De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Verhuizers verhuizen toch?

Tom StuijSpelers en deskundigen op de woningmarkt geven hun visie op de vastzittende woningmarkt. Wat moet er gebeuren om uit het dal te komen?

Deze keer Tom Stuij, directeur Mondial Movers (Erkende Verhuizers).

Leuk hoor als je nu een verhuisbedrijf hebt. Heb je er jaren aan gewerkt om prima opgeleid personeel te krijgen, is ineens bijna vijftig procent van de markt verdwenen.

Verdwenen? Jazeker, omdat nog maar de helft van het aantal huizen verkocht wordt ten opzichte van 2008 kan een klein kind uitrekenen dat ook het aantal verhuizingen met de helft is teruggelopen.

Jammer, maar niets aan te doen
Niets aan te doen? Dat accepteren we als verhuizers natuurlijk niet en gelijk in 2009 hebben we verkoopstylistes opgeleid, met het idee dat die dan potentiële klanten zouden helpen hun huis te verkopen. En als zo’n huis dan verkocht is, dan is er gelijk weer werk voor de verhuizer. Prima gedachte, leuke opleiding, enthousiaste reacties, maar de woningmarkt trekken we er niet vlot mee.

Dan de tarieven maar wat aangepast in het kader van de concurrentie. Prima voor de portemonnee van de klant, maar geen verhuizing extra geboekt natuurlijk.

Nee hoor, het is gewoon afwachten.

Niks afwachten! We willen ons bedrijf gaande houden en hebben dan ook het ene na het andere initiatief aan onze potentiële klanten voorgelegd om ze – als ze dan verhuizen – in ieder geval te laten kiezen voor onze organisatie. Denk aan een actie zoals we die nu houden en waarbij we korting op kunstaankopen geregeld hebben voor onze klanten. Maar ja, dat zal ook geen omzetgroei van vijftig procent brengen.

Wat dan wel?
Dat is nu net iets wat we niet zelf kunnen. Om de woningmarkt weer aan de gang te krijgen is het noodzakelijk dat er vertrouwen is bij kopers. Dat ze een goede deal doen door nu het huis van hun dromen te kopen.

Onze Kamerleden zouden eens wat meer aandacht moeten schenken aan dat vertrouwen in plaats van uit eigenbelang wilde plannen te bedenken waar de bewoners van dit welvarende land van slag van raken. Het zijn trouwens niet alleen de Kamerleden die zich te buiten gaan, ze worden hierbij volop gesteund door de journalistiek die steeds weer terugvalt op “goed nieuws is geen nieuws, nee slecht nieuws, dat is wat de mensen willen horen”. Ieder klein beetje slecht of onduidelijk nieuws wordt dan ook tien keer uitvergroot en op alle zenders krijgen we het te horen.

Nederland komt er best wel weer bovenop, zo slecht gaat het niet (geen nieuws), maar of dat komt door de inzet van onze “nieuwsmakers” dat weet ik niet.

Deze gastbijdrage maakt deel uit van Wonen in een Blog, een blogreeks over de woningmarkt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Verhuizers verhuizen toch?”

 1. Bas zegt: 07-04-11 om 15:09

  Naar voor de verhuizers, maar zo gaat het.

  Als ik lees dat ze zich richten op de kunstmarkt – wij brengen dat schilderij optimaal bij u thuis – dan denk ik dat dfat verder uitgevoerd kan worden.

  Ik heb eens een verhuisbureau gebeld voor een pas gekocht aquarium. Dat werd raar gevonden, maar omzet is toch omzet? Volgens mij is er in elke markt een nieuwe te vinden, als je maar creatief bent

  En een redelijke prijs vraagt

 2. Vincent zegt: 08-04-11 om 09:42

  “De woningmarkt op gang helpen, vlot trekken, er weer boven op helpen” Tja, het is een nare gedachte, maar wellicht is de huidige realiteit structureel gezien nou eenmaal evenwichtiger dan het de afgelopen 20 jaar was. De huidige woningmarkt is normaler dan die vroeger was. Net als banken, overheden, makelaars, de bouw, woningbezitters etc zullen ook verhuizers aan deze realiteit moeten wennen. Goed om te lezen trouwens dat ze daar hard aan werken (net als al die overige partijen overigens).

Geef een reactie