprek in het Radio 1 Journaal. Marcel heeft de conclusie al getrokken: het wordt niks, maar spannend is het wel.

Beluister de fragmenten uit het Radio 1 Journaal van vanochtend:

Download In Tiel met een bijna lege accu

Download Blijdschap bij oplaadpunt als Louis Dekker komt tanken

Spannend is het zeker. Je leert vertrouwen op de meters. Op de snelweg gebruikt de auto ook meer stroom dan vooraf gedacht. Helaas werkt het hulpprogramma aan boord, waar alle oplaadpalen in Nederland op staan, nog niet. Iets met een Portugees onderdeel en Nederlandse software. Zo’n programma is heel erg handig voor het geval je bijna zonder stroom staat  en acuut moet opladen.

We hebben Amsterdam gehaald. De auto staat nu aan de snelle paal. Op zich een lekker gevoel, straks maken we nog een rondje langs het AMC en dan op naar Zandvoort. Jan Lammers wacht.

Aan de koffie binnen bij de dealer realiseren we ons wel dat die snelle paal handig is, maar niet de bedoeling. Een snelle paal heeft namelijk ook nadelen, het is  niet goed voor de accu. Op zich logisch, want er komt in korte tijd heel erg veel energie binnen en daar is de accu niet op gebouwd.

Voor ons wel het redmiddel, want we moeten straks op pad en zonder een volle tank kunnen we niet racen. Oh ja; we zijn tussen 12.00 en 14.00 uur in Zandvoort te vinden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Elfstopcontactentocht (5): U bent niet vol”

  1. Trein en tram doen het zonder akku. Als je in de buurt van je werk woont heb je zelfs die niet nodig. Dan ben je aangewezen op je eigen akku.

    Ik “loop” één op acht. Eén boterham is acht kilometer. Volledig duurzaam. Nu alleen de NOS nog. Misschien een keertje 380 KV op de NOS? :D

Geef een reactie