De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Elfstopcontactentocht (10): Leeuwarden is één paal te ver

l2_laadpaal1Het onvermijdelijke lijkt dan toch echt te gebeuren. Er is geen stroom. De oplaadpaal in Lelystad bij de Mac Donalds geeft geen stroom. Eerst twijfelde ik nog, maar nu weet ik het zeker, hij doet het gewoon niet.
Lichte stress.

Maar even bellen met Huub Rothengatter. We hadden al een afspraak, maar nu stapt de oud coureur met gezwinde spoed in z’n auto op weg naar lelystad. Rothengatter doet tegenwoordig in electrische palen. “Ik heb in m’n leven zoveel CO2 de lucht ingeslingerd dat het tijd wordt dat ik wat terug doe voor het milieu”, is een gevleugelde uitspraak van hem.

Duurzaamheid

De oud manager van die andere formule 1 coureur Jos Verstappen, is helemaal op de duurzaamheids toer. Hij wil Nederland aan de paal. Maar deze paal werkt niet. Bij binnenkomst probeert hij meteen aan damage control te doen. De verslaggever krijgt drinken aangeboden en enkele produkten uit het assortiment van de hamburger keten. “Het is niet de paal zelf”, zegt hij na nauwelijks een minuut onderzoek.

Hij blijkt gelijk te hebben. Het probleem blijkt een lantaarnpaal naast de oplaadpaal te zijn. Er is een automobilist tegen aan gereden en bij de herstelwerkzaamheden is de electriciteit tijdelijk uitgeschakeld , maar daarna is alleen de stroom op de lantaarnpaal gezet en niet op de oplaadpaal. “Jullie zijn de eersten die dit overkomt”, zegt Rothengatter van het bedrijf EV-box.

Lol

Hij ziet er uiteindelijk de lol wel van in. We gaan weer aan de stroom. Leeuwarden gaan we niet redden. “Maar die supersnelle paal doet het toch niet”, zegt hij “die wordt geschikt gemaakt voor een nieuwe generatie.”

Een geluk bij een ongeluk. Tsja Leeuwarden is een mooie stad voor een elektrische auto, maar net iets te ver weg.

Lees ook de andere weblogs die verslaggever Louis Dekker schreef tijdens zijn Elfstopcontactentocht van deze week met een Nissan Leaf.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Elfstopcontactentocht (10): Leeuwarden is één paal te ver”

 1. GaitJ zegt: 07-04-11 om 20:33

  Je kunt wel denken dat je “duurzaam” bezig bent met een elektrische auto maar de stroom waarmee je zo’n ding oplaadt wordt voornamelijk door kolencentrales opgewekt. Je staat mooi voor paal dus.

 2. Roger Federer zegt: 08-04-11 om 07:15

  @GaitJ, helemaal mee eens, ze moeten eerst maar eens zorgen voor schone energie en daarna schoon rijden. Maar ondertussen kan de autowereld natuurlijk niet stilstaan, nu ontwikkelen en binnenkort profijt van hebben..

 3. Tim zegt: 08-04-11 om 09:49

  Mc Donalds? Aanklagen! Het zijn Amerikanen, die zijn daar gevoelig voor :) .

  Ik rij wel eens op de laatste benzinedampen naar huis op mijn scootertje, met het angstzweet in mijn bilnaad (het is anders toch 18,5km lopen). Als ik toch zo iedere dag naar mijn werk zou moeten rijden in een (verder echt geweldige) electrische auto…ik weet niet hoor.

 4. Tim zegt: 08-04-11 om 10:10

  Met de standaard Nederlandse elektriciteit mix stoot een elektrische auto minder dan 90 gram CO2 uit. Dit is minder dan de meest schone verbrandingsmotor. Daarnaast is de emissie lokaal en kan veel beter worden opgevangen. De energie transitie is begonnen steeds meer Nederlandse energie wordt schoon opgewekt (ofwel lokaal, ofwel via energie certificaten ingekocht). Alle elektriciteit die uit Nederlandse oplaadpalen in de publieke ruimte komt is groene energie. Dus 0gram CO2

 5. Horst zegt: 08-04-11 om 11:31

  Dat is natuurlijk onzin. a) is de well-to-wheel berekening alsnog duurzamer dan met fossiele energie en b) zijn er genoeg oplaadpunten (zoals in Amsterdam) die groene stroom leveren.

  Als iedereen nu opeens elektrisch gaat rijden is er natuurlijk niet genoeg groene stroom, maar dat is wel een uitstekende stimulans om meer duurzame energie te gaan produceren (en met smart grids etc wordt het opladen in daluren gemakkelijker en goedkoper, zodat bv nachtelijke windenergie nuttiger gebruikt kan worden)

 6. MegaToby zegt: 12-07-11 om 00:06

  lelijke palen vervuilen uiteindelijk ook. Deze EV-Box is gewoon TE lelijk voor woorden. pas maar op met vuurwerk. plastic kapjes vliegen om je oren. Zal niet de eerste zijn.
  Eens met de heren! Schoon opgewekte stroom moet er wel komen, laat anders deze mobiliteit maar achterwege.
  Zo’n Nissan Leaf is overigens wel een gave auto. me buurman heeft er een gereden in Delft laatst.

Geef een reactie