De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Eigen verantwoordelijkheid

Taco van HoekSpelers en deskundigen op de woningmarkt geven hun visie op de vastzittende woningmarkt. Wat moet er gebeuren om uit het dal te komen?

Deze keer Taco van Hoek, directeur EIB (Economisch Instituut voor de Bouw)

We zijn inmiddels gewend geraakt aan het feit dat hypotheekverstrekking directe inmenging van de Staat oplevert. De meest recente aanscherpingen waren weliswaar beperkt van aard, maar minister de Jager achtte ze toch weer nodig vanwege mogelijke restschulden en het schijnbaar bedreigende feit dat mensen aflossingsvrije hypotheken nemen.

Hoe is het zo ver gekomen? Een verklaring zou kunnen zijn dat de eerdere ruimhartige hypotheekverstrekking – tot wel zes keer het jaarinkomen – inmiddels tot ernstige problemen heeft geleid. Tenslotte hebben we net de grootste recessie in 80 jaar achter de rug en dat bovendien in combinatie met een woningmarktcrisis. De Nederlandse hypotheekmarkt heeft deze harde stresstest echter glansrijk doorstaan. Het aantal gedwongen verkopen is uitzonderlijk laag gebleven en zelfs nauwelijks van zijn plaats gekomen.

Dynamiek

Ondertussen worden burgers gerantsoeneerd bij het verwezenlijken van hun woonwensen. Burgers die bereid zijn extra offers te brengen om het gewenste eigen huis binnen bereik te krijgen mogen hiervoor niet kiezen. Burgers mogen bovendien alleen lenen op basis van hun huidige inkomen, terwijl ze een koopbeslissing nemen voor 10 jaar. Het negeren van dynamiek is een grote tekortkoming in het systeem.

Jonge mensen zien hun nominaal inkomen met ten minste 6 procent per jaar groeien. Dit is niets meer dan de contractloonstijging plus een standaardperiodiek. Iemand die 4,5 keer het jaarinkomen mag lenen, zit dan twee jaar later al op vier keer het jaarinkomen en na vijf jaar op nog geen 3,5. Bovendien lossen we allemaal af. Dat doet namelijk de inflatie voor ons, die de reële waarde van de hypotheek steeds verder uitholt. De gemiddelde Nederlandse huizenbezitter heeft een hypotheek die de helft bedraagt van de waarde van het huis.

Het herstel op de woningmarkt wordt door dit hypotheekbeleid tegengewerkt, wat nog belangrijk wordt versterkt door excessieve renteopslagen bij de hypotheken. Deze extra rentekosten voor de burgers lopen op termijn op tot 4,5 miljard per jaar.

Volgens minister Opstelten is het geven van eigen verantwoordelijkheid een teken van respect voor de burger. Dit zou ook mogen gelden voor goed opgeleide kopers, die in de praktijk hebben bewezen uitstekend met die verantwoordelijkheid te kunnen omgaan.

Deze gastbijdrage maakt deel uit van Wonen in een Blog, een blogreeks over de woningmarkt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Eigen verantwoordelijkheid”

 1. Bart zegt: 11-04-11 om 12:21

  Om meer marktconform te kunnen opereren zal er minimaal 35 % prijsverlaging moeten worden bereikt, dus niets geen waardering meer met een z.g. ‘overwaarde’ die gebaseerd is op drijfzand en een bubble economie.

  Dan pas is de bouwprijs + opslagen meer in het redelijke gebracht van de werkelijke kostprijs van een huis.

  De benutting van 2e hypotheken voor luxe goederen ( boot, auto, vakanties etc) zal uitgebannen moeten worden, evenals de speculaties met bouwgrond.

  Het blijft dus nu nog een te extreem hoge vraagprijs voor ‘lucht tussen vier muren ‘, en niet alleen een stagnatie door het hypotheek beleid, welke de huizenmarkt laat vastlopen.

  Het simpele vraag en aanbod principe laat nu zien, dat er geen vraag is op dit het type aanbod in de huidige huizenmarkt, ondanks de ruime hoeveelheid huizentypen en prijsklassen, in zowel onverkochte nieuwbouw en oudere woningen.

 2. erwin zegt: 14-04-11 om 21:59

  Deze man heeft dus niets geleerd. De burger is hebberig en leent erop los zonder de gevolgen ervan in te zien. En rekening houden met toekomstige loonverhogingen, inflaties en waardestijgingen maakt de burger kwetsbaar als het toch anders loopt. En er wordt geen rekening gehouden met het krijgen van kinderen, hogere levensbehoud, ontslag, arbeidsongeschiktheid etc. Al met al leven veel te veel mensen in een te duur huis en hebben zij daarbij ook nog eens de prijzen zelf opgestuwd. Banken, makelaars, bouwbedrijven lachen zich rot en willen dit graag handhaven. Het wordt tijd om het roer om te gooien. Een beetje betonnen container met mini-tuin kost al gauw 300.000 en dat is belachelijk!

 3. Paul zegt: 05-05-11 om 09:29

  De hypotheekrente aftrek betalen wij allemaal. Net als huursubsidie. Ieder jaar weer is een een heel leger ambtenaren actief om de ingezette gelden opnieuw te verdelen.Ik begrijp de insteek om sociaal eerlijk te verdelen maar verbaas me over de constructie omdat het veel geld kost om geld zo rond te pompen. Een bijdrage geven in de vorm van aftrek en subsidie t.b.v. sociale ongelijkheid is symptoonbestrijding. Een genadeloze maar zuivere vrije markt kent ook zijn sociale minpunten en financiele risico’s. Waarom wordt dit probleem niet bij de kern aangepakt?
  Nu zijn alle woningen van de hypotheekverstrekkers, nu speculeren we met de waarde van woningen, nu pompen we geld rond in een onbetrouwbaar systeem (weet u hoeveel aftrek of subsidie u volgend jaar nog is te vergeven?) terwijl de meeste mensen uiteindelijk een rustige en veilige thuishaven wensen. Weinig mensen vinden die rust nu omdat ze in een aandelenpakket wonen dat uiteindelijk de risico’s met net te weinig middelen (die we ook betalen!)door onze regeering worden afgedekt. We weten allemaal dat na goede tijden de slechte volgen en dat speculaties dan te risicovol zijn. Dat blijkt nu ook wel. Ik wil niet speculeren maar gewoon wonen! Als kernoplossing zouden we het meer moeten zoeken in een woonbeleid dat de risico’s uitsluit, de verdeling van het woningaanbod op maat (wat voor woning heb je nodig en wat kan je betalen)en strenge regelgeving aan verhuurders en verkopers van woningen om speculatie en prijopdrijving te voorkomen. Reguleer de huur en prijzen zo dat er geen subsidies of aftrek nodig is. Zonder stress wonen zal de druk op veel hardwerkende mensen verlagen en tevens de gemoederen in ons land weer tot rust kunnen brengen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Maar hoelang blijven wij mensen nog springen?

Geef een reactie