De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Fraai nieuw hokje gezocht

hans-van-der-ploeg-vboSpelers en deskundigen op de woningmarkt geven hun visie op de vastzittende woningmarkt. Wat moet er gebeuren om uit het dal te komen?

De laatste bijdrage is van Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar.

De productie van nieuwbouwwoningen is op een historisch laag niveau beland. Volgens het CBS zijn er in 2010 een kleine 54.000 woningen gereed gekomen, het laagste aantal sinds 1952. Toen was het gezin de hoeksteen van de samenleving. Dat ligt nu iets anders.

Kent u de term ‘sociale eenpitter’?  Of ‘single’, ‘alleenstaande’ of ‘eenpersoonshuishouden’? Het begint er steeds meer op te lijken dat we straks alleen onvoldoende fraaie hokjes hebben om het groeiend aantal alleenstaanden onderdak te bieden. Het CBS kwam in april namelijk ook met de nieuwste huishoudenprognoses. Jonge en oude mensen blijven langer alleen wonen, mensen die scheiden gaan alleen wonen. Het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt de komende 25 jaar met één miljoen. Het aantal ‘paren’ is dan even groot als de groep alleenstaanden en eenoudergezinnen.

Maar hoewel het aantal huishoudens toeneemt, vallen de woningbouwcijfers op dit moment dus tegen. Niet alleen de productie maar ook het aantal verleende bouwvergunningen liep in 2010 terug, met zo’n 16%. Deze daling betreft zowel huur- als koopwoningen. Dat belooft dus weinig goeds voor het aantal woningen dat de komende jaren gereed zou moeten komen. Links en rechts worden nieuwbouwprojecten ingetrokken, mede omdat de grondprijzen van gemeenten nog veel te hoog zijn.

Geen vertrouwen
Met name de middeninkomens dreigen tussen de wal en het schip te vallen. Die kunnen geen kant op. Er zijn voor hen te weinig betaalbare woningen, zeker in de grote steden. En de trek naar de grote stad zal net als het aantal eenpersoonshuishoudens alleen maar toenemen. Te weinig woningen op die plekken waar veel mensen willen wonen. Maar dat is niet het enige probleem. Er moet ook gekeken worden naar wat er wordt gebouwd. Dat fraaie nieuwe hokje moet ook nog eens passen. Zo zullen er meer eenpersoonswoningen moeten komen. En een deel van deze woningen moet geschikt zijn voor ouderen. Dat vraagt om regie en beleid.

Maar het gebrek aan passende woningen op de juiste plek, bestaand of nieuwbouw, is niet het enige probleem. De woonconsument wacht. Hij vertrouwt het niet. Komen er nog steunmaatregelen? Zal de prijs nog verder zakken? Er moet dus niet alleen naar structurele lange termijn oplossingen voor de woningmarkt worden gekeken. Nee, ook de korte termijn behoeft aandacht om het vertrouwen te herstellen. Nu is het tijd om: de starter te ondersteunen, de overdrachtsbelasting (tijdelijk) te verlagen, de NHG-grens ook na 2011 op 350.000 euro te laten.

Gebeurt er niets, dan kan ik u een ding voorspellen. De prijzen voor zo’n fraai hokje zullen niet dalen maar stijgen. Want uiteindelijk zorgen tekorten voor prijsverhoging. Ook in een in-elastische markt als de woningmarkt.

Deze gastbijdrage maakt deel uit van Wonen in een Blog, een blogreeks over de woningmarkt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Fraai nieuw hokje gezocht”

 1. Bart zegt: 29-04-11 om 08:31

  In Nederland is er structureel iets geheel fout gegaan als wij alleen al de huizenmarkt en hypotheken nemen.
  Het is niet alleen de middeninkomens welke tussen het z.g. wal en schip raken.

  Er is gewoon geen markt meer voor de te dure huizen ( minimaal 35 % te hoog gewaardeerd) de te hoge grondprijzen, en de lage kwaliteit.

  Gezien de grote leegstand van onverkochte nieuwbouw, en de langere tijd ,2 jaar of langer,voor advertentie van een bestaande woning, geen vraag naar dit type aanbod !

  Dus iets wat onverkoopbaar blijkt, nog duuder willen prijzen, lijkt mij wat erg overdreven.

  Dit is ook de reden dat er vrijwel niets gebeurd in deze markt.

  Voor een reeks andere z..g. investeringsgoederen, en waardevolle objecten zie je ook wereldwijd een sterke fluctuatie in prijzen gekoppeld aan de conjuctuur, minder geld = minder vraag = minder waarde.
  Mag ook wel eens voor de huizen markt gehanteerd worden.

 2. Tim zegt: 29-04-11 om 10:14

  Ik ging schrijven: Misschien moet ik mijn woning in tweeen delen en zelf bij mijn ouders gaan wonen. Dan kan ik het gat in mijn hypotheek daarmee opvangen.

  Nu lees ik net dat de twee woningen die te koop staan in onze straat (het waren er veel meer) bijna een ton meer kosten dan ik ervoor betaalt heb. Hmmm, dat verandert de zaak, er is nog hoop….

  Maar betaalbare woning? Appartementen. 150k, dat is het goedkoopst in ons dorpje. Kan je met een gezin met een kind in. Twee kleine kinderen lukt ook nog wel. En er zijn er meer dan genoeg te koop.

 3. zo maar iemand zegt: 30-04-11 om 20:51

  Er zijn meerder oorzaken dat de woningmarkt stil is komen te liggen. De AFM heeft belachelijke regels ingesteld voor zowel banken, als potentiële huizenkopers die nu geen lening meer kunnen krijgen voor hun droomhuis. Omdat de waarde van koophuizen niet meer (zo snel) stijgen, kunnen veel mensen niet meer verhuizen omdat de overdrachtsbelasting van 6% niet meer wegpoetsen in een nieuwe hypotheek, dus kunnen ze minder lenen voor hun nieuwe huis en dus kleiner moeten gaan wonen, als ze willen verhuizen in plaats van groter. Dus afschaffen die belasting (deze belasting afschaffen, maar dan ook de hypotheek aftrek deze zijn gelijken van elkaar) om doorstroming te bevorderen en het AFM terug fluiten met hun domme regeltjes. Alleen dan kan de woningmarkt weer opbloeien.

 4. Ben zegt: 19-05-11 om 14:06

  Ja, ik ben eigenaar van zo’n fraai hokje. Vrijstaand woonhuis met bedrijfsruimte, grote tuin vlakbij centrum Amersfoort.
  Midden jaren tachtig gekocht, was toen werknemer in dit bedrijf. Kocht m’n eigen toko dus, om niet in de ww te komen. Werd, wat nu heet zzp’er. Heb altijd eigen broek op kunnen houden.Bedrijf loopt nu niet meer (geluidsstudio’s zijn stil geworden na al dat illegaal gedownload). Ben bijna 60, dus pand verkopen.
  Dit zou mijn pensioen zijn, zei men toen.

  In dezelfde week van het bord “te koop”, stort alles in.
  Leef nu van opeetconstructie, voor zolang dit nog mag van deze regering, maar de stenen liggen zwaar op de maag.

  Overheid, ik heb jullie nooit nodig gehad. Het enige wat ik kreeg was kinderbijslag.
  Men zei, wordt zzp’er, help die dan nu met een hypotheek of financiering, ben het met de Rabo eens dat dat makkelijker moet.
  En ook, roep niet elke week wat anders, neem een beslissing. Eens kan die aftrek toch niet meer en gooi die overdrachtbelasting eruit.

  Wie wil er nog een (groot) hokje om in te werken en te leven met een gezin? Komt er nog iemand na mij?

  Groet, Ben.

 5. Rene zegt: 13-09-11 om 08:47

  Er zit een luchtbel in de Nederlandse huizenprijzen.We komen uit een periode waarin veel mensen leefden op de pof.Die tijd is voorbij.De tijden van koop maar een huis met overfinanciering het stijgt toch wel in waarde ook.Als je echt wilt verhuizen moet je je verlies nemen en eventueel herfinancieren.Kun je je hypotheek blijven betalen maar wil je de prijs voor je huis hebben moet je wachten tot de luchtbel door inflatie verdwijnt. Stimuleringsmaatregelen hebben de huizenprijzen in het verleden opgestuwd dus de markt moet het nu op eigen kracht doen.De huizen die realistisch geprijsd zijn worden wel verkocht.

Geef een reactie