De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Staakt-het-vuren

Roel VollebregtSpelers en deskundigen op de woningmarkt geven hun visie op de vastzittende woningmarkt. Wat moet er gebeuren om uit het dal te komen?

Deze keer Roel Vollebregt, directievoorzitter AM Vastgoedontwikkeling (onderdeel Koninklijke BAM Groep)

Er zit weer leven in de woningmarkt. Maar het herstel is broos en ongrijpbaar.

Hoewel het EIB (Economisch Instituut Bouwnijverheid) voor de middellange termijn optimistisch is en voor de periode 2012-2015 zelfs hogere groeicijfers verwacht als gevolg van de inhaalvraag, is het consumentenvertrouwen in maart onverwacht weer gedaald. Het producentenvertrouwen daarentegen is in diezelfde maand fors toegenomen.

Het IMF wijst Nederland op de schadelijke effecten van de hypotheekrenteaftrek voor de economie. Waarop minister De Jager onmiddellijk bezweert dat tijdens deze kabinetsperiode niet getornd zal worden aan deze verworvenheid voor de Nederlandse huizenbezitter. Strengere regels voor het verstrekken van hypotheken is zijn devies. Nog geen week later doet de Nederlandse Vereniging van Banken de oproep de Nationale Hypotheek Garantie af te schaffen.

Het zijn berichten die in een tijdsbestek van slechts enkele weken voorbij komen. Er zijn weinig bedrijfstakken die zo onder vuur liggen als de woningontwikkelaars. 

Het draait om de consument

De huidige markt vraagt om nieuw realisme op eigen kracht. Creatief ondernemerschap op lokale markten zodat je kansen kunt benutten nog voordat ze zich aandienen. Het draait niet langer om macht, maar om het vermogen je kennis en conceptuele kracht in te zetten voor diegene waar het om draait: de woonconsument. Dat besef is niet van gisteren, maar domineert ons denken meer dan ooit.

De dialoog met de consument in al zijn gedaanten voeren wij al jarenlang. Vaak in één-op-één gesprekken om de essentie van zijn vraag te laten doordringen. De keuken midden in de woonkamer? Geen probleem. Koopappartementen in hartje Rotterdam kansloos? Nee, dankzij de goede buitenruimte is de verkoop een succes. Is de financiering van een appartement voor de Hilversumse woningzoeker een probleem? Door een ingenieuze erfpachtconstructie in samenwerking met de gemeente is de woning plots betaalbaar.

Het draait om inspelen op de lokale dynamiek. Ook in de tijd van het nieuwe realisme dienen zich volop kansen aan. Het komt aan op het vermogen te transformeren, zowel in de markt als binnen de eigen organisatie. Die klus hebben we geklaard, maar om de woningmarkt duurzaam in leven te houden, mag er van ons een staakt-het-vuren worden afgekondigd.

Deze gastbijdrage maakt deel uit van Wonen in een Blog, een blogreeks over de woningmarkt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Staakt-het-vuren”

  1. Dan zegt: 09-04-11 om 10:53

    Zolang er onzekerheid is en de woningen veel te duur zijn blijven wij lekker gehuurd zitten.
    oorzaken van de veel te hoge prijzen: hypotheekrenteaftrek, aflossingsvrije hypotheken en NHG waardoor huizen de functie van belegging hebben gekregen en niet als woning worden gezien.

Geef een reactie